Végre itt a nyár - a betonozás vár!

2010-08-25 13:39:24 |

A hosszú esős napok után kisütött a nap, így elkezdhetjük, folytathatjuk a korábban tervezett-elindított építkezést, házbővítést, kocsi felhajtó javítást. Akár úgy döntünk, hogy a munkálatokhoz szükséges betont házilag állítjuk elő, akár üzemből rendeljük meg a készbetont, mindenképpen fontos, hogy tisztában legyünk néhány alapvető dologgal, amelyre meleg időben fel kell készülnünk annak érdekében, hogy tartós, jó minőségű betonfelületeket hozzunk létre.

A beton készítése szempontjából azt az időjárást tekintjük melegnek, amikor a levegő hőmérséklete tartósan (legalább 4 órán át) +25 °C és +38 °C között mozog. Ez a magas hőmérséklet már önmagában is okozhatja a friss betonkeverék, a bedolgozott friss beton és a szilárduló beton minőségének romlását. Tovább fokozódik a várható károsodás, amennyiben a nagy meleghez erős napsugárzás, csekély páratartalom és szél is társul. Ha a környezeti hőmérséklet tartósan meghaladja a 38 °C-ot, akkor nem ajánlatos betont készíteni.

Alapanyagok kiválasztása

Cement

A meleg időben készített betonban a cement legfontosabb hőmérsékleti hatása a hidratációs hője. A környezet magasabb hőmérséklete nemcsak a beton összetevőinek hőmérsékletét növeli, hanem a cement hidratációs hőjét is. Ezen kívül gyorsítja a hőfejlődést és a betonkonzisztencia-romlás sebességét. Nagy melegben ne használjunk forró cementet. A magas hőmérséklet különösen az álkötésre hajlamos friss cementek esetében veszélyes.

Nyáridőben javasolt a kis hőfejlesztésű, lassan szilárduló, legfeljebb 3000cm2/kg fajlagos felületű cementek alkalmazása. Ilyenek az MSZ EN 197-1 szabvány szerinti CEM I 32,5 R-S; CEM II/B-S; CEM II/B-V; CEM II/A-P; CEM III/A, B vagy a CEM V jelű cementek. Meleg időben ne használjunk CEM I 52,5 N, CEM I 42,5 N vagy CEM I 42,5 R jelölésű cementet, és kerüljük a zsugorodáskiegyenlítő (duzzadó) cementek alkalmazását is.

Adalékanyag

Meleg időben valamennyi MSZ 4798-1:2004 szabvány szerinti adalékanyag felhasználható, amennyiben a betont szokványos körülmények között készítjük.

Adalékszer

Tartósan meleg időjárás esetén célszerű kötéskésleltető vagy kötéskésleltető-vízcsökkentő adalékszert adagolni a betonkeverékhez. Figyelni kell azonban arra, hogy bizonyos kötéskésleltető adalékszerek a kötést ugyan késleltetik, de a konzisztencia-romlás sebességét nem befolyásolják. Ezért célszerű mindig próbakeverést végezni, amely során ellenőrizzük a beton szilárdságának változását is. A meleg időben készített beton megfelelő konzisztenciáját - adott időtartamon át - csak növekvő vízadagolással lehet megőrizni. Többletvíz adagolás viszont tilos! Ezért javasolt a kettős hatású vízcsökkentő és kötéskésleltető adalékszer használata.

A beton készítése és szállítása

 • Minthogy a betonban az adalékanyag tömege a legnagyobb, ezért az a legegyszerűbb megoldás, ha ennek a hőmérsékletét tartjuk alacsonyan. Ezt megtehetjük a depónia árnyékolásával vagy gondosan szabályozott vízpermetezéssel. A vízpermettel viszont óvatosan kell bánnunk, mert alkalmazásával irányíthatatlanná válik a víz-cement tényező vagy a konzisztencia.
 • A víz hűtése ugyancsak előnyös lehet. A hideg vizet jéggel is pótolhatjuk, de ez esetben gondoskodnunk kell jégkészítő és jégaprító berendezésről.
 • Ajánlatos a cementsiló árnyékolása is.
 • Ha a központi keverőtelep olyan messze van az építkezés helyszínétől, hogy jelentős konzisztenciaromlás nélkül nem szállítható ki a beton, akkor az alkotóanyagok összekeverését a helyszínen is elvégezhetjük. Ilyenkor a vízadagolást a munkahelyre való érkezést követően kezdjük el.
 • E megoldás hátránya, hogy csak függőleges tengelyű fenékürítővel ellátott dobbal felszerelt mixerkocsi használható, és a dobot csak a 80%-ig lehet megtölteni.
 • A mixerkocsiban szállított beton mozgatását a minimumra kell korlátozni a vízveszteség csökkentése érdekében. Célszerű megfontolnunk, hogy a betont nyugalomban lévő dobbal szállíttassuk a munkahelyre. Ez esetben viszont a helyszínen újra kell keverni a betont.
 • Jó megoldás lehet még a dob külső felületének fehérre történő festése, vagy a dob locsolása vízzel a betonkeverék betöltése előtt.

Előírások az építkezés helyszínén

 • Megfelelő emberi és gépi munkaerőt kell betervezni a betonozáshoz, hogy a frissbeton elhelyezése és tömörítése késlekedés mentes legyen.
 • Az aljzatnak és a zsaluzatnak nem szabad vizet elvonnia a frissbetonból, ezért a beton elhelyezése előtt be kell nedvesíteni a zsaluzatot. Kerüljük a zsaluzat és az aljzat túlzott mértékű nedvesítését (ne legyenek víztócsák).
 • Kötéskésleltetők alkalmazásával csökkenthetjük a gyors cementhidratációt. A beton korai szilárdulása miatt azonban kevésbé hatékonyak, ezért meghosszabbított utókezelés szükséges.
 • A legfontosabb arra figyelnünk, hogy a frissbeton a lehető legrövidebb ideig álljon, a helyszínen a lehető leggyorsabban bedolgozásra kerüljön.
 • Az építkezési helyen foglalkoztatott dolgozóknak ismerniük kell a magas hőmérsékleten való betonozás különlegességeit és követelményeit.
 • Gyakorta elkerülhetetlen, hogy előre nem látható állásidők alakuljanak ki. Ilyen esetekben a járműben és a rakodógépben lévő betont védeni kell a közvetlen széltől és napsütéstől, valamint vízpermettel hűteni kell a keverő gépjármű forgódobját.
 • Az építkezési helyen szigorúan tilos az utólagos vízhozzáadás! Ha ez mégis elengedhetetlen (pl. nagy a párolgási veszteség), akkor azt a szállítólevélen jelezni kell!
 • Ha valamilyen oknál fogva nem lehet biztosítani a magas hőmérsékleten való betonozáshoz szükséges előfeltételeket, akkor a munkát hűvösebb napokra kell halasztanunk.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a cikkben szereplő információk csupán általános tájékoztatást adnak a meleg időben történő betonozás specialitásairól és a javasolt alapanyagokról. Az felhasználásnak leginkább megfelelő termék kiválasztásához, illetve konkrét kérdés esetén kérjék alkalmazási tanácsadók és betontechnológusok segítségét!

FIGYELEM!
A betonkeverék konzisztenciája meleg időben rohamosan csökken, ami növeli vibroeszköz igénybevételét, ezért gondoskodni kell tartalék vibrátorról. A munkahézagok helyét gondosan tervezzük meg, mert ez meleg időben nagyon lényeges! Fel kell készülnünk a szabad felületek utókezelésére, de fontos, hogy az utókezelő víz ne legyen sokkal hidegebb, mint a beton. Azonban nemcsak vízzel lehet utókezelni: a párazáró szer a bedolgozás után azonnal felhordható!

Szegőné Kertész Éva
okl. betontechnológus, alkalmazási tanácsadó
Holcim Hungária Zrt.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: holcim, beton, cement

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hőszigetelő könnyűbeton készítése házilagosan

Akit vonz a hobby építészet és kivitelezés, annak figyelmébe ajánlunk egy rendkívül széles körben alkalmazható hőszigetelő termékcsaládot. Olyan polisztirol adalékú hőszigetelő anyagról van szó,...


Sérült betonfelületek kezelése

Az építőipar egyik fő építési anyaga napjainkban a beton. Előnye, hogy szinte bármilyen formájú szerkezetet ki tudunk alakítani belőle, a kellő szilárdsággal és tartóssággal. A betonszerkezeteket...