Betonkozmetika

Morzsolódó, porló felületek, felfagyó burkolatok, beázó teraszok, garázsok, tönkrement betonok. Ugye, ismerős problémák? Sokszor azt gondolná az ember, ezekre a problémákra nincs megoldás, pedig mégis van.

Sajnos még a legtartósabbnak tűnő építőanyagok sem örök életűek. A betonok, illetve a bármiféle burkolatok élettartamát a mai világ erősen agresszív környezeti körülményei egyre fokozottabb mértékben és - sajnos - egyre gyorsabb ütemben rövidítik. Ezek a hatások nem csak betonszerkezetek, de a hagyományos (tégla, kő, terméskő), és a mára természetessé vált (kerámia, mettlachi, gres, klinker, cotto stb.) burkolóanyagok esetében is jelentkeznek!
Ezeknek a károsító hatásoknak - megelőzés és karbantartás nélkül - sajnos csak egy vége lehet: a szerkezet gyengülése, repedezése, töredezettsége, elporladása és teljes tönkremenetele.
A mai, korszerű építőkémiai adalékanyagokkal jelentősen csökkenthetjük természetes vagy mesterséges építőanyagokból készült szerkezeteink állagromlását, illetve a kialakult károsodásokat megfelelően tartós, esztétikus módon szüntethetjük meg.
A kész szerkezeteket rendszeres ellenőrzéssel, a megfelelő műveletek és anyagok alkalmazásával, jó eredménnyel tarthatjuk karban, így a már elkezdődött károsító hatások és a korrózió továbbterjedése lelassítható, illetve megakadályozható!
A korszerű technológiák alkalmazásával a már meggyengült szerkezetek megerősíthetőek, a látszó felületek esetén az esztétikai hiányosságok csökkenthetők, vagy teljesen eltüntethetőek. Frissen készítendő szerkezetek esetén a szükséges adalékszerek alkalmazásával minimalizálhatjuk a környezet károsító hatásait, tartósabbá, erősebbé és nem utolsó sorban esztétikusabbá tehetjük a természetes vagy mesterséges anyagból készült látszó felületeket.
A technológiák minden olyan felületen alkalmazhatók, amelyek szilárdak (hordképesek) és porózusak. Megfelelő állóképesség hiánya esetén nincs mihez rögzíteni, porozitásra pedig azért van szükség, hogy a rendszer alapozó, illetve kötőanyaga képes legyen az alapfelületbe beszívódni.
Ahhoz azonban, hogy a kialakuló kötés tartós, az időjárás viszontagságainak is kellőképpen ellenálló és terhelhető legyen, arra van szükség, hogy az alap, és a burkolóréteg hőtágulási együtthatója közel azonos legyen. A kenhető, szórható vékonyburkolati rendszer kifejezetten erre a célra gyártott, színezett cementbázisú alapanyag, valamint adalékolt, nagyfinomságú kvarchomok és speciális műgyanta keveréke. A fedőréteg egy nagy kopásállóságú, speciális, színtelen (de igény esetén színezhető) lakk, amely a kéregbe beszívódva színtartósságot, UV-stabilitást, könnyű tisztíthatóságot és esztétikus megjelenést eredményez. A bázisfelületnek szilárdnak (hordképesnek) és homogénnek kell lennie, hiszen ez a vékony bevonat nem tarthatja össze a málló, széteső, egymástól elváló felületeket.

Vízlepergető, portalanító bevonatok

Sokszor találkozhatunk porló, ezáltal takaríthatatlan beton és műkő felületek, lépcsők, kocsibeállók, garázsok, sőt porózus, nedvszívó és ezáltal beázó homlokzatok problémájával is. A porladó felületek kialakulása többféle okra vezethető vissza: cementhiány, rossz, gyenge minőségű cement, vagy rosszul, azaz nem eléggé megkevert beton, az elkészült felület utókezelésének (pl. locsolás) elmulasztása, illetve a friss felület megfagyása; mind-mind okozhatják az elkészült felület későbbi lazaságát, porladását. Az ilyen, egymáshoz gyengén kötődő rétegek előbb-utóbb elválnak egymástól, így a felület tönkremegy.
Ezek a szerkezetek - amellett, hogy a porladás következtében nem tarthatók tisztán - a hagyományos technológiákkal nem is javíthatók, hiszen, mivel a gyengén kötődő rétegek könnyen elválnak egymástól, a javító, illetve burkolóréteget, bevonatot is "ledobják" magukról.
A műgyanta tartalmú, diszperziós impregnálószerekkel átitatott felületek porladása, nedvszívó képessége viszont csökkenthető, illetve megszüntethető!

Kültéri szerkezeteknél sokszor okoz gondot a nedvesség bejutása a szerkezetbe. Az így bejutott nedvesség - a beázási problémákon felül - az időszakosan, de rendszeresen előforduló fagyveszély által jelentős romboló hatást képes kifejteni. A legjobb megelőzési módszer, az, ha már a víz bejutását is megakadályozzuk a szerkezetbe.
A speciális védőbevonatok - az alap porózussága révén - képesek beszívódni akár 1-2 cm mélységben is a meglévő felületbe. Teljes száradás után a gyengén kötődő részeket megkötik, a pórusokat kitöltik, így megakadályozzák a további porladást és a nedvesség bejutását, sőt, a további javítási folyamatokat is lehetővé teszik!

Forrás: InterPorta

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: burkolat, beton

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

guszti avatarja

guszti         Térbeton felújitás

Felfagyott,hámló kocsibejáró betonburkolatát szeretném rendbehozatni.Kb.100 négyzetméterről lenne szó.Erre keresnék vállalkozót és árajánlatot.A helyszin Veszprém.Előre is köszönöm ,Heló.

Modern kerti burkolatok

Ahogy egyre melegszik az idő, úgy támad fel a vágy az emberben, hogy kiüljön a kertbe vagy a teraszra egy jó könyvvel és egy finom kávéval. Talán most, hogy több időt töltünk az otthonunkban,...


Bambusz parketta

Kezdjük ez utóbbi tulajdonságával. E parketta alapanyaga ugyanis nem fa, hanem a fűfélék családjába tartozó bambusznád. A bambusznád jellemzője, hogy rendkívül gyorsan nő, 5 év alatt képes olyan...