Hangszigetelés egyszerűen

2011-11-12 12:08:41 | Módosítva: 2011-11-15 21:39:18

Újabban házépítésnél, felújításnál magától értetődik, hogy hőszigetelési korszerűsítéseket is végzünk, ám a zaj és áthallás szigetelésre sokkal kisebb gondot fordítanak a tervezők és kivitelezők. Bár létezik előírás a kötelező hangszigetelési értékre, szabvány ide vagy oda, egy olyan lakásban élni, ahol a szomszéd túl hangosan TV-zik, vagy a felettünk lakó gyerek hangszeren gyakorol, gyorsan kikezdi az ember komfortérzetét.

A Grenn Glue alkalmazása ezeknek a zajoknak a csökkentésére nyújt megoldást. Ez a gél nagyon könnyen és költséghatékonyan alkalmazható építésnél, felújításnál, tetőtér beépítéseknél. De egy-egy szoba vagy lakás utólagos hangszigetelésében is remekül bevethető.

A Green Glue nem beépítendő „vastag” panelrendszer, mellyel értékes centimétereket veszítünk a szoba alapterületéből, hanem egy viszkoelasztikus gél, melyet teljesen átlagos és bárhol elérhető szárazépítészeti anyagokkal (gipszkarton, OSB, MDF, cementlap…) együtt alkalmazva drámaian javítja azok hang-gátló tulajdonságát. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a fal keresztmetszetéhez csupán néhány millimétert tesz hozzá, így értékes négyzetmétereket „spórolhatunk meg”.

A Green Gluet úgy tervezték, hogy a nehezeben szigetelhető mélyhang tartományban is kiemelkedő eredményeket mutasson fel versenytársaihoz képest. Ezen tulajdonságai, könnyű alkalmazhatóságával párosulva nagyon hamar piacvezető pozícióba lendítették a terméket.

Laboratóriumi teszten vizsgálták, mennyi idő alatt ülnek el a rezgések különbözőképpen csillapított gipszkarton lapokban. Jól látható, hogy a Green Glue-val csillapított szerkezet esetén drasztikus a javulás a hagyományos szerkezethez képest. A csillapítási tényező két nagyságrendet javult, vagyis 100 szorosára nőt. (1. ábra)

Miért jó mindez a hangszigetelésben?

Amennyiben a hanghullámok energiája gyorsan elnyelődik a falszerkezetben, és ott hővé alakul, akkor a rezgések nem, vagy csak kis mértékben jutnak át a fal túloldalára, hogy ott hanghullámokat gerjesszenek, és ezáltal létrejöjjön az áthallás.

A következő mérés azt vizsgálta, hogyan alakul egy hagyományos dupla gipszkartonból épített fal, és egy Green Glue-val csillapított dupla gipszkarton fal hangcsillapítása különböző frekvenciákon. Jól látszik, hogy a Gree Glue lényegesen emeli a gipszkarton falak hanggátlását. Kiemelkedő a 80-100 Hz környékén mért csillapítási érték. Jótékonyan javítja ki az anyag szerkezetéből adódó hanggátlás csökkenést. (2. ábra)

Tehát a Green Glue nagyszerűsége abban rejlik, hogy nem szükséges speciális és drága anyagokat beszerezni a hangszigetelés javításához, melyek rétegei sokszor jelentősen megnövelik a falszerkezet keresztmetszetét. Csupán az eddig alkalmazott építési technológiához hozzá kell adni néhány mm-es Green Glue réteget, és a létrejött fal hangszigetelése jelentős mértékű javulást mutat. Máris elérve az áhított hangszigetelési szintet (tehát a csendet.)
Végezetül néhány összehasonlító mérési érték különböző rétegrendű könnyűszerkezetes falaknál (3. ábra)

Bővebb információ:
www.green-glue.hu
Telefon: (+36-20)9 ö56-0697
Bemutatóterem, személyes tanácsadás:
1115 Budapest, Kelenföldi út 2.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hangátjárók a panelban

Panelházban lakók bizonyára találkoztak már azzal a jelenséggel, hogy valamelyik helyiségben tisztán hallatszik a szomszéd televíziója, rádiója vagy éppen a normális hangú beszélgetés. és persze...


Halltex - Hangszigetelő, visszhangmentesítő finn technológia

Finnországban szinte minden lakberendezési-, belsőépítészeti- és barkácsáruház kínálatában ott vannak az ottani piacon már 60 éve jelenlévő Halltex paneleket. A márkanév beívódott a köztudatba, és...