Korszerű anyagokkal hatásos lehet

Hangszigetelés a lakáson belül

2010-12-12 00:33:44 |

A környezeti ártalmak között a különféle zajok okozta terhelések egyre nagyobb fontosságot kapnak. Míg az épületek hőszigetelési előírásai fokozottan szigorodnak, addig az érvényes hangszigetelési előírásokat a tervezők vagy az építők gyakran nem tartják be. Többnyire a falak vastagságán, szigetelésén spórolnak. Ennek következményeit pedig a bentlakók kénytelenek később elviselni. Ha otthonukat nyugalmasabbá akarják tenni, akkor maguk kénytelenek ezt utólagos, helyiségen belüli a hangszigetelések valamelyikével korrigálni.

Kellő körültekintéssel és elég jelentős költséggel ez meg is valósítható, feltéve, hogy ebben szakember segítségét is igénybe veszik. A probléma ugyanis nagyon összetett, a nem kívánt zajok sokfélék, és a csillapításukra több anyag és megoldás is létezik. Az utólagos hangszigetelésekkel azonban csak csökkenteni lehet a különféle zajokat, megszüntetni nem. Ráadásul ez akkor lenne igazán hatékony, ha a szigetelést a zaj forrása felöl lehetne beépíteni. Sajnos ez szinte soha nem oldható meg, ezért a különböző megoldásokat a saját térfelünkön kell kialakítani.
Először is szelektálni kell a nyugalmunkat háborító különféle zajokat. A zajt terjesztő közeg szerint léghang az, amit a levegő továbbít. Ez lehet pl. hangos beszéd, kiabálás vagy zenehallgatás. A zaj teljesítményét, mértékét dB-ben lehet mérni. Az ébresztőóra ketyegése 20 dB, a halk rádióhallgatás 50 dB, a normál párbeszéd 60-70 dB, a hangosabb pedig már 70-85 dB zajt okoz, amit már meghallhatnak a szomszédok. A hangos, 80-100 dB-es kiabálás vagy hangos zenehallgatás, tévézés szinte biztosan áthallatszik a nem kellően szigetelt falakon. Azt se felejtsük el, hogy a saját életvitelünk sem feltétlenül mondható csendesnek a szomszédaink lakása felöl. A kölcsönös tolerancia és az önmérséklés sok ilyen panasznak és ezzel együtt az utólagos hangszigetelésnek is elejét veheti.

Az üreges hangszigetelő panelek hatásosságát a szerkezeti kialakítása biztosítja Más jellegű zaj keletkezik, ha pl. valaki üti a falat, fapapucsban járkál, vagy bútorokat húzogat a fejünk felett. Ezek a tevékenységek testhangokat produkálnak. Kellemetlen rezgéseket okozhatnak a falakban pl. a vízhálózat rosszul szigetelt vagy hibás szerelvényei, de még a légkondicionálók működése is okozhat idegesítő rezgéseket a falazatban. E hanghatások természetesen kombinálva is jelentkezhetnek, és így ezek ellen célszerű együtt védekezni.

Az üreges hangszigetelő panelek hatásosságát a szerkezeti kialakítása biztosítja A leggyakoribb hangszigetelő megoldás az előtétfal kialakítása. A gumi alátét szalagra szerelt párnafás tartóelemek közé előbb egy hangszigetelő- és egy hanggátló anyag kerül. Ezek általában üveg-, vagy kőzetgyapot alapanyagúak és hézagmentes illesztést igényelnek. A szigetelőanyag fölé többnyire gipszkarton fedés kerül. Esetenként két rétegben felerősített kartonfedés szükséges a kellő hangszigetelés eléréséhez. A megfelelő szigetelőanyagok típusát mindenkor szaktanács alapján ajánlatos megválasztani.
E megoldásnak a hátránya, hogy jelentős, akár 7-10 cm a helyigénye, és jelentős szakipari munkát igényel. Ha a szerkezet nem rugalmasan csatlakozik a környező felületekhez, azzal hangvezető membránt hoz létre, és ez jelentősen ronthatja a szigetelés hatékonyságát.
Az előtét falak szigetelő hatását a célnak megfelelő ún. viszko-elasztikus polimerikus membrán hangcsillapító lemezzel kombinálva lehet növelni. Ez az elasztikus, tekercsben beszerezhető anyag akár közvetlenül a falra ragasztható, mivel hátoldala öntapadó ragasztóréteggel bevont, és hangcsillapítása 120-4000 Hz között akár 53 dB is lehet. Ez az anyag rugalmassága miatt akusztikai akadályként funkcionál, így a hagyományos hangelnyelő anyagokkal együtt növeli a hangszigetelés értékeit. Könnyen szerelhető, vastagsága 2,6, 3,8 mm, és Az előtétfalak hanggátlását javítja a két rétegű karton borítás1,05mx6m-es tekercsekben kerül forgalomba. Akár a falra vagy rugalmas alátétre szerelt vázra erősített gipszkarton hátoldalára is felragasztható. A légrést megfelelően megválasztott hangszigetelő gyapot anyaggal kell kitölteni. Különféle célra készült változatai közül pl. a kettős filcréteggel ellátott anyag csövek héjszigeteléseként is használható, hőszigetelő és egyben rezgéscsillapító hatású is.
Test és léghang gátlási problémák megoldására fejlesztették ki a kitűnő hangelnyelő tulajdonságokkal rendelkező, műgyantával kezelt, üreges papír szerkezetű hangszigetelő paneleket. A 15 mm vastag, 800x1070 mm-es táblák saját léghang gátlása 36 dB, míg egy 10 cm-es téglafalé 34 dB. Falra erősítve, felszíni bevonattal egy rétegben alkalmazva is hatékonyan javítja a felület hanggátlását. Födémek alsó síkjára is felerősíthetők, ahol a rögzítő vagy függesztő rendszerelemektől függően várhatóan 12 dB-es hangcsillapítás érhető el e szigetelő táblákkal. Megfelelő rétegződéssel akár 58-62 dB léghanggátlás is elérhető 100 mm teljes vastagság mellett.

A vázelemek közé beillesztett szigetelést többnyire gipszkarton lemezek fedik leA Finnországból importált porózus, faliszt és fenyőgyanta alapú, 12 mm vastag hangszigetelő táblák nagy előnye, hogy rétegrend nélkül alkalmazhatóak, közvetlenül ragaszthatók plafonra, oldalfalra, de akár épített rendszerek végső dekoratív burkolatai is lehetnek.
Alkalmazásuknál egyedülálló előny, hogy a felületek gyárilag készre tapétázottak, anyagaik szerint családokat alkotnak, és egy-egy családon belül 3-7 féle szín is elérhető. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a felragasztás után kész, azonnal használható felület jön létre. Nincs szükség festésre, tapétázásra, illetve az ezeket megelőző koszos és szakembert igénylő műveletekre, technológiai víz bevitelére és emiatt a száradás kivárására. (A Taru család paneljei festhetőek is, és jó szakember igénybevételével tapétázhatók is, ha valaki nem talál neki tetsző színt, vagy ragaszkodik hozzá, hogy minden fal azonos színű, tapétájú legyen).
Szintén komoly előny, hogy a felrakás átlagos kézügyességgel saját kivitelezésben is egyszerűen és gyorsan megoldható, tehát a szakemberek munkadíja megtakarítható. Profi kivitelezőt ajánl viszont a forgalmazó, ha a falak nagyon egyenetlenek, sok akadály van rajtuk, illetve a plafon felrakását is lehetőleg szakemberre kell bízni.

Általánosságban is igaz, hogy a megfelelő módszer és anyag kiválasztásához mindig kérjük ki a szakemberek véleményét, és ilyenkor azt is tudni kell, hogy mely zavaró hangoktól szeretnénk "megszabadulni". Sőt azok "származási" helyét és a vezető közeget is ismerni kell az ideális megoldás kiválasztásához, hogy a tanácsadó szakemberek megfelelően helyreszabott megoldást tudjanak ajánlani. Szerencsére most már léteznek olyan korszerű anyagok, amelyekkel hatásos és kis helyigényű hanggátlást lehet megvalósítani.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: hangszigetelés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Halltex - Hangszigetelő, visszhangmentesítő finn technológia

Finnországban szinte minden lakberendezési-, belsőépítészeti- és barkácsáruház kínálatában ott vannak az ottani piacon már 60 éve jelenlévő Halltex paneleket. A márkanév beívódott a köztudatba, és...


Lépéshang-gátlás

A födémek testhangterjedéseit összefoglalva lépéshangkeltésnek nevezzük, dacára annak, hogy ez nemcsak az emberek lépéseitől ered. A lépéshang-gátlás a födémen való járásból, koppanásból származó...