Optimális világítás az étkezőben

2023-05-01 08:20:16 | Módosítva: 2023-05-01 08:23:40

Akár hagyományos, konyhával határos étkezőről, akár amerikai konyháról beszélünk, a mai modern lakásokban ez a legtöbbet használt helyisége a lakásnak. Itt töltjük a legtöbb éber, aktív időszakunkat, ez a család közös tere, így otthonossága talán a legmeghatározóbb a mindennapjainkban. Ezért is fontos, hogy a világítása is optimális legyen.


Esztétika és funkcionalitás összhangja

Nem mindegy tehát, hogy az étkező megvilágítására milyen lámpákat, fényeket használunk. Sok helyen a konyha és az étkező nem különül el egymástól éles határvonalakkal - sőt, maga a konyha az étkező is egyben a helyszűke miatt. Ezért a világítás kialakítása során egyszerre több szempontot is figyelembe kell vennünk. A kiválasztás során mérlegelni kell, hogy az adott lámpa milyen funkciót kell, hogy betöltsön. Más típus kell a munkapult fölé és megint más az étkezőasztal fölé.

A munkapult fölé koncentrált fényt kell biztosítani annak érdekében, hogy minden munkafolyamatot biztonsággal el tudjunk végezni. Ez nem azt jelenti, hogy egy-két spot égővel éles, erős kontúrú fényt kell biztosítanunk, sőt az a jobb, ha van általános, szórt fényt adó alapvilágítás, és ahhoz jönnek hozzá a csúcsfények. Az előbbihez optimálisak a LED szalagok, vagy LED-es fénycsövek, amik nem adnak éles árnyékot, inkább a szórt fényhez hasonló megvilágítást biztosítanak. Így a spot égő sem vet majd erős árnyékot. Ha a LED-es általános fény elegendően erős, akkor a csúcsfények el is hagyhatók. LED szalagból és LED-es fénycsövekből is különböző teljesítményűek vannak, ide az erősebbek közül válasszunk, az energiaspórolást ne a munkapultnál kezdjük.

Az étkezőasztal fölé helyezett lámpával már más a helyzet. Itt a funkcionalitás mellet már hangsúlyosabban megjelenik az esztétikum is. Az ebédlőben vagy az étkezőasztal környékén itt is célszerű szórt fény alkalmazni. A lámpának ugyanakkor egyszerre kell megfelelő mennyiségű fényt kibocsátania, és kellemes hangulatot is árasztania. Ha az asztalt több célra használjuk, akkor a szórt fény és a koncentrált világítás kombinációjával optimális fényviszonyokat lehet teremteni. Az elv tehát hasonló, mint a munkapultnál, de mások az arányok és sokkal inkább megjelenik a hangulat, a látvány.
A nagyobb étkezőt általában csillár díszíti. Ma már ezek is elérhetőek olyan LED technológiát alkalmazó kivitelben, amelyek fényerejét egy kapcsolóval állíthatjuk az igényeink szerint. Bármilyen csillárt alkalmazunk, annak stílusa döntően befolyásolni fogja a hangulatot. A kristálycsillárok visszahozzák a régmúlt idők romantikáját, a rusztikus lámpák a klasszikus vonalakat, míg a kúp alakú, gyertyás kivitelű csillárok ünnepélyes alkalomhoz illenek.

Alapszabályként vegyük figyelembe, hogy egy jól elhelyezett csillárnak úgy kell megvilágítania az asztalt, hogy az ne vakítsa el az ott ülőket. Az is általánosságban elmondható, hogy a csillár mérete legyen kb. 30 cm-rel kisebb, mint az asztalé; egy 1 m széles asztalhoz kb. 75 cm-es csillár illik. Így a lámpa nem lesz se túl kicsi, se nyomasztóan hatalmas. A csillár elhelyezésére is van szabály: egy 2,4 méter magas helyiségben a csillárnak az asztal lapja fölött 76 cm-re kell lennie. Ha ennél magasabb a helyiség, akkor 30 centinként 8-8 cm-rel magasabbra kell elhelyezni úgy, hogy azt az asztal közepéhez igazítsuk.

A csillár tökéletesen díszíti és fokozza az étkező vagy a konyha szépségét. Ezért hatványozottan is fontos, hogy formáját az étkezőasztal formájához igazítsuk ki. A kerek vagy ovális asztalokhoz – az akár kicsi, akár nagy – a gömbölyű formájú lámpák illenek, így alkotnak egységet. A helyiségben található további berendezési tárgyakkal is érdemes összehangolni a csillár stílusát, hiszen csak így tud érvényesülni az összhatás kiegyensúlyozottsága. Nincs annál zavaróbb, mint amikor egymáshoz nem passzoló tárgyakkal tömjük tele az otthonainkat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

LED szalagos bútorvilágítás

A LED-es fényforrások sokfélesége között előnyös megoldásokat tesznek lehetővé a különféle LED szalagos kivitelűek. Ezek lapos és keskeny nyomtatott áramköri lapra felforrasztva készülnek 8 mm,...


Karácsonyi bazár

A karácsonyi ajándékozás jó alkalom arra, hogy olyasmit is megvásároljunk magunknak, szeretteinknek vagy barátainknak, amelyekre év közben nem költenénk. És arra is jó alkalom, hogy az ajándékon...