Inframegvilágítók

2013-02-24 21:01:53 | Módosítva: 2013-02-28 20:25:56

Inframegvilágítók segítségével 24 órás védelmet élvezhetünk, ezek a fényforrások ugyanis az emberi szem számára alig vagy egyáltalán nem észlelhetőek.

A vagyonvédelemre vagy megfigyelésre használt kompakt kamerák egyik legsűrűbben alkalmazott fajtája az inframegvilágítós kamera. Elnevezése az optika körül elhelyezett infravörös sugárzást kibocsátó LED-ektől (IR LED) ered. Az infra LED-ek számuktól, fajtájuktól és teljesítményüktől függően különböző nagyságú területeket világítanak be. A kamera a LED-ek révén minimális külső megvilágítás mellett, vagy teljes sötétségben néhány métertől akár 100 méterig is elláthat.

Felhasználása széles körű, a magánszférától kezdve a legkülönbözőbb intézményekig, számos helyen találkozhatunk ilyen eszközökkel. Az ipari kamerák mellett a leggyakrabban alkalmazott típus. Az objektívet tekintve lehetnek fix blendés és fix fókusztávolságú objektívvel, valamint automata rekeszállításos és autófókuszos objektívvel szereltek egyaránt.

Előnyök

Az infra LED-es sugárforrások előnye elsősorban abban rejlik, hogy nem, vagy jóval kevésbé látszanak, mint a látható fényt kibocsátó fényforrások. A kamerákban használt LED-ek jellemző működési hullámhosszai 730 nm, 850 nm és 940 nm. A 730 nm-es LED-ek sugárzása emberi szemmel még jól látható, a 850 nm-es LED-ek halvány parázslásként még észlelhetők, a 940 nm-es LED-ek pedig már nem láthatók. Ez utóbbiakat nevezik fekete LED-eknek.

A hagyományos, gallium-arzenid anyagú LED-ek maximum 15-30 méteres sugárzási távolsággal rendelkeznek, és nem lehet a sugárnyalábot fókuszálni. A kamerába épített LED-ek számának emelése ugyan növeli az infrasugárzás energiáját, de a hatótávolságát nem. Élettartama alacsony, mindössze 6-8000 óra. A drágább aluminium-gallium-indium-foszfát anyagú LED nagy fényerővel rendelkezik, koncentrált sugárnyaláb kibocsátására képes. Hatótávolsága nagyjából 50 méter, de speciális optikai gyűjtőlencsével elérheti a 100 métert is. Élettartama meghaladhatja a 20000 órát.

Hátrányok

Az olcsóbb, 6-8000 óra élettartamú LED-ek átlagos üzemelési körülmények között nagyjából 2 évet bírnak ki, és sokszor csak a kamerával együtt cserélhetőek. Az infra LED-ek sugárzási szöge kicsi, többnyire csak a látómező közepét világítják meg. Zöld növényzetnél az IR LED-es kamera gyengébben lát. Éjszaka, hirtelen fényváltozások esetén a kamera képe kifehéredik, és a kamera másodpercekre elvakulhat. A közép- és felsőkategóriás kompakt kamerák már jóval sokrétűbb beállítási lehetőségeket biztosítnak, és magasabb műszaki színvonalat képviselnek.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs

Címkék: infra, LED, világítás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Téli lakásvilágítás

Télen fokozottan megnő fényigényünk, hiszen a fény megőrzi egészségünket és elűzi a búskomorságot. Amikor azonban a napfény nem elegendő, speciális lámpák segítségével is fedezhetjük napi...


Jótékony szauna

Egészségünk megőrzésében, immunrendszerünk erősítésében aszaunázásnak jelentős a szerepe. A hagyományos finn szaunákat nem mindenki engedheti meg magának, ám számos egyéb megoldás között lehet...