Kis felületek összeerősítéséhez előnyösek

Ragasztópisztolyok

2010-02-12 00:07:14 |

Dekorálásnál a gyors és szilárd rögzítésük miatt kedveltekA ragasztópisztolyok általánosan elterjedt eszközök, ami adott esetekben előnyös használatukkal magyarázható. Szinte minden anyagot megragasztanak, ám ennek ellenére csak bizonyos körülmények között ideális a használatuk. Ugyanis ami az előnyük, az egyben a korlátjuk is. Gyorsan használhatók, viszont többnyire csak kis felületek rögzítésénél előnyösek. Az egyszerűbb gyártmányok olcsók, mások pedig ezeknek a többszöröséért vásárolhatók meg. Hogy mi alapján célszerű ragasztópisztolyt választani arra az alábbiakban adunk néhány tippet.

Ragasztópisztolyokat barkács- és dekorációs áruházakban, valamint szerszámszaküzletekben egyaránt meglehet vásárolni. Méreteik változók, ami egyben a használhatóságukra utaló jellegzetesség. A mini méretűek természetesen csak kis javító, díszítő munkákhoz használhatók, míg a nagyobbak már jelentőseb felületek összeragasztására is alkalmasak. Mindegyik hálózati feszültséggel működik, és a ragasztó olvadékot mechanikusan folyamatosan lehet - a ravasz megnyomásának mértékével - adagolni. A beszerezhető típusok azonban méreteiken túl egyéb szolgáltatásaikban is eltérők.

Folyamatos ragasztásnál a darabot gyorsan az olvadt ragasztóba kell préselni A tenyérben is elférő, mini méretű pisztolyok legfeljebb 100-150 fokra melegítik fel a PVC alapanyagú ragasztórudat, felvett teljesítményük 5-20 W körüli. Az olvasztó tartályuk kis mérete miatt egyszerre csak kevés ragasztóanyag megolvasztására képesek. A hozzájuk használható változó anyagú ragasztórudak átmérője 7,4mm, az olvadáspontjuk azonban nem különbözik a nagy pisztolyokba valókétól. A rudak általában átlátszó, illetve sárga színűek. Az adott ragasztópisztoly elsősorban típushoz mellékelt rudak tökéletes megolvasztására alkalmask. Ez a biztosítéka a ragasztóanyag tökéletes felolvadásának és ragasztás közbeni tapadásának. Ezek szinte játékszereknek tűnhetnek, ám kis felületű rögzítésekhez pl. modellezésnél vagy aprólékos díszítő munkákhoz jól használhatók.
Egyszerű szerkezetükből adódóan különösebb szolgáltatást nem lehet várni tőlük. A fűtésük bekapcsolás után állandó, felvett teljesítményük kicsi, használat közbeni szünetekben a megolvadt ragasztó lassan, de folyamatosan folyik a készülék adagolócsövén. Visszafogott haladás mellett a ragasztóanyagot kellően megolvasztják, de az hamar dermed, és így csak apróbb foltszerű ragasztásoknál használható eredményesen. Folyamatosan is lehet velük dolgozni, de csak akkor, ha a ragasztandó anyag hajlékony, és jól megválasztott az "előtolás" sebessége. Különben a gyorsan dermedő olvadék nem ad kellő rögzítési szilárdságot.

A nagyobb pisztolyok hatékonyabbak a miniknél A normál méretű ragasztó pisztolyok akár 50 W-os teljesítményűek is lehetnek, ám ez nem általános, mert akad közöttük csekély, 35 W-os, ám hatékonyan használható gyártmány is. A magasabb teljesítményűek jobbára állandó, mondhatni ipari használatra valók. Az olcsóbbak nem sokban különböznek ugyan az előzőkben említettektől, viszont ezekhez már 11 mm-es PVC alapanyagú ragasztórudak valók. Felfűtésükhöz általában 5-7 perc szükséges, és ezután akár folyamatos munkára foghatók. A ragasztórúd továbbítása és egyben az olvadt ragasztóanyag kinyomása itt is mechanikusan, a ravaszhoz hasonló billentyű megnyomásával történik. Az olvadt ragasztó a kb. 2 mm-es fúvókán át távozik, a ragasztó mennyiségét pedig a haladási sebességgel és a rúdtovábbító billentyű összehangolt mozgatásával lehet szabályozni.
Az igényesebb pisztolyoknál a fúvókákat különféle alakúra lehet cserélni, sőt a egyes pisztolyok hőmérsékleti tartománya is szabályozható, fokozva ezzel a jobb olvadást, és késleltetve a kinyomott ragasztó dermedését. Ezzel különféle olvadáspontú ragasztórudak alkalmazására is mód van. Igényesebb pisztolyok bekapcsolt állapotban, de használaton kívül a ragasztót nem folyatja, azaz csepegés mentes működésű, és energiatakarékos üzemű, csak használatkor növeli a készülék felfűtési hőmérsékletét.

Az olvadó ragasztók a kis javításoknál is tartós kötést biztosítanak A ragasztópisztolyok kiválasztásakor ezért ajánlatos a várható felhasználási igényeknek megfelelően dönteni. Az, hogy mennyi idő szükséges a készülék felfűtéséhez, nem túl lényeges, viszont a felfűtés hőmérséklete igen, mert meghatározza az alkalmazható ragasztórúd fajtáját. Az olvadék hőmérséklete is ettől függ, ami pedig jelentősen befolyásolja a ragasztóanyag megdermedését, azaz a felületre tapadását. Ezért előnyösek az állítható hőfokú ragasztópisztolyok. Ezek azonban már többnyire ipari használatra készült eszközök. Otthoni használatra megfelelnek az egyszerűbb pisztolyok is, ám csak körültekintő használat mellett. A kiválasztáshoz szükséges adatokat minden ragasztópisztolyon, vagy annak csomagolásán feltüntetik.

Feltétlenül érdemes odafigyelni a pisztolyhoz használható ragasztórudak fajtájára. A sárga színűek tapadása kevésbé jó a különféle anyagokhoz, mint a fehér, szürke, illetve fekete ragasztóanyagoké. A fehér és sárga színűek bármelyik barkácsáruházban beszerezhetők, a jobb kötés biztosító rudakat azonban a szaküzletekben érdemes beszerezni a pisztoly hőfoktartományához igazodva.
A mini ragasztópisztolyok kis munkákhoz ideálisakA nem kellően megolvadt ragasztó a legtöbb anyaghoz kevésbé jól tapad. Ezt persze okozhatja a ragasztandó felület hőelvonása is. Nagyobb felületet ezért célszerű hőlégfúvóval előmelegíteni. A felületek tisztasága természetesen alapvető követelmény, a ragasztó tapadása pedig a felületek felborzolásával segíthető elő.
A megolvadt ragasztóanyaggal óvatosan kell bánni, mert még a dermedő anyag is elég forró ahhoz, hogy kellemetlen égési sérülést okozzon. Ez főként a csővég tisztításakor, illetve a rögzítendő tárgy ragasztóba nyomásakor eshet meg. A csővég tisztításakor mindig nedves rongyot, a ragasztóba nyomáskor pedig fémeszközt ajánlatos használni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A folyékony szeg története: Den Braven Expert

A ragasztástechnika világa bizonyos értelemben a fecskefészek anyagával kezdődött, ahogy ez a derék madár a sár, a fű és a saját nyála segítségével olyan időtálló és tartós elegyet alkot. Ez...


Vakolás gipszkartonnal

A lakóhelyiségek belső burkolatát mindenhol a vakolat adja. Ennek minősége és tartóssága a hagyományos módszerrel készülteknél többnyire a kőműves szakképzettségén és igényességén múlik. Ám ez a...