Gipszkarton falak hangszigetelése

2018-07-18 09:12:12 | Módosítva: 2018-07-18 09:12:27

Otthonunk helyiségeinek kialakításához sokszor a leggazdaságosabb – és gyakran az egyetlen – beépíthető megoldás a gipszkarton szerkezetből készült fal, amelyet a zavaró zajok kiszűrése érdekében ugyanolyan fontos szigetelni, mint bármely más falat.


A gipszkarton falak előnyei a hagyományos falazatokhoz képest

– Rugalmas térkialakítás: ha bővül a család, a falak kis munka és költség ráfordítással áthelyezhetők.

– Szárazépíthetőség: építése során nincs nedvességbevitel az épületbe, nem kell száradási időkkel számolnunk.

– Optimális súly: tetőtér beépítésekor a gipszkarton válaszfal súlya nem terheli meg nagyon a födémet.

– Gyors megoldás: azonnali kész felületeket ad, amelyek festhetők, burkolhatók.

– Akusztikai komfort: az egyéni igényekhez igazodó léghang-gátlási paraméterek könnyen tervezhetők és megvalósíthatók.

Egy szerelt válaszfal alapvetően egy fémből (vagy fából) készült tartószerkezeti váz, közeiben a bordaváz kiosztásához igazodó, állékony, nem éghető, szálas szerkezetű URSA BiOnic ásványgyapot szigetelőanyaggal – pl. URSA TWF1, URSA TWF FONO, URSA TWP1, URSA TERRA –, gipszkarton borítással lefedve.

Miért fontos a belső válaszfalak és a lakáselválasztó falak megfelelő hangszigetelése?

A hangszigetelés biztosítja, hogy egy lakáson belül, lakószobák között normál esetben ne legyen áthallás, és hogy a lakások között, a lakáselválasztó falakon keresztül se halljuk a szomszédot. A lakók által igényelt akusztikai komfortminőség megteremtéséhez gyakran a szabványban megadott értéket „felül kell bírálni” és magasabb léghang-gátlású szerkezetet kell építeni.

Mire ügyeljünk szerelt válaszfalak építésénél?

A komplett szerkezet léghang-gátlási értéke akkor éri el a tervezett szintet, ha a padlóra és a födémre rögzítendő vízszintes tartóprofilok aljára felragasztásra kerülnek az öntapadó hangszigetelő szivacs csíkok.

A kész fal léghang-gátlási képességének növelése érdekében elengedhetetlen, hogy a teljes bordaköz kitöltésre kerüljön URSA ásványgyapot hangelnyelő anyaggal. Sok esetben előnyösebb a tekercses anyagok beépítése, a hossztoldások miatti hanghidak kialakulásának elkerülése végett. Érdemes az épületgépészeti vezetékeket a hangelnyelő anyagba beágyazva elhelyezni, hogy ne érintkezzenek közvetlenül a gipszkarton burkolattal. Ezzel elkerülhető például, hogy a vízvezetékben fellépő nyomásingadozások következtében kellemetlen zajok szűrődjenek a lakótérbe. Javasolt a konnektorokat, kapcsolókat min. 50 cm elhúzással elhelyezni, hogy ne essenek egy tengelyvonalba.

Ha a fenti egyszerű szabályokat betartjuk, és mindehhez megfelelő minőségű ásványgyapot terméket választunk, akkor a jól végzett munka eredményeként megelégedéssel dőlhetünk majd hátra csendes, kényelmes otthonunkban.

URSA Salgótarján Zrt.
www.ursa.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mivel szigeteljünk a tetőtérben? (1. rész)

Az elmúlt néhány évben a különböző épületenergetikai minősítések fontossága és szükségessége jelentősen megnőtt. Természetesen ezzel egy időben előtérbe kerültek egyéb fogalmak is, mint a...


Elfalazás gipszkartonnal

A régi fürdőszoba felújításában a kád beépítése ennek a folyamatnak csak a „nyitánya” volt. Aki ilyen átalakításra maga vállalkozik, annak bizony nagyon meg kell fontolnia, hogy mit és hogyan old...