Lakásvásárlás előtt

2018-10-16 08:01:31 | Módosítva: 2018-10-16 08:05:17

A lakásvásárlás életünk egyik legnagyobb befektetése. Hosszú évekig készülünk rá, gyűjtögetünk, keresgélünk, hitelt választunk, aztán alszunk rá még egyet (vagy sokat) a döntés előtt. Belevágni ugyanakkor nem egyszerű feladat, hiszen nagy lépésről van szó. A K&H segítségével most megosztunk néhány praktikát, amivel biztosan sikerre vihető a nagy beruházás!


Tökéletes lakás nem létezik

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy az álmukban elképzelt, minden szempontnak és elvárásnak megfelelő „tökéletes lakást” keresik. De sajnos, ahogyan a párkapcsolatokban is, a lakásvásárlás során is kompromisszumot kell kötni. Mi az, ami igazán fontos nekünk: az elhelyezkedés, az állapot, a méret, a kert? Jó, ha már a keresgélés fázisában tudjuk, hogy miből nem akarunk engedni, ha igazán jól akarjuk érezni magunkat az új otthonunkban.

Tulajdoni lap és hitelek

Ha komolyan gondolkozunk egy lakáson, kérjük ki a Földhivataltól a tulajdoni lapját már az alkudozás előtt, így megbizonyosodhatunk arról, hogy valóban azé a lakás, aki árulja, és van-e ingatlanon esetleg valamilyen hitel vagy más teher. Emellett pedig jó, ha részletesen rákérdezünk minden hibára, legutóbbi felújításra, társasház esetén a közös költség mértékére stb. - így nem fog kellemetlen meglepetés érni bennünket a későbbiekben!

Az alku pszichológiája

Közkedvelt vevői álláspont, hogy nagyon alacsonyról kell indítani az alkut. Nem igaz! Egyfelől a túl kicsi összeg komolytalannak tűnhet, másfelől a környék átlag árai alá a mostani környezetben úgy sem tudunk majd menni.

A piac kalkulálásáról

Ha sürgős nekünk a vásárlás, ne várjunk csak azért, mert a trend előrejelzések 2 év múlva árcsökkenést jósolnak. Sajnos az elemzések sem mindig megbízhatóak, így ha tényleg belevágnánk, ne várjunk éveket!

Hitelképesség

Más elviekben hitelképesnek lenni, és más hamar elérhető kölcsönhöz jutni. Szerezzünk be egy nyilatkozatot a kiválasztott banktól a hitelképességünkről, mert ez fontos elem lehet az alkudozásban is.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ingatlan vétel-eladás: illeték és adó

Az ingatlanpiac lendülete változatlanul tart, és várhatóan így lesz ez az elkövetkező években is. Vásárlók és vevők remélhetőleg egyaránt tudják, hogy valamiféle fizetési teher mindenképpen...


Új lakások: bosszankodás helyett öröm!

Több millió forintos lakásvételek – többnyire hitelből –, majd később jelentkező komoly problémák. Mit lehet tenni annak megelőzésére, hogy az új lakás ne bosszankodást, hanem örömet okozzon az új...