Hangszigetelés egyszerűen

2011-11-12 12:08:41 | Módosítva: 2011-11-15 21:39:18

Újabban házépítésnél, felújításnál magától értetődik, hogy hőszigetelési korszerűsítéseket is végzünk, ám a zaj és áthallás szigetelésre sokkal kisebb gondot fordítanak a tervezők és kivitelezők. Bár létezik előírás a kötelező hangszigetelési értékre, szabvány ide vagy oda, egy olyan lakásban élni, ahol a szomszéd túl hangosan TV-zik, vagy a felettünk lakó gyerek hangszeren gyakorol, gyorsan kikezdi az ember komfortérzetét.

A Grenn Glue alkalmazása ezeknek a zajoknak a csökkentésére nyújt megoldást. Ez a gél nagyon könnyen és költséghatékonyan alkalmazható építésnél, felújításnál, tetőtér beépítéseknél. De egy-egy szoba vagy lakás utólagos hangszigetelésében is remekül bevethető.

A Green Glue nem beépítendő „vastag” panelrendszer, mellyel értékes centimétereket veszítünk a szoba alapterületéből, hanem egy viszkoelasztikus gél, melyet teljesen átlagos és bárhol elérhető szárazépítészeti anyagokkal (gipszkarton, OSB, MDF, cementlap…) együtt alkalmazva drámaian javítja azok hang-gátló tulajdonságát. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a fal keresztmetszetéhez csupán néhány millimétert tesz hozzá, így értékes négyzetmétereket „spórolhatunk meg”.

A Green Gluet úgy tervezték, hogy a nehezeben szigetelhető mélyhang tartományban is kiemelkedő eredményeket mutasson fel versenytársaihoz képest. Ezen tulajdonságai, könnyű alkalmazhatóságával párosulva nagyon hamar piacvezető pozícióba lendítették a terméket.

Laboratóriumi teszten vizsgálták, mennyi idő alatt ülnek el a rezgések különbözőképpen csillapított gipszkarton lapokban. Jól látható, hogy a Green Glue-val csillapított szerkezet esetén drasztikus a javulás a hagyományos szerkezethez képest. A csillapítási tényező két nagyságrendet javult, vagyis 100 szorosára nőt. (1. ábra)

Miért jó mindez a hangszigetelésben?

Amennyiben a hanghullámok energiája gyorsan elnyelődik a falszerkezetben, és ott hővé alakul, akkor a rezgések nem, vagy csak kis mértékben jutnak át a fal túloldalára, hogy ott hanghullámokat gerjesszenek, és ezáltal létrejöjjön az áthallás.

A következő mérés azt vizsgálta, hogyan alakul egy hagyományos dupla gipszkartonból épített fal, és egy Green Glue-val csillapított dupla gipszkarton fal hangcsillapítása különböző frekvenciákon. Jól látszik, hogy a Gree Glue lényegesen emeli a gipszkarton falak hanggátlását. Kiemelkedő a 80-100 Hz környékén mért csillapítási érték. Jótékonyan javítja ki az anyag szerkezetéből adódó hanggátlás csökkenést. (2. ábra)

Tehát a Green Glue nagyszerűsége abban rejlik, hogy nem szükséges speciális és drága anyagokat beszerezni a hangszigetelés javításához, melyek rétegei sokszor jelentősen megnövelik a falszerkezet keresztmetszetét. Csupán az eddig alkalmazott építési technológiához hozzá kell adni néhány mm-es Green Glue réteget, és a létrejött fal hangszigetelése jelentős mértékű javulást mutat. Máris elérve az áhított hangszigetelési szintet (tehát a csendet.)
Végezetül néhány összehasonlító mérési érték különböző rétegrendű könnyűszerkezetes falaknál (3. ábra)

Bővebb információ:
www.green-glue.hu
Telefon: (+36-20)9 ö56-0697
Bemutatóterem, személyes tanácsadás:
1115 Budapest, Kelenföldi út 2.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hatékony zajvédelem: elasztikus PUR hangszigetelők

A zaj mindenütt jelen van modern világunkban és negatív hatásai folyamatosan érezhetőek környezetünkben. Ennek következtében azajvédelem egyre fontosabbá válik, és döntő szerephez jut az...


Az irodai zaj is károsíthatja az egészségünket

Knauf Insulation hangelnyeléssel és hangszigeteléssel megfelelő akusztikai védelem érhető el.