Szarufák közötti teljes magasságú hőszigeteléssel

Tetőtér-beépítés TyvekŽ alátétfóliával

Örömmel tapasztalható, hogy - szakítva a "hagyományokkal" - ismét előtérbe került a hosszú távú gondolkodás. A családok, évtizedekre előre megtervezik életüket, beruházásaikat. Ezért az egyre inkább körültekintő építtetők a kivitelezések során rendre az igényes, jó minőségű építőanyagokat alkalmazzák.

Az ismételten közkedvelt tetőtér beépítések, tetőtéri hasznosítások elkészítésénél a szigetelés kap - joggal - egyre nagyobb hangsúlyt. Viszont nem mindenki előtt ismert, hogy milyen szigetelési probléma merülhet fel egy könnyűszerkezetes tetőtéri hasznosítás során. A legismertebb problémák között van a hőszigetelés, vízszigetelés és az egyre gondosabb hangszigetelés. Viszont egy fontos szigetelés gyakran kimaradt; a páraszigetelés, páraszabályzás!
Egy funkcionáló lakótérben a használatból adódó páraterhelés igen nagy. A belső és a külső légállapot páratechnikai különbségéből adódóan a pára a szerkezeten keresztül kifelé igyekszik.
A belső oldalon elhelyezett párafékező (párazáró) réteg sem anyagában, sem kivitelezési pontosságában nem képes a belső párát meggátolni a kifelé haladásban. Így mindenképp számolnunk kell - egy a szerkezeten keresztül haladó - esetenként tetemes mennyiségű párával.
Mivel a pára tanult fizikát, ezért ha mozgási útjában kedvezőtlen légállapotot, páraféket vagy hideg felületet talál, lecsapódik, és cseppfolyós állapotba kerül. Az ez által a szerkezetekbe kerülő víz - mint tudjuk - komoly, néha javíthatatlan károkat okoz. Ennek elkerülése érdekében a probléma forrásait meg kell szüntetni, a párát hagyni kell szabadon, de szabályozottan kidiffundálni a szerkezeten keresztül. E páraproblémákra kínál megoldást a TyvekŽ tetőfólia rendszer. A tetőfóliák hagyományos értelemben a héjazat alatt, a két kiszellőző keresztmetszet között helyezkednek el. A TyvekŽ-Soft fólia páradiffúziós szempontból rendkívül nagy (Sd=0,02, azaz 2 cm vastag levegővel egyenértékű a páraellenállása) nyitottságának köszönhetően az ún. alsó, azaz belső kiszellőző keresztmetszet elhagyható. A belső pára akadálytalanul keresztülhalad a TyvekŽ-Soft tetőfólián, elérve a külső kiszellőző keresztmetszetet, ahonnan a külső térbe távozhat. Így lehetőség nyílik a szarufák méretének a csökkentésére, vagy a teljes szarufamagasság hőszigeteléssel való kitöltésére.
A tetőkonstrukció belső oldalán a párafékezés-páraszabályozás a cél. Erre megoldás a TyvekŽ VCL belső oldali tetőfólia. A TyvekŽ VCL szabályozza a szerkezetbe bejutó páramennyiséget, biztosítja annak egyenletes áramlását.

Monori Zsolt

R. W. Bautech Hungary Kft.
1117 Budapest, Hengermalom u. 47/A.
Telefon: 371-2737
Fax: 371-2747

Ž A DuPont bejegyzett márkanevei

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tanácsok a professzionális szigeteléshez

A professzionálisan megtervezett és kivitelezett szigeteléssel nem csak a gázszámla közel 50%-át, derengeteg időt és sok bosszúságot is megspórolhatunk. A Knauf Insulation szakemberei...


Hőszigetelés műanyaghabbal

Az alábbi hőszigetelő eljárással költséges feladatok megoldására is lehetőség nyílik, megfizethető áron.