A teendők mindenkire vonatkoznak

Az ingatlanok tisztántartási kötelezettségei

2009-09-26 16:57:12 | Módosítva: 2009-09-30 17:27:52

Akárhol élünk is az országhatáron belül, többnyire unos-untig felpanaszoljuk, hogy az utak, terek szemetesek, elhanyagoltak. Sőt sok esetben az ingatlanokon belül is hasonló a helyzet. Magyarázat persze mindig van, ám tetszik vagy sem, ezt az állapotot többnyire az ott élők idézik elő.

Nem elég ugyanis, ha csak a saját küszöbünkig tartunk rendet, azon kívül is vannak kötelezettségeink, közvetlen környezetünket is rendszeresen takarítanunk kell. Még akkor is, ha mások nemtörődöm szemetelésükkel ezt folyamatosan semmivé teszik. A rendszeres takarításra ugyanis rendelkezések kötelezik az ingatlan tulajdonosokat, még akkor is, ha azok az önkormányzatok tulajdonában levő, közterületként vannak nyilvántartva. Bár igaz, hogy az ő gondozásukba levő területek tisztasága, karbantartása is jócskán hagy kívánnivalót maga után, de mi csak seperjünk a saját portánk előtt!

A tiszta környezet érdekében ezért minden város és település önkormányzata rendeletekkel szabályozza a település köztisztasági rendtartását, és az ezzel járó feladatok végrehajtását. E rendelkezéseket azonban a lakosság többsége csak felületesen ismeri. (Rosszabb esetben tudomása sincs róla, vagy semmibe sem veszi.) A hatályos rendelkezéseket érthetően nehéz betartatni, és csak kirívó esetben szokás büntetésekkel szankcionálni. Minden önkormányzat a helyi sajátosságokra tekintettel hozza meg a helyi rendelkezéseit, az alapszempontok azért azonosak, vagy nagyon hasonlóak. Az alábbiakban ezért a lényegesebb alapkötelezettségeket vesszük sorra, hogy legalább tudjuk, milyen feladatok hárulnak ránk a szűkebb környezetünk köztisztasági rendben tartását illetően.
Általánosnak mondható kötelezettség, hogy az ingatlan tulajdonosának (kezelőjének, használójának) feladata az ingatlan -beleértve az ingatlan nyilvántartásban közterületként nyilvántartott beltéri földrészt - tehát a járda és annak a kocsiút között kiépített vagy kiépítetlen terület gondozása. Járda hiányában 1 m széles területsáv, illetőleg a járda és az úttest közötti zöldsáv takarítása is a tulajdonos vagy bérlő kötelessége. Az előírás a nyílt vízelvezető árkok és az ezekhez tartozó átereszek működésének biztosítására is vonatkozik. Ez minden esetben a terület rendszeres tisztántartását, szemét- és gyommentesítését jelenti.

A kézi tisztítást naponta kell legkésőbb 8 óráig elvégezni, mégpedig porképzés nélkül. A gépi úton végzett járdatisztítás azonban időkorlátozás nélkül végezhető el. A szemetet úgy kell összeseperni, hogy az a közútra ne kerüljön, és a kukába kell önteni. Szilárd burkolatú járdákat pedig ezt követően lehetőleg lemosással kell tisztává tenni. A rendelkezések szerint, ha a járda napközben ismét túlságosan beszennyeződik, letakarítását többször is meg kell ismételni. Két szomszédos terület, épület közötti közforgalmú területsáv, átjáró esetében a tisztántartási kötelezettség a tulajdonosok között fele-fele arányban oszlik meg.
A beépítetlen telekingatlan tisztántartása és gyommentesítése is a tulajdonos feladata. A tulajdonosoknak kell arról is gondoskodnia, hogy a telekről a gyalogjárda és az úttest fölé nyúló ágak és bokrok ne akadályozzák a közlekedést, tehát ezek megfelelő nyesése is a tulajdonos dolga. A köztéren levő fák nyesése viszont az önkormányzat, pontosabban annak megbízása alapján e munkákra szerződött cégek dolga, amelynek rendszerességéről a szerződésük rendelkezik.
A szórakozó-, vendéglátó- és árusítóhelyek, üzletek előtti járdaszakaszt a nyitva tartás ideje alatt - eltérő megállapodás hiányában - az ilyen ingatlant használó bérlő, illetve tulajdonos köteles tisztán tartani, és a hulladék elszállíttatása is az ő feladata. Ez adott esetben a szokásosnál gyakoribb takarítási kötelezettséget is jelent.

Az is természetes és köztudott, hogy a közterületen szemetelni, és e területeket más módon beszennyezni tilos. Oda engedély nélkül még kerti nyesedéket sem lehet lerakni. Ezért tilos pl. a gépjárművek utcán történő mosása, bár egyes települések a mosószer nélküli folyóvizes felsőmosást engedélyezik. Tilos pl. az állatokat, így pl. a galambokat a közterületeket szennyező módon etetni. A kutyák piszkát a tulajdonosának, illetve sétáltatójának azonnal fel kell takarítania.
Egyértelműen tilos az ingatlan előtti területre engedély nélkül építési és egyéb hulladékot lerakni. Az engedély is csak meghatározott időszakra vonatkozhat, ami után a szennyezést annak előidézője köteles eltakarítani. Amennyiben a szennyezés előidézője nem állapítható meg, akkor azt az önkormányzat a hozzá beérkező jelzés után a vele szerződésben álló szervezettel a terület tulajdonosa (fenntartója) vagy a kivitelező költségére végezteti el.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A hőszigetelés vastagságáról

2021. január 1-je után életbe lép a rendelet az új épületekre vonatkozóan a közel nulla energiaigény teljesítésére. Sokan ma is úgy gondolják, hogyez csak az építési költségek komoly...


Autóklíma tisztítása

Ami tíz évvel ezelőtt még luxusnak számított, maelengedhetetlen tartozéka az alsó középkategóriás gépkocsiknak is. Az egyre forróbb nyarak beköszöntével mind többen ismerik meg a...