Napelemek újrahasznosítása

2021-03-29 10:29:53 | Módosítva: 2021-12-18 18:02:35

A fotovoltaikus modulok élettartama körülbelül 30 év, és 2025-re Európában több mint 10 millió tonna életciklusa végéhez érkezett vagy hibás terméket kell majd újrahasznosítani.


Ma leginkább jellemző eljárásként a modulok összezúzását alkalmazzák, és az építőipar használja fel feltöltéshez. A szakértők szerint a hőalapú technikák továbbra is drágák és energiaigényesek maradnak, káros hatást gyakorolnak a környezetre, ezért sürgősen újabb újrahasznosítási megoldásokat kell találni az olyan elemek visszanyerése érdekében, mint a szilícium, az ezüst és a réz.

A francia Alternatív Energia és Atomenergia Bizottság égisze alatt működő részleg azt állítja, hogy egy alacsony szennyeződéssel és energiafelhasználással járó folyamatot dolgoztak ki a fotovoltaikus panelek újrahasznosítására életciklusuk végén, írta az mnnsz.hu.

A CEA-Liten nevű francia kutatóintézet olyan technikát hozott létre, amelynek során gyémánthuzallal vágják szét a fotovoltaikus cellát, és elválasztják a modul elülső, üvegből készült felületét a polimeralapú hátlaptól. Az új eljárás laboratóriumi nagyságrendű változata esetében csak fél órát vett igénybe a két felület szétválasztása – amelyek mindössze néhány mikronnyi távolságra találhatók egymástól – egy tipikus egy négyzetméteres panel esetében. A visszanyert üveg utána külön eljárás keretében újrahasznosítható. Hamarosan megkezdődik egy olyan ipari berendezés kidolgozása, amely óránként több modul feldolgozására képes.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Minden, amit a napelemekről tudni érdemes

Napjainkban, ha hosszú távra szeretnénk megtervezni egy ingatlan (lakások, családi házak, illetve üzleti célú épületek) energiaellátását, akkor ajánlott olyan energiaforrást választani, ami...


Napelem rendszerek

A napelemek a napsugárzást elektromos energiává alakító eszközök. Sokszor tévesztik össze a napkollektorokkal, pedig attól jelentősen eltérő hasznosításúak. Bár mind a napelem, mind a napkollektor...