Szarufák közötti teljes magasságú hőszigeteléssel

Tetőtér-beépítés TyvekŽ alátétfóliával

Örömmel tapasztalható, hogy - szakítva a "hagyományokkal" - ismét előtérbe került a hosszú távú gondolkodás. A családok, évtizedekre előre megtervezik életüket, beruházásaikat. Ezért az egyre inkább körültekintő építtetők a kivitelezések során rendre az igényes, jó minőségű építőanyagokat alkalmazzák.

Az ismételten közkedvelt tetőtér beépítések, tetőtéri hasznosítások elkészítésénél a szigetelés kap - joggal - egyre nagyobb hangsúlyt. Viszont nem mindenki előtt ismert, hogy milyen szigetelési probléma merülhet fel egy könnyűszerkezetes tetőtéri hasznosítás során. A legismertebb problémák között van a hőszigetelés, vízszigetelés és az egyre gondosabb hangszigetelés. Viszont egy fontos szigetelés gyakran kimaradt; a páraszigetelés, páraszabályzás!
Egy funkcionáló lakótérben a használatból adódó páraterhelés igen nagy. A belső és a külső légállapot páratechnikai különbségéből adódóan a pára a szerkezeten keresztül kifelé igyekszik.
A belső oldalon elhelyezett párafékező (párazáró) réteg sem anyagában, sem kivitelezési pontosságában nem képes a belső párát meggátolni a kifelé haladásban. Így mindenképp számolnunk kell - egy a szerkezeten keresztül haladó - esetenként tetemes mennyiségű párával.
Mivel a pára tanult fizikát, ezért ha mozgási útjában kedvezőtlen légállapotot, páraféket vagy hideg felületet talál, lecsapódik, és cseppfolyós állapotba kerül. Az ez által a szerkezetekbe kerülő víz - mint tudjuk - komoly, néha javíthatatlan károkat okoz. Ennek elkerülése érdekében a probléma forrásait meg kell szüntetni, a párát hagyni kell szabadon, de szabályozottan kidiffundálni a szerkezeten keresztül. E páraproblémákra kínál megoldást a TyvekŽ tetőfólia rendszer. A tetőfóliák hagyományos értelemben a héjazat alatt, a két kiszellőző keresztmetszet között helyezkednek el. A TyvekŽ-Soft fólia páradiffúziós szempontból rendkívül nagy (Sd=0,02, azaz 2 cm vastag levegővel egyenértékű a páraellenállása) nyitottságának köszönhetően az ún. alsó, azaz belső kiszellőző keresztmetszet elhagyható. A belső pára akadálytalanul keresztülhalad a TyvekŽ-Soft tetőfólián, elérve a külső kiszellőző keresztmetszetet, ahonnan a külső térbe távozhat. Így lehetőség nyílik a szarufák méretének a csökkentésére, vagy a teljes szarufamagasság hőszigeteléssel való kitöltésére.
A tetőkonstrukció belső oldalán a párafékezés-páraszabályozás a cél. Erre megoldás a TyvekŽ VCL belső oldali tetőfólia. A TyvekŽ VCL szabályozza a szerkezetbe bejutó páramennyiséget, biztosítja annak egyenletes áramlását.

Monori Zsolt

R. W. Bautech Hungary Kft.
1117 Budapest, Hengermalom u. 47/A.
Telefon: 371-2737
Fax: 371-2747

Ž A DuPont bejegyzett márkanevei

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gyártói jótanácsok tetőterünk szigeteléséhez

A ferdetetős épületszerkezet nagyon összetett struktúra, mert sokféle anyagból, sokféle munkafolyamat során épül meg. Sokan azt gondolják, hogy ha elkészült tetőterükben problémát tapasztalnak,...


Beépített tetőterek, és ezek problémái

Az építkezéseket járva szomorúan tapasztaltuk, hogy a mai napig nem történt lényeges változás a tetőtér beépítések szakszerűségét és működőképességét, valamint a beépített anyagok minőségét...