Maradj otthon

Építs, javíts

2020-05-11 15:32:17 | Módosítva: 2020-05-12 10:06:33

A jelenlegi járványhelyzet sokunkat a négy fal közé kényszerített. Ennek egyik kapcsolódó lehetősége, hogy a ház körüli – régóta halogatott – feladatok jelentős része elvégezhető. Az alábbiakban sorra vesszük a legfontosabb lehetőségeket és tudnivalókat az otthoni javítások és felújítások tekintetében, illetve az alkalmazható építőanyagokat és azok tulajdonságait.


A modern építőanyagok már nemcsak egyetlen feladat ellátására alkalmasak, hanem általában többféle feldolgozási és alkalmazási lehetőségük van. Gondoljunk például a csemperagasztókra, amelyek az adott burkolólapok rögzítésén túl alkalmasak pórusbeton falazóelemek ragasztásához is. A többrétű felhasználási lehetőség elsősorban a barkács tevékenységek esetén használhatóak ki leginkább.

A szerkezeti és/vagy gépészeti elemeket is érintő tevékenységek a legösszetettebb és legnagyobb kockázattal járó tevékenységek. A gépészeti javítások – például vízvezeték – vésési helyeinek helyreállítására érdemes kisebb zsugorodású gipszes vakolatot (SAKRET MIP-02) vagy a nagyobb vastagságban is repedésmenetesen alkalmazható könnyített vakolatot (SAKRET TAP) használni. A nyílászárók vagy áthidalók – és egyéb teherhordó elemek – cseréjekor javasolt nagyobb (2 mm vagy nagyobb) maximális szemcseméretű vakolatokat (SAKRET PM-02) és javítóhabarcsokat (SAKRET BWB4) alkalmazni, mert a nagyobb szemcse nagyobb belső vastagságot, és ezen keresztül nagyobb alkalmazható vastagságot jelent.


Javítási és helyreállítási feladatokra a rendeltetésszerű használatból származó anyagfáradási és elhasználódási problémák, a mechanikai sérülések és egyéb, nem várt eseményekből eredő károsodások miatt lehet szükség. Az építőanyag porlását és aprózódását pl. több dolog is kiválthatja – rendszeres vegyi anyagokkal történő tisztítás, dinamikus terhelés, víz és sóterhelés stb. –, ezek helyreállításakor az elsődleges feladat a terhelt és sérült anyagrészek eltávolítása, majd megfelelő alapfelület előkészítés (SAKRET UG vagy TGR vagy SFV) után a javítóvakolat (SAKRET TAP) vagy javítóhabarcs (SAKRET BWB) bedolgozása. A megjelölt javítóanyagok anyagukban besimíthatók, nem szükséges kiegészítő simítóvakolat alkalmazása. Közvetlenül festhető felületet adnak.


Sérülések és anyaghiányok – például mechanikai sérülések – a hiány méretétől függően javíthatók kézi alapvakolatokkal (SAKRET PM-01) az előzőekben leírt módon. Aljzatban (pl.: betonpadlóban, járdában stb.) lévő hiányok pótlására alkalmazhatók a függőleges és vízszintes felületeken is alkalmas, kombinált, nagy teherbírású és szilárdságú javítóanyagok (SAKRET BWB vagy BWB4). Típustól függően egyes javítóhabarcsok betonkozmetikai faladatokra is használhatók, hiszen csiszolhatók, glettelhetők és formázhatóak is.

Kerámia és gresslapos felületeken feladat lehet egy-egy lap cseréje, pótlása. Az ilyen esetekben a fogadófelület megfelelő előkészítése a kulcs. A visszaszedett lap alatti felületi részről minden ragasztó és fugázó maradványt el kell távolítani. Az eltávolítás és tisztítás azért fontos, hogy a ragasztó kötése után a felület ne „fogazzon”, ne legyen szintbeli eltérés. A feladathoz a lapméretnek és a terhelésnek megfelelő ragasztót alkalmazzunk (pl. SAKRET Fke+ vagy SAKRET FFK).

Amennyiben szükségük van segítségre, úgy a SAKRET szakemberei elérhetőek:

www.sakret.hu

www.facebook.hu/SakretHungária

https://www.instagram.com/sakrethun/További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Felújítandó ingatlanok

Egyes felmérések szerint a hazai épületállományok közel 70 százaléka felújításra szorul, további 10százalékuk pedig életveszélyes, ezért bontásra várnak. Különösen súlyos a helyzet a vidéki...


Vakolat adalékszerek

A vakolat teljes cseréjével szerencsére ritkán kell foglalkoznunk, amikor viszont eljön az ideje, szeretnénk ismét hosszú időre védelmet biztosítani házunk számára. A vakolóanyagok jó...