Sövények nyírása

2010-08-01 19:24:53 | Módosítva: 2010-08-07 20:39:15

A sövényként nevelt növények rendszeres nyírása a forma megtartása mellett azért is szükséges, hogy dús ágrendszert, tömött átláthatatlan lombozatot neveljen a növény. Kisebb sövények kézi sövényvágó ollóval is alakíthatók, ám profi, egyenletes munkát csak elektromos sövényvágó gépekkel tudunk végezni.

Formakialakítás már a kezdetektől

A sövények formakialakításánál lényeges szempont, hogy minden részüket megfelelően érje a fény, ennek hiányában a növények felkopaszodnak. Gyakori hiba az olyan sövényformák kialakítása, ahol a sövény egyes részeken önmagát árnyékolja. A függőlegesen, egyenesen nyírt sövényfal például alulról kezd el felkopaszodni a fényhiány miatt. Ezt megelőzendő célszerű a formát úgy kialakítani, hogy alul szélesebb legyen a sövényfal, ami felfelé - ha csak enyhén is - keskenyedik. Így az alsó részekre is elegendő fény jut.

A sövények tömöttsége függ a nyírás rendszerességétől, hiszen minden metszési felületnél a növényt újabb hajtás kinevelésére, elágazásra sarkalljuk.
A nyírás szükségességét, időpontját nekünk kell helyesen meghatároznunk. Akkor nyírjuk a sövényt, amikor a hajtások miatt eredeti alakja kezd kissé átformálódni a nagy mennyiségű fiatal hajtás miatt. A fiatal hajtásokat nyírásával azonban várjuk meg a félfás állapotot, ekkor a hajtás még hajlékony, de már rugalmas. Nem fásodott még meg, de tartása van. Egy évben általában 2-4 alkalom elegendő a legtöbb sövény karbantartásához. Ez a félfás állapot pont ideális a dugványok készítésére, és a növények szaporítására is, így ha valahol hiány van a sövénysorban, azt az ekkor levágott és meggyökereztetett részekkel pótolhatjuk.

Sövényvágás géppel

A sövényvágó gépek ára 7000-40000 forint között mozog, tehát egy egyszerűbb gép a munka megkönnyítésével már néhány használat után behozza az árát. E gépek fő paramétereit is érdemes megnéznünk, ne csak ár alapján döntsünk. Kaphatók már akkumulátoros változatok is, ezek nagy előnye, hogy nem kell az elektromos kábellel vesződni, arra folyamatosan figyelni, igazítani. Hátrányuk, hogy teljesítményük kisebb, általában csak vékonyabb vesszők vágására alkalmasak, és időnként tölteni kell a készüléket.

A nem akkumulátoros típusok vágáshossza 40-70 centiméter közötti. Minél nagyobb a vágáshossz, annál nehezebb a gép, de annál egyenletesebben lehet vele dolgozni, hiszen egy mozdulattal nagyobb felületet nyír le, kevesebbszer kell vele újrafogni a sövényfelületen, így kisebb az esélye, hogy elmozdulunk a kívánt vágásiránytól, és belevágunk olyan részekbe, amibe nem szerettünk volna.
E gépek teljesítménye 400-800 W közötti, persze annál hatékonyabb, minél nagyobb a teljesítmény. Míg egy kisebb teljesítményű gép körülbelül 16 milliméteres vastagságú vesszőt képes átvágni, addig egy nagyobb teljesítményű gépnek a 30 milliméteres vastagság sem jelent gondot. Ha rendszeresen nyírjuk sövényünket, és nem hanyagoljuk el ezt az ápolási munkát, akkor a 16 milliméteres vesszővastagságot vágó gép is tökéletesen megfelelő lesz, hiszen a növényeken nem is nagyon lesznek vastag vesszők - a rendszeres vágás eredményeképpen. Sövényvágók közül is a benzinmotorosak a legerősebbek, ezek akár 60 centiméteres vágáshosszal, és 28 milliméteres ágvágó képességgel rendelkeznek.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nzr


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Design és erő kompromisszumok nélkül

A HITACHI kerti gépei új motort kaptak, és az új motorokat rögtön új köntösbe bújtatták. Egy valami nem változott: minden egyes benzinmotoros gép professzionális használatra készült.


Újabb sövény-megoldások

A sövényeknek térelválasztó, és árnyékoló funkciója is lehet. Az utóbbi időben számos újdonság érkezett hazánkba is, melyek a hagyományos sövényekkel szemben – jó pénzért – számos előnnyel bírnak....