Hőség

Megdőlt a nyári áramfogyasztás rekordja a héten

MTI

2012-07-06 22:14:32 | Módosítva: 2012-07-06 22:19:57

Megdőlt az ország eddigi nyári áramfogyasztási rekordja csütörtökön, ezen a napon 6343 megawatt csúcsfogyasztást mért a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Zrt. (Mavir).

Az eddigi nyári villamosenergia-felhasználási rekordot a 2007 júliusában mért 6320 megawatt jelentette, azonban ez most megdőlt - közölte a rendszerirányító Mavir pénteken az MTI érdeklődésére. A harmadik legmagasabb nyári fogyasztás a 2008-ban mért 6252 megawatt volt.


Villamosenergia-terhelés Magyarországon (2009-2011);
maximális rendszerterhelés, megawatt

A villamosenergia-rendszer elegendő tartalékkal rendelkezik, ez a Mavir törvényi kötelezettsége is - hangsúlyozták az írásos válaszban. Hozzátették, hogy 2007-ben az emlékezetes, helyenként a 40 fokot is meghaladó hőségben is gond nélkül megbirkózott a rekordfogyasztással a rendszer.

Magyarországon egyébként jellemzően a téli fogyasztás eredményezi az éves csúcsokat, 2012-ben az eddig regisztrált rekord áramfogyasztás 6384 megawatt volt február 9-én. Az elmúlt 10 év adataiból azonban az látszik, hogy megindult a kiegyenlítődés a téli és a nyári csúcs között. A két érték különbsége harmadára csökkent, azaz a tíz évvel ezelőtti 20 százalék körüli eltérés mára 6 százalékra zsugorodott. Ez az érték természetesen ingadozik, 2008-ban kisebb, 2009-ben nagyobb volt a különbség - fejtik ki.

A téli áramfogyasztás abszolút rekordja 2007-ben volt, akkor 6602 megawatt volt a csúcsteljesítmény, a második és harmadik legnagyobb téli fogyasztást 2010-ben és 2011-ben mérte a Mavir, 6560, illetve 6492 megawattal.


A melegben a fogyasztás emelkedését a megnövekedett hűtésigény okozza: a háztartásokban, munkahelyeken, bevásárlóközpontokban, egyszóval mindenhol, ahol van, működtetik a légkondicionálókat, de a hűtő-fagyasztó berendezések is többet fogyasztanak ilyenkor. Télen főként a fűtéshez és a korai sötétedés miatt a világításhoz használt energia okozza a fogyasztás növekedését, de észrevehető az ünnepi díszkivilágítás hatása is.

Nyáron az átlagosnak számító 21 fokos napi átlaghőmérséklethez képest egy 28 fok átlaghőmérsékletű napon mind a csúcsteljesítmény, mind az egy nap alatt felhasznált energia mennyisége körülbelül 10 százalékkal magasabb. Egy átlagos nyári napon körülbelül 115-120 gigawattóra napi fogyasztás mérhető, kánikula idején ehhez képest 10-12 gigawattórával több energia fogy. Egy Celsius fok hőmérséklet emelkedés a kánikulai időszakban 60-100 megawatt csúcsteljesítmény-növekedést, és 1-2 gigawattóra napi többlet villamosenergia-felhasználást eredményez. Nyáron a legnagyobb értékeket 13 óra körül mérik.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a nyári legnagyobb fogyasztás június-július hónapokban figyelhető meg, augusztusban még sosem született csúcsadat, és várhatóan ez most is így lesz - teszi hozzá a Mavir.

A múlt szombat óta tartó hőségriadót az országos tiszti főorvos a jövő hétfő éjfélig hosszabbította meg. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) pénteki közleményében azt írta, hogy nemzetközi és hazai klímamodellek szerint nagy a valószínűsége annak, hogy Magyarországon is egyre gyakoribbá válnak a mostanihoz hasonló, sőt még tikkasztóbb hőséghullámok, amelyek még az egészséges emberi szervezetet is megviselhetik.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

MTI


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Készüljünk fel a nyári hőhullámokra

2021 júniusa a legszárazabb és a harmadik legmelegebb június volt 1901 óta. Budapest van a leginkább veszélyben a klímaváltozás miatt fokozódó extrém hőségtől: a 100 évvel ezelőtti időszakhoz...


Külső és belső árnyékolók

Az épületek ablakfelületeinél nagyon lényeges a különféle árnyékolók használata. Ezek hatásossága attól is függ, hogy milyen anyagúak és hogy kívül vagy belül kerülnek-e felszerelésre. A nagy...