Végre itt a nyár - a betonozás vár!

2010-08-25 13:39:24 |

A hosszú esős napok után kisütött a nap, így elkezdhetjük, folytathatjuk a korábban tervezett-elindított építkezést, házbővítést, kocsi felhajtó javítást. Akár úgy döntünk, hogy a munkálatokhoz szükséges betont házilag állítjuk elő, akár üzemből rendeljük meg a készbetont, mindenképpen fontos, hogy tisztában legyünk néhány alapvető dologgal, amelyre meleg időben fel kell készülnünk annak érdekében, hogy tartós, jó minőségű betonfelületeket hozzunk létre.

A beton készítése szempontjából azt az időjárást tekintjük melegnek, amikor a levegő hőmérséklete tartósan (legalább 4 órán át) +25 °C és +38 °C között mozog. Ez a magas hőmérséklet már önmagában is okozhatja a friss betonkeverék, a bedolgozott friss beton és a szilárduló beton minőségének romlását. Tovább fokozódik a várható károsodás, amennyiben a nagy meleghez erős napsugárzás, csekély páratartalom és szél is társul. Ha a környezeti hőmérséklet tartósan meghaladja a 38 °C-ot, akkor nem ajánlatos betont készíteni.

Alapanyagok kiválasztása

Cement

A meleg időben készített betonban a cement legfontosabb hőmérsékleti hatása a hidratációs hője. A környezet magasabb hőmérséklete nemcsak a beton összetevőinek hőmérsékletét növeli, hanem a cement hidratációs hőjét is. Ezen kívül gyorsítja a hőfejlődést és a betonkonzisztencia-romlás sebességét. Nagy melegben ne használjunk forró cementet. A magas hőmérséklet különösen az álkötésre hajlamos friss cementek esetében veszélyes.

Nyáridőben javasolt a kis hőfejlesztésű, lassan szilárduló, legfeljebb 3000cm2/kg fajlagos felületű cementek alkalmazása. Ilyenek az MSZ EN 197-1 szabvány szerinti CEM I 32,5 R-S; CEM II/B-S; CEM II/B-V; CEM II/A-P; CEM III/A, B vagy a CEM V jelű cementek. Meleg időben ne használjunk CEM I 52,5 N, CEM I 42,5 N vagy CEM I 42,5 R jelölésű cementet, és kerüljük a zsugorodáskiegyenlítő (duzzadó) cementek alkalmazását is.

Adalékanyag

Meleg időben valamennyi MSZ 4798-1:2004 szabvány szerinti adalékanyag felhasználható, amennyiben a betont szokványos körülmények között készítjük.

Adalékszer

Tartósan meleg időjárás esetén célszerű kötéskésleltető vagy kötéskésleltető-vízcsökkentő adalékszert adagolni a betonkeverékhez. Figyelni kell azonban arra, hogy bizonyos kötéskésleltető adalékszerek a kötést ugyan késleltetik, de a konzisztencia-romlás sebességét nem befolyásolják. Ezért célszerű mindig próbakeverést végezni, amely során ellenőrizzük a beton szilárdságának változását is. A meleg időben készített beton megfelelő konzisztenciáját - adott időtartamon át - csak növekvő vízadagolással lehet megőrizni. Többletvíz adagolás viszont tilos! Ezért javasolt a kettős hatású vízcsökkentő és kötéskésleltető adalékszer használata.

A beton készítése és szállítása

 • Minthogy a betonban az adalékanyag tömege a legnagyobb, ezért az a legegyszerűbb megoldás, ha ennek a hőmérsékletét tartjuk alacsonyan. Ezt megtehetjük a depónia árnyékolásával vagy gondosan szabályozott vízpermetezéssel. A vízpermettel viszont óvatosan kell bánnunk, mert alkalmazásával irányíthatatlanná válik a víz-cement tényező vagy a konzisztencia.
 • A víz hűtése ugyancsak előnyös lehet. A hideg vizet jéggel is pótolhatjuk, de ez esetben gondoskodnunk kell jégkészítő és jégaprító berendezésről.
 • Ajánlatos a cementsiló árnyékolása is.
 • Ha a központi keverőtelep olyan messze van az építkezés helyszínétől, hogy jelentős konzisztenciaromlás nélkül nem szállítható ki a beton, akkor az alkotóanyagok összekeverését a helyszínen is elvégezhetjük. Ilyenkor a vízadagolást a munkahelyre való érkezést követően kezdjük el.
 • E megoldás hátránya, hogy csak függőleges tengelyű fenékürítővel ellátott dobbal felszerelt mixerkocsi használható, és a dobot csak a 80%-ig lehet megtölteni.
 • A mixerkocsiban szállított beton mozgatását a minimumra kell korlátozni a vízveszteség csökkentése érdekében. Célszerű megfontolnunk, hogy a betont nyugalomban lévő dobbal szállíttassuk a munkahelyre. Ez esetben viszont a helyszínen újra kell keverni a betont.
 • Jó megoldás lehet még a dob külső felületének fehérre történő festése, vagy a dob locsolása vízzel a betonkeverék betöltése előtt.

Előírások az építkezés helyszínén

 • Megfelelő emberi és gépi munkaerőt kell betervezni a betonozáshoz, hogy a frissbeton elhelyezése és tömörítése késlekedés mentes legyen.
 • Az aljzatnak és a zsaluzatnak nem szabad vizet elvonnia a frissbetonból, ezért a beton elhelyezése előtt be kell nedvesíteni a zsaluzatot. Kerüljük a zsaluzat és az aljzat túlzott mértékű nedvesítését (ne legyenek víztócsák).
 • Kötéskésleltetők alkalmazásával csökkenthetjük a gyors cementhidratációt. A beton korai szilárdulása miatt azonban kevésbé hatékonyak, ezért meghosszabbított utókezelés szükséges.
 • A legfontosabb arra figyelnünk, hogy a frissbeton a lehető legrövidebb ideig álljon, a helyszínen a lehető leggyorsabban bedolgozásra kerüljön.
 • Az építkezési helyen foglalkoztatott dolgozóknak ismerniük kell a magas hőmérsékleten való betonozás különlegességeit és követelményeit.
 • Gyakorta elkerülhetetlen, hogy előre nem látható állásidők alakuljanak ki. Ilyen esetekben a járműben és a rakodógépben lévő betont védeni kell a közvetlen széltől és napsütéstől, valamint vízpermettel hűteni kell a keverő gépjármű forgódobját.
 • Az építkezési helyen szigorúan tilos az utólagos vízhozzáadás! Ha ez mégis elengedhetetlen (pl. nagy a párolgási veszteség), akkor azt a szállítólevélen jelezni kell!
 • Ha valamilyen oknál fogva nem lehet biztosítani a magas hőmérsékleten való betonozáshoz szükséges előfeltételeket, akkor a munkát hűvösebb napokra kell halasztanunk.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a cikkben szereplő információk csupán általános tájékoztatást adnak a meleg időben történő betonozás specialitásairól és a javasolt alapanyagokról. Az felhasználásnak leginkább megfelelő termék kiválasztásához, illetve konkrét kérdés esetén kérjék alkalmazási tanácsadók és betontechnológusok segítségét!

FIGYELEM!
A betonkeverék konzisztenciája meleg időben rohamosan csökken, ami növeli vibroeszköz igénybevételét, ezért gondoskodni kell tartalék vibrátorról. A munkahézagok helyét gondosan tervezzük meg, mert ez meleg időben nagyon lényeges! Fel kell készülnünk a szabad felületek utókezelésére, de fontos, hogy az utókezelő víz ne legyen sokkal hidegebb, mint a beton. Azonban nemcsak vízzel lehet utókezelni: a párazáró szer a bedolgozás után azonnal felhordható!

Szegőné Kertész Éva
okl. betontechnológus, alkalmazási tanácsadó
Holcim Hungária Zrt.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: holcim, beton, cement

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Betonozás a nyári forróságban

Ha nem is a legnagyobb öröm a nyári hőségben betonozni, ha a munkák ütemezésében ez a nehéz feladat éppen a legmelegebb nyári időszakra esik, akkor nincs sok választása az építőnek. A korszerű...


Elkészült az első árvíznek ellenálló ház Felsőzsolcán

Az árvízi újjáépítés keretében november közepén átadták a Holcim Hungária Zrt. és Budapest III. kerület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának támogatásával megépülő monolit házak közül az elsőt...