Polifoam termékek a födém rétegszerkezetében

Módosítva: 2014-02-20 23:30:34

Hangszigetelés

Jogos igény, hogy lakásunkból, szobánkból kirekesszük a külvilág zavaró zörejeit. Nem szívesen hallgatjuk naphosszat a szomszédok veszekedését, vagy járkálásának zajait. Ezért házunk, lakásunk kialakítása olyan kell legyen, hogy mindezeket az akusztikai hatásokat kizárja a védett térből. Ehhez "semmi mást" nem kell tennünk, "csupán" a megfelelő tulajdonságú anyagokat a megfelelő sorrendben kell összeépítenünk!
Az egymás feletti helyiségek közötti hanggátlásnak egy speciális esete a lépéshanggátlás vagy más néven kopogóhanggátlás. Ez esetben a kopogó zaj közvetlenül a felső helyiség padlófelületén keletkezik. Az ellene való védekezésben komoly szerepe lehet a POLIFOAM hablemezeknek!
A lépéshanggátlási tulajdonságot a szabványos lépéshangnyomás-szint (Ln) jellemzi, mely egy adott födémszerkezet decibelben (dB) kifejezett hangnyomás-szintjét adja meg, egy meghatározott erősségű kopogó hangforrás változó frekvencia-értékeinél.

Kontakt és úsztatott padlók kialakítása POLIFOAM hablemezekkel

A POLIFOAM hablemezek vékony (10 mm vastagság alatti) rétegben közvetlenül a kontakt jellegű padlóburkolatok alatt elhelyezve jelentős mértékben csökkentik a két szint közötti lépés- és kopogóhang áthallást. A szabványos követelményértéket azonban hosszú távon csak az úsztatott padlók képesek kielégíteni! Úsztatott padlók hanglágy úsztató rétegeként történő beépítésre a POLIFOAM N 30 típusú hablemezek kiemelten alkalmasak, hiszen zárt cellaszerkezetükből adódóan (más, szálas anyagú úsztató rétegekkel ellentétben) nedvességre nem érzékenyek.

A födémbeépítés helyszínén várható lépéshang-szigetelése:
Ln,wsz = Ln,wo + DLn,wh + DLn,wb

Például: 15 cm vasbeton födém + 5 mm POLIFOAM N 30 hablemez + 5 cm úsztatott betonaljzat eredő lépéshang szigetelő képessége: Ln,wsz = 76 dB - 21 dB = 55 dB

...ami kielégíti az MSZ 04.601 szabvány előírásait!

Alkalmazási és tervezési szabályok

Úsztatott padlóburkolatok esetén az úsztató réteg felett merev teherelosztó réteg beépítése szükséges. A POLIFOAM hablemezre - mint úsztató rétegre - bármilyen előregyártott merev lemez, vagy helyszínen bedolgozott beton és esztrichréteg elhelyezhető. A hablemezek nem kívánnak védelmet a nedvesség ellen sem beépítéskor, sem a használat során.
A tervezéskor figyelembe kell venni a POLIFOAM hablemezek terhelés alatti összenyomódási jellemzőit. Szerencsére azonban a polietilén hab igen kedvező tulajdonságokkal rendelkezik.
Amikor ugyanis egy 100 kg-os ember 43-as cipőben mindkét lábbal a hablemezen áll, az kb. 2 N/cm2 egyenletes terhelésnek felel meg, ebből következően egy 10 mm vastag POLIFOAM hablemez kb. 0,6 mm-t süllyed a talpa alatt. Az anyag rugalmas tulajdonságának köszönhetően a terhelés megszűntével még ez a minimális összenyomódás is kiegyenlítődik.

Az úsztató réteg fektetése

A POLIFOAM hablemezt - mint úsztató réteget - egy rétegben célszerű fektetni a majd föléje kerülő réteg hossz-csatlakozására merőlegesen. A hablemezeket tompa illesztéssel kell egymás mellé fektetni. A falak mentén és a födémet áttörő szerkezeteknél (pl. csővezetékeknél) az úsztató réteget a végleges padlónívóig kell felvezetni; erre a célra POLIFOAM öntapadó habcsík is alkalmazható. A hablemez úsztató réteg kialakítását úgy kell végezni, hogy az ne sérüljön meg és az úsztatott réteg, valamint a határoló felületek között szilárd kapcsolat sehol ne keletkezzen, mert az hanghíd kialakulásához vezet.
Olyan helyeken, ahol akár alulról, akár felülről nedvességgel kell számolni, a hablemezeket egymáshoz vízzáróan kell csatlakoztatni a megfelelő vastagságú úsztatott réteg alatt. Ez történhet a csatlakozó élek forrólevegős hegesztésével (pl. Leister Combi-val), vagy ragasztással.

Az úsztatott réteg (aljzat) kialakítása

Előregyártott száraz aljzatok esetén a táblákat elmozdulásmentességet biztosító csatlakoztatással kell fektetni. Csak olyan előre gyártott száraz aljzattábla alkalmazható, amely a használati követelményeknek megfelelő hajlítószilárdsággal és pontnyomás-állósággal rendelkezik, és deformációra nem hajlamos. A helyszínen bedolgozandó úsztatott aljzatbeton, vagy esztrich vastagsága és minősége a beépítési körülményektől és követelményektől függően határozható meg. Feltétlenül be kell építeni az úsztatott réteg pereme mentén, a falcsatlakozásnál a rugalmas elválasztást és egyúttal dilatációs mozgást is biztosító 5 mm vastag POLIFOAM habszalag-csíkot.

Hőszigetelés

A megfelelő akusztikai tulajdonságú aljzat úsztató rétegének vastagsága tehát adott esetben a szükséges mértékű hőszigetelésnek megfelelően választható, ill. tervezhető. Az alkalmazási lehetőségek itt kibővülnek, a normál hablemez és az aprítéktábla mellett ugyanis itt megjelenik az alufóliával kasírozott hablemez termék is. A POLIFOAM/Al hablemezek az alumínium fólia sugárzásvisszaverő képességének, és a hablemez kiváló hőszigetelő tulajdonságának köszönhetően (az eredetileg tervezett bármilyen hőszigetelésre terítve) jelentősen javítják a padlófűtés hatásfokát. A megfelelő vastagságú POLIFOAM/Al hablemez egyúttal közvetlenül a födém hőszigetelésére is alkalmas.

A beépítés menete:

- Alufólia kasírozású POLIFOAM/Al hablemez fektetése tompa ütközéssel illesztve (meglévő egyéb hőszigetelő anyag felett 5 mm vastag fóliát, önálló szigetelési funkcióval 20 mm vastag hablemezt alkalmazva).
- 5 mm vastag POLIFOAM szalag (amely lehet öntapadó habcsík) elhelyezése a falak kerülete mentén, legalább a végleges burkolatsíknak megfelelő magassággal. A fűtőbeton dilatációs mozgását biztosítja, ugyanakkor meggátolja a kerülőutas (falon átadódó) hangterjedést.
- Polietilén fólia védő-elválasztó réteg terítése az alufólia felületére (megakadályozza, hogy a hőmozgást végző fűtőbeton "lekaparja" a POLIFOAM/AL hablemez felületéről az alufólia kasírozást.
- Betonvas háló elhelyezés és fűtési csőkígyó szerelése.
- Fűtőbeton vagy fűtő-esztrich réteg készítése megtervezett dilatációs mezőosztással.
- Lapburkolat készítése dilatációs sávok beépítésével, az oldalfalakhoz való csatlakozásoknál is dilatációs mozgás felvételére alkalmas rugalmas lábazati fugával.

Vízelvezetés

szivárgó réteg

A POLIFOAM aprítéktábla a hőszigetelő anyagok családjában különleges helyzetet foglal el. A vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy szivárgó rétegként beépítve oldalirányban (határoló felülettel párhuzamosan) 1-5 l/ms vízszállító képességgel rendelkeznek. Ez lehetővé teszi terasztetőkön, zöldtetőkön való beépítésüket.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Homlokzati hőszigetelő rendszerek

A fűtési idényben állandóan visszatérő téma az energiahatékonyság, energiatakarékosság. A falak külső hőszigetelése elengedhetetlen feltétele az energiaszámlák csökkentésének. A homlokzatok...


Erkélyek, loggiák szigetelése

A korszerű és divatos épületek igen változatos megjelenésűek. Az igényeknek megfelelően szinte minden új építésű lakás rendelkezik kisebb-nagyobb erkéllyel, loggiával vagy terasszal, ez utóbbi...