Hőség

Megdőlt a nyári áramfogyasztás rekordja a héten

MTI

2012-07-06 22:14:32 | Módosítva: 2012-07-06 22:19:57

Megdőlt az ország eddigi nyári áramfogyasztási rekordja csütörtökön, ezen a napon 6343 megawatt csúcsfogyasztást mért a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Zrt. (Mavir).

Az eddigi nyári villamosenergia-felhasználási rekordot a 2007 júliusában mért 6320 megawatt jelentette, azonban ez most megdőlt - közölte a rendszerirányító Mavir pénteken az MTI érdeklődésére. A harmadik legmagasabb nyári fogyasztás a 2008-ban mért 6252 megawatt volt.


Villamosenergia-terhelés Magyarországon (2009-2011);
maximális rendszerterhelés, megawatt

A villamosenergia-rendszer elegendő tartalékkal rendelkezik, ez a Mavir törvényi kötelezettsége is - hangsúlyozták az írásos válaszban. Hozzátették, hogy 2007-ben az emlékezetes, helyenként a 40 fokot is meghaladó hőségben is gond nélkül megbirkózott a rekordfogyasztással a rendszer.

Magyarországon egyébként jellemzően a téli fogyasztás eredményezi az éves csúcsokat, 2012-ben az eddig regisztrált rekord áramfogyasztás 6384 megawatt volt február 9-én. Az elmúlt 10 év adataiból azonban az látszik, hogy megindult a kiegyenlítődés a téli és a nyári csúcs között. A két érték különbsége harmadára csökkent, azaz a tíz évvel ezelőtti 20 százalék körüli eltérés mára 6 százalékra zsugorodott. Ez az érték természetesen ingadozik, 2008-ban kisebb, 2009-ben nagyobb volt a különbség - fejtik ki.

A téli áramfogyasztás abszolút rekordja 2007-ben volt, akkor 6602 megawatt volt a csúcsteljesítmény, a második és harmadik legnagyobb téli fogyasztást 2010-ben és 2011-ben mérte a Mavir, 6560, illetve 6492 megawattal.


A melegben a fogyasztás emelkedését a megnövekedett hűtésigény okozza: a háztartásokban, munkahelyeken, bevásárlóközpontokban, egyszóval mindenhol, ahol van, működtetik a légkondicionálókat, de a hűtő-fagyasztó berendezések is többet fogyasztanak ilyenkor. Télen főként a fűtéshez és a korai sötétedés miatt a világításhoz használt energia okozza a fogyasztás növekedését, de észrevehető az ünnepi díszkivilágítás hatása is.

Nyáron az átlagosnak számító 21 fokos napi átlaghőmérséklethez képest egy 28 fok átlaghőmérsékletű napon mind a csúcsteljesítmény, mind az egy nap alatt felhasznált energia mennyisége körülbelül 10 százalékkal magasabb. Egy átlagos nyári napon körülbelül 115-120 gigawattóra napi fogyasztás mérhető, kánikula idején ehhez képest 10-12 gigawattórával több energia fogy. Egy Celsius fok hőmérséklet emelkedés a kánikulai időszakban 60-100 megawatt csúcsteljesítmény-növekedést, és 1-2 gigawattóra napi többlet villamosenergia-felhasználást eredményez. Nyáron a legnagyobb értékeket 13 óra körül mérik.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a nyári legnagyobb fogyasztás június-július hónapokban figyelhető meg, augusztusban még sosem született csúcsadat, és várhatóan ez most is így lesz - teszi hozzá a Mavir.

A múlt szombat óta tartó hőségriadót az országos tiszti főorvos a jövő hétfő éjfélig hosszabbította meg. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) pénteki közleményében azt írta, hogy nemzetközi és hazai klímamodellek szerint nagy a valószínűsége annak, hogy Magyarországon is egyre gyakoribbá válnak a mostanihoz hasonló, sőt még tikkasztóbb hőséghullámok, amelyek még az egészséges emberi szervezetet is megviselhetik.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

MTI


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Napelemek számokban

A napelemet tervezgetőknek azt az általános szabályt szokták mondani, hogy maximálisan akkora napelem kapacitást érdemes házunkra kiépíteni, amennyi az átlagos villanyáram fogyasztásunkat...


Klímaváltozás hatása hazánkra

Az éghajlatváltozás nemcsak többletfeladatokat, delehetőségeket is ad a vállalkozások és általában agazdaság szereplői számára – állapítja meg a Gazdaság és Vállalkozáskutató Intézet kutatására...