A műgyantáktól a betonfestésig

Betonfelületek kezelése

2009-01-12 18:47:39 |

Egy betonfelület lefedésére, vagy minimálisan pormentesítésére ma már igen sok lehetőség van, számtalan anyag és technológia között válogathatunk. A választási lehetőségek mérlegelésekor a pormentesítő anyagok fizikai-kémiai tulajdonságait, a minimálisan teljesítendő igényeket kell egybevetnünk az adott technológia árával.

Műgyanták

A legprecízebb megoldást a különböző műgyanták alkalmazásával érhetjük el. A műgyanta bevonatok legnagyobb hányadát az 1-3 mm vastagságban, 2-3 rétegben felhordott bevonati rendszerek alkotják. Felhasználási területük és megjelenésük szerint sokfélék lehetnek. Megfelelő karbantartás mellett tartósak, esztétikus voltukat sokáig megőrzik. Hézagmentes felépítésük miatt fokozott higiéniai követelményeket igénylő területeken bevonatként gyakorlatilag ez a kizárólagos megoldás. A vékonyabb (1-1,5 mm-es) bevonatok kis- és közepes igénybevételre, míg a vastagabb (2-3 mm-es) rendszerek közepes és nagy terhelés esetén javasoltak.

Az adott felhasználási követelmények szerint több - különböző molekulaszerkezetű - anyag között válogathatunk.
Talán a legelterjedtebb univerzális műgyanta fajták az epoxi-gyanták. Kiváló terülő képesség, színezhetőség, takaríthatóság jellemzi őket, kvarccal jól tölthetők. A poliészter gyanták szintén sokrétűen használhatók. Egyes típusainak magas vegyszerállósági tulajdonságai miatt vegyipari területen is alkalmazzák. Gyorsan kötő és az egyik legolcsóbb műgyantafajta. Elsősorban ipari körülmények között szinte mindenhol használható. A poliuretán gyantákat főként nagy rugalmasságuk, repedés és mozgás áthidaló képességük miatt használják, a vinilészter gyantákat pedig különösen jó vegyszer- és hőállósági tulajdonságaik miatt alkalmazzák. Gyors kötésideje, színezhetősége, bedolgozhatósága és jó takaríthatósága miatt nagyobb raktárak és üzemek padozatának felújításakor alkalmazzák az akril gyantákat. A furán gyanta viszont ritkán alkalmazott műgyanta típus, csak speciális, elsősorban oldószerek, vegyszerek, magas hőmérsékletű üzemi technológiák esetében, a vegyiparban használatos. Bedolgozása nehézkes, különleges egészségvédelmi feltételeket igényel.
A műgyanta bevonatok elkészítése némi gyakorlatot igényel, ezért ajánlatos szakembert igénybe venni a munkához. Csak száraz, jól előkészített, alaposan megtisztított felületre lehet elteríteni az anyagot. Alapesetben a jól előkészített betonfelületet normál, beszívódó alapozóval kell kezelni, speciális estekben pedig ún. tapadó alapozóra van szükség.

Beton pormentesítés

Nagyméretű raktárak, műhelyek, garázsok, pincék padlózatának védelmére kis- és közepes mechanikai igénybevételek mellett alkalmazhatjuk a beton pormentesítő technológiákat.
A jó minőségű, tiszta, előkészített betonfelületet impregnáló gyantával kellősítjük, majd színtelen vagy színes záró réteget hordunk fel, a pormentesség és tisztíthatóság érdekében.

Beton és kőpadlók festése

Sokszor találjuk magunkat szembe azzal a problémával, hogy megkopott, foltos, használt betont vagy kőpadlót már nem lehet tisztítani, mert porózus, vagy mélyen beivódott a szennyeződés, amit már nem lehet eltávolítani. Ha padlóbevonat ezért már nem jöhet szóba és a műgyantát drágának találjuk, vagy a felületet nem lehet a biztos tapadás érdekében előkészíteni, akkor szóba jöhet a festés, amit padlóbevonattal zárunk le. Így a körülményekhez képest egy esztétikus, könnyen takarítható felület alakul ki és a használatot jól tűrő festéssel későbbre tolhatjuk a beton cseréjét.

A Trilakk betonfesték egy kopásálló, olajálló, vízálló és jó kémiai ellenálló képességű, kemény, vizes diszperziós festék, ami kül- és beltérben is használható. Alkalmas normál betonfelületek (pl. lépcsők, padlózatok) festésére, ipari környezetben - targoncák, gépjárművek kerekei okozta erős igénybevétel esetén - azonban használata nem javasolt. Nagyon gyorsan szárad. Bevonata jó fedőképességű, igen esztétikus, könnyen tisztítható. A selyemfényű bevonatot adó festék fehér, szürke, krém, zöld, vörös, okker, barna és fekete színben, 2, 4 és16 l-es műanyag vödörben kapható.
A portól, piszoktól, olaj- és zsírszennyeződéstől, régi festékrétegtől mentes, minimum 28 napos, száraz, ép, nem töredező, nem porló betonfelületre Falfix diszperziós mélyalapozót hordjunk fel ecsettel vagy hengerrel, hogy a szívóképes, porózus felületet telítse. Az alapozás tapadásjavító hatású.

A megszáradt alapozóra vihető fel ecsettel, hengerrel vagy szórással a betonfesték két rétegben. A betonfestéket nem ajánljuk laza, poros felületre, amelyen a betonfesték nem képes megtapadni. Amennyiben a betonfelületen, ún. cement-mésztejből kialakult por keletkezett, úgy azt festés előtt csiszolással távolítsuk el, majd portalanítsuk a felületet.
Esztétikus, kopásálló, csúszásgátló kültéri bevonatot ad betonfelületen a Dunaplaszt Teraszfesték is, amely krém, szürke, zöld és vörös színekben kapható.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Sérült betonfelületek kezelése

Az építőipar egyik fő építési anyaga napjainkban a beton. Előnye, hogy szinte bármilyen formájú szerkezetet ki tudunk alakítani belőle, a kellő szilárdsággal és tartóssággal. A betonszerkezeteket...


Dilatációs hibák beton burkolatoknál

A különféle anyagok, testek a külső körülmények változására, többnyire a térfogatukban történő változását szokás általános értelembe véve dilatációnaknevezni. A hőmérséklet változása miatt a...