Papírgyűjtés kereskedőknek

2011-08-20 00:28:00 | Módosítva: 2011-08-22 21:44:47

Fogyasztóvédelmi ellenőrzés! Melyik kereskedő örül ennek a mondatnak? Tapasztalataink szerint egyik sem... Mindegy, hogy egy kis tüzépről vagy egy tekintélyes építőanyag-áruházról van szó, ha az ellenőrök jönnek, az esetek többségében találnak valamit. Ezen írásunkban próbálunk segítséget nyújtani az építőanyag-kereskedőknek, hogy a zsákos cementek átvétele és továbbértékesítése során milyen dokumentumokat kell kérniük, illetve a termékekkel egyidejűleg átadniuk a vásárlóknak.

Ha már tudjuk, melyik zsákos termékeket választjuk a gyártók kínálatából, akkor az ártárgyalásokat követően szerződést kötünk, leadjuk a rendelést, kiszállít(tat)juk a termékeket, majd kihelyezzük a zsákokat az értékesítési helyen. Azt hihetnénk, hogy ezzel készen is vagyunk… de az igazi papírgyűjtés még csak ezután kezdődik!

Milyen dokumentumok szükségesek a cementértékesítéshez?

Először is tudnunk kell, hogy minden cementtípusnak – így az általunk megrendeltnek is – rendelkeznie kell ún. „Megfelelőségi tanúsítvány”-nyal. Ezt a dokumentumot egy független, arra jogosult, akkreditált tanúsító szervezet állítja ki a gyártó részére cementtípusonként és gyáregységenként. A Megfelelőségi tanúsítvány alapja a gyártásellenőrzés tanúsító szerv által végzett alapvizsgálata és folyamatos felülvizsgálata, valamint a véletlenszerűen vett minták ellenőrzése egy független, kijelölt akkreditált laboratóriummal.

A cementhez tartozik továbbá egy „Biztonsági adatlap” is, amit általában a gyártók külső szakértő céggel készíttetnek el. Minden cementtípusnak saját, különálló biztonsági adatlapja van. Egy nemrégiben életbe lépett uniós rendelethez kapcsolódóan (REACH – a vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezéséről és korlátozásáról) hazánkban is meg kell újítani az eddig a cementekhez mellé kiadott biztonsági adatlapok tartalmi és formai felépítését Ezzel egyidejűleg a hazai gyártók megbíztak egy szakértő céget; vizsgálja felül annak lehetőségét, hogy egy adott cementgyár portfóliójába tartozó cementtermékekhez csupán egy, összevont biztonsági adatlap készülhessen. A kérelem pozitív elbírálásban részesült, így a közeljövőben már ilyen, több termékre vonatkozó összevont biztonsági adatlappal is találkozhatunk. (A Holcim Hungária Zrt. például már elkészítette ezt az új formátumú biztonsági adatlapot cementtermékeihez.)

Az adott cementtípus(ok) Megfelelőségi tanúsítványának és Biztonsági adatlapjának egy-egy példányát a gyártó a szerződés aláírásakor át kell, hogy adja a kereskedő részére. E két dokumentum, valamint az „Általános eladási és szállítási feltételek” a szerződés mellékleteként, annak elválaszthatatlan részét kell, hogy képezzék, melyek átvételét a megrendelő (azaz a kereskedő) a szerződés aláírásával igazolja. A Holcim esetében ezek a dokumentumok a vállalat honlapjáról is – www.holcim.hu – letölthetőek.

A következő, talán legfontosabb termékdokumentáció a „Megfelelőségi nyilatkozat”, melyet a gyártók állítanak ki. A zsákos cementek Megfelelőségi nyilatkozata mindig az adott tételre (zsákra) vonatkozik, ezért van az a zsákra nyomtatva. A zsákokon található Megfelelőségi nyilatkozat mellett a konkrét szállítmány egészéhez tartozó megfelelőséget igazoló dokumentum a szállítólevél hátoldalán is megtalálható. Fontos azonban tudatosítani, hogy a szállítólevélen szereplő nyilatkozat kizárólag az adott szállítmányra érvényes, az adott cementtípusra általánosságban nem vonatkozik!

Itt fontos kitérnünk arra, hogy természetesen az eddig bemutatott dokumentumok mindegyike – lévén, hogy a termékek hazai értékesítéséről beszélünk – magyar nyelven kell, hogy eljusson a kereskedőkhöz, illetve szükség esetén a vásárlókhoz. Az esetlegesen külföldről importált cementek esetében gyakori, hogy bár a megfelelőségi nyilatkozat szerepel a zsákon, de kizárólag idegen nyelven. Az ilyen termékek esetében a termék gyártójának (vagy forgalmazójának) kötelező eljuttatni a nyilatkozat egy magyar nyelvű fordítását is a kereskedőhöz. Amennyiben ez nem történik meg, ne legyünk szégyenlősek felhívni a kapcsolattartónk figyelmét ennek hiányára és mielőbbi pótlására!

Végül meg kell említenünk még a „Termékismertető”-ket, melyeket a gyártók azért készítenek és frissítenek folyamatosan, hogy az adott cementtermékről minél több hasznos információt osszanak meg a felhasználókkal. Ezen kiadványokra vonatkozóan nincs tartalmi és formai előírás, a kiadvány felépítése tehát gyártónként akár jelentősen eltérhet egymástól. A termékismertetőket szintén a szerződéskötéskor adják át az értékesítő kollégák vagy az alkalmazási tanácsadók. Ezt a dokumentumot a Fogyasztóvédelem nem kéri, viszont a vevők tájékoztatásához, a terméktulajdonságok megismeréséhez az egyik legfontosabb eszköz. Éppen ezért javasoljuk, hogy a kereskedők helyezzék ki az általuk eladásra kínált zsákos termékek termékismertetőit, illetőleg kérjék ezek folyamatos feltöltését/utánpótlását a gyártók kapcsolattartójától.

Tanácsos az üzletekben/tüzépeken kifüggeszteni egy feliratot, melyben emlékeztetik a vásárlókat, hogy a cementek kísérő dokumentumait (tanúsítvány, biztonsági adatlap) minden esetben kérjék el.
A kereskedők pedig készüljenek fel előre, hogy legyen elegendő másolatuk, ne akkor kelljen nyomtatni-fénymásolni-letölteni ezeket a dokumentumokat, amikor a vevő/ellenőr kéri azt!

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a 2011. május-augusztus közötti időszakban piacfelügyeleti ellenőrzést tart a cement és zsákos kiszerelésű építési termékek megfelelőségi igazolásával kapcsolatban a cement vízoldható krómtartalmának laboratóriumi vizsgálatával egybekötve. (Bővebb információ a fogyasztóvédelmi ellenőrzésekről: http://www.nfh.hu/informaciok/2010/program_2011.html).

A Holcim Hungária Zrt. az általa gyártott és forgalmazott zsákos kiszerelésű cementek mellé adja – az érvényben lévő szabályzásoknak és előírásoknak megfelelően – az értékesítéshez szükséges teljes dokumentációs csomagot

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Betonozás meleg időben

A nyári meleg, a tartósan magas hőmérséklet, melyet évről évre megdőlő melegrekordok is jellemeznek, egyre nagyobb kihívás elé állítja a betonozást végzőket, kivitelezőket.


Lomtalanítási tudnivalók

Budapesten évente egyszer ingyenesen igénybe vehetjük a FKF Zrt. lomtalanítási akcióját. Ennek keretében a háztartásban keletkező nagydarabos hulladékoktól szabadulhatunk meg. A vidéki...