Zsalugáterek felújítása

1Családi- és víkendházak ablakain, ajtóin gyakran látni hangulatos zsalugáteres nyílászárókat. Esztétikai hatásukon kívül hasznosak is, mert a nyári melegben a zsaluk védelmet adnak a perzselő napsugarak ellen, de a légáramlást nem akadályozzák. Egyszerű eszközök, ám lamellás szerkezetük miatt fokozott gondoskodást igényelnek. A régebbiek azonban többnyire ápolatlanok, vagy ellenkezőleg, "túlápoltak", magyarán szólva agyonkentek-mázoltak. Aki viszont értékeli erényeiket, és megszokta, mi több, igényli is a "szolgáltatásukat", válaszút előtt áll. Ha teheti, újra cseréli a régi, idő marta táblákat. Ám hamar rá kell jönnie, hogy a zsalugáterek szó szerint értékes darabok. Ha meg újakra nem telik, a régi fatáblákat kell felújítani. Mi ilyenkor a teendő, miként lehet az ilyen zsalugátereket újszerűvé tenni? Az alábbiakban e kérdésekre adunk választ.

5Kezdjük a legrosszabbal, a vastagon lemázolt, vagy színtelenlakkal számtalanszor lekent zsalugáterekkel. Az ablak- vagy ajtótáblát emeljük le a pántjáról, és felbakolva vegyük kezelésbe. Ez egyébként minden ilyen karbantartási munkánál ajánlatos, mert így kényelmesebben dolgozhatunk, és a kezeléshez használt szerek, bevonóanyagok terülése is egyenletesebb lesz. A vastag festékbevonatú zsalugáterre ecseteljünk festéklemaró folyadékot (1). E művelethez, és a továbbiakhoz is ajánlatos gumikesztyűt húznunk, mert a marószerek a bőrünket sem kímélik. A fellazult lakk-, vagy festékréteget spatulyával toljuk le a fafelületekről (2). A szerszámra tapadó felmaródott festéket műanyag fóliával kibélelt doboz élén húzzuk le, és a munka végén majd összegyűjtve vastag műanyagzsákba gyűjtve a kiürült vegyszeres és festékes dobozokkal együtt a helyi veszélyes hulladékok gyűjtőtelepén adjuk le. Ne feledjük, ezek valóban veszélyes hulladéknak minősülő anyagok, elégetésük, elásásuk tilos! Ha jelentéktelen az ilyen anyagok mennyisége, akkor többszörösen vastag fóliazsákba csomagolva, leragasztva dobjuk a kukába, mert a szeméttelepen még mindig jobb helyen vannak, mint a közvetlen környezetünkben.
A következő lépésben a vastag bevonó- rétegtől már megszabadított felületeket durva acélszivaccsal dörzsölve koptassuk le teljesen a nyers fáig (3). Az acélszálak a kiszikkadt faanyag erezetmélyedéseiből is kitakarítják a már fellazult bevonóanyag maradékát. E célra használhatunk finomabb huzalkefét is. A nyers faanyagon ezt követően esetleges foltosodásokat is felfedezhetünk, amit hidrogén-peroxidozással tüntethetünk el. A szert, a fodrászkellékeket árusító üzletekben szerezhetjük be. A foltok halványításával azonban csak akkor érdemes bajlódnunk, ha a zsalugátert natúr színében kívánjuk meghagyni, és így a sötét foltok nagyon tarkává tennék az öreg faszerkezetet. Ez a szer a nagyon sötét erezetű részeket is halványítja. A maró folyadékot ecsettel kenjük fel a fára (4), majd később langyos vízzel bőségesen átecsetelve mossuk le a maradékát, és tiszta vízbe mártott ronggyal töröljük át a kezelt részeket (5). Ez már csak azért is hasznos, mert a fa felülete ilyenkor felszálkásodik, durvább lesz, és ha ezt követően simára koptatjuk a felületét, a későbbiekben sem fog számottevően változni a felületük.
6A vastag lazúros anyagokkal már számtalanszor bevont zsalugáterek felületét sem árt felújítanunk. A makacs bevonatoktól ugyancsak festéklemaróval, az előbbiek szerint szabadíthatjuk meg a faszerkezeteket. A marószer maradékát pedig előbb szappanos, majd tiszta vízzel mossuk le. Más, vékony rétegű bevonatok esetében csiszolással távolíthatjuk el a faanyag felső rétegébe szívódott konzerváló anyagot, de csak akkor, ha más jellegű anyaggal szeretnénk konzerválni, és annak tapadását, anyagba szívódását az előző konzerválószer csökkentené. A csiszolás persze ilyenkor sem haszontalan, hiszen a sima felületről előbb lefolyik a csapadékvíz.
A további műveletek már a szokásosak, azaz egyre finomabb szemcsézetű csiszolópapírokkal kell a zsalugáter minden részét simára munkálnunk. A táblákról még a csiszolás megkezdése előtt érdemes leszerelni a lamellákra csavarozott vasalatokat, amelyek egyébként csak megnehezíthetik a lamellák csiszolását. A nagyobb síkfelületek koptatását vibrációs csiszológéppel (6), a lamellák lecsiszolását pedig deltacsiszolóval gyorsíthatjuk meg (7). A fő, hogy a zsalugáteres táblák minden felülete sima és a régi bevonattól mentes legyen. A kisebb élek, hornyok lemunkálásához használhatunk színlő pengét, vagy egyenesre köszörült, acélrúddal lehúzott élű spatulyát is.
A teljesen natúr felületű zsalugátertáblát ezt követően már korszerű bevonóanyagokkal tehetjük időjárásállóvá. Kiválasztásukkor azonban arra nagyon ügyeljünk, hogy az alkalmazni kívánt termék feltétlenül UV-álló legyen. Ha fénytelen védőbevonat a célunk, akkor a különféle színtónusú falazúrok közül válasszunk (8), ha pedig selymesen fénylővé kívánjuk tenni zsalugátereinket, akkor méhviaszt tartalmazó termékeket használjuk (9). Bármelyiket is választjuk, a felhordott anyaggal ne takarékoskodjunk, ám azt se higgyük, hogy a túlságosan vastag bevonatok a hatásosabbak. Erre vonatkozóan mindig a használati utasításban megadottakat tartsuk be, és akkor biztosak lehetünk a sikerben.
8S ha már felújítást végzünk, ne feledkezzünk el a táblák sarokkötéseinek az átvizsgálásáról, kijavításáról sem. A kilazult keretléceket szereljük le, majd vízálló ragasztóval, és ha szükséges átmenő köldökcsapokkal is megerősítve üssük vissza a helyükre. A keret sarkainak a merőlegességét sem árt helyrehozni, ám eközben legyünk tekintettel a keretre is, mert megeshet, hogy az sem a pontosság mintapéldája. A pántokat sem árt huzalkefével letisztítani, hüvelyüket, csapjaikat pedig még a fatáblák visszahelyezése előtt zsírozzuk be. Ha pedig a régi lamella mozgatóvasalat reumás nehézkességgel mozgatható, még a visszaszerelése előtt tisztítsuk meg a rozsdától a rudazaton átdugott tengelycsapokat és a zsaluléc-vasalatok hüvelyeit, majd a mozgó részeit WD-40 tisztító és kenőspray-vel szórjuk be. A teljesen lebénult vasalatot azonban jobb, ha lecseréljük. Ám arra ügyeljünk, hogy az új vasalat lamella közei azonosak legyenek a leszerelttel. Amennyiben az új vasalat nem megfelelő méretű, akkor a régit addig csiszolgassuk, kenegessük rozsdaoldóval, amíg újból használhatóvá nem válik. Ezeket azonban a későbbiek folyamán gyakorta fújjuk be WD-40-nel, különben megint hamar megbénulnak. Az ilyen jellegű munkák sajnos eléggé időigényesek, ám mivel jelentős értéket takaríthatunk meg általuk, ez egyáltalán nem haszontalan elfoglaltság.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: zsalugáterek, zsalu

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Spaletták, zsalugáterek karbantartása, felújítása

Az épületek árnyékolására számos lehetőség van, pl. a zsalugáterek, spaletták. Ezeket az új épületeken is egyre gyakrabban alkalmazzák, mivel nemcsak hangulatosak, devédelmük sem lebecsülendő. Az...


Függőleges mozgatású árnyékolók

Egy lakásban nagyon fontos a napfény, mert hatással van a közérzetünkre és az egészségünkre is, de sokszor szükség van az erős fény kizárására is otthonunkból. A nyári hőségben csökkenteni kell...