Dryvit a NIKECELL-től

A NIKECELL Kft. - és jogelődje a Nitrokémia - 30 éve vezette be hazánkban a mára közismert és közkedvelt dryvit külső hőszigetelő vakolatrendszert. Szinte valamennyi homlokzati hőszigetelési megoldásra ráragasztják a dryvit megjelölést, de annak ma is a NIKECELL Kft. a kizárólagos magyarországi jogosultja, hazai rendszergazdája. Az elmúlt évtizedekben több mint 15 millió m2-en készült dryvit homlokzati hőszigetelés, közel 100 ezer lakóépület-nagyságrendű felületen. A rendszer jól bevált, új épületeken és épület-felújításokon egyaránt. Vakolóanyagai - hőszigetelés nélkül - alkalmazhatóak önálló felületképzőként normál alapvakolatokon is.

A dryvit rendszer előnyös tulajdonságai a gyakorlatban is igazolódtak:

 • 30-70%-kal csökkenti a falak hőveszteségét,
 • emelkedik a belső falfelület hőmérséklete,
 • csökken a falszerkezet és a belső tér téli-nyári hőingadozása,
 • általa hőhídmentes lesz a homlokzat,
 • meggátolja a belső felületi páralecsapódásokat, megelőzi a penészedéseket,
 • szinte bármilyen falszerkezetre felépíthető,
 • vízzáró, de páraáteresztő.

A dryvit rendszer lényege, hogy dryvit ragasztóval felragasztásra kerül a megfelelő vastagságú Nikecell D hőszigetelő lemez az épület falára. Szükség esetén a rögzítést dübeles kiegészítés biztosítja. A hőszigetelésen dryvit üveghálót kell beágyazni a rendszer ragasztóanyagába, a felület megerősítésére és a vakolat hordására. A felület zárása, a több mint 250-féle színárnyalatban készülő vakolóanyagok vagy festékek tetszés szerinti választékával történhet.

A dryvit rendszer összetevői

Ragasztók:

 • Dryvit Primusz Ragasztó. Felhasználás előtt 1:1 arányban cementtel kell keverni.
 • Dryvit Poralakú Ragasztó. Felhasználás előtt vízzel kell keverni.

Hőszigetelő réteg:

 • Nikecell D expandált polisztirol kemény hablemez. Leggyakrabban alkalmazott vastagság: 4-6 cm, de a fokozott energia-megtakarítás érdekében 8-10 cm beépítése is meggondolandó. A Széchenyi-terv utólagos homlokzati hőszigetelésében min. 7 cm! A hőszigetelés rögzítése történhet csak ragasztással (ez az általános), vagy mechanikai rögzítéssel kiegészítve.
 • A felületerősítő dryvit üvegháló beágyazása, a dryvit rendszer ragasztóanyagával történik.
 • A felületképzés történhet dryvit Dörzsvakolattal (3 szemcseméretben), dryvit Kapart hatású Vékonyvakolattal (3 szemcseméretben), dryvit Hengerelt Vékonyvakolattal (az alkalmazott festőhenger anyagsajátossága szerinti struktúrával), dryvit Szárazvakolattal (zsákos, csak fehér színben!), vagy dryvit Márványvakolattal. A dryvit rendszer felületi felújítására - az újravakoláson kívül -, a dryvit diszperziós vagy dryvit szilikonfestékkel történő átfestés a célszerű megoldás.

A dryvit rendszer lényege a hőszigetelés, ezért ahol nem szükséges az egész homlokzatra kiterjedő alkalmazása, ott a részleges beépítés további előnyöket eredményez. Megszüntethetők vele az alaki (nyílászárók mellett, épületsarkokon, falcsatlakozásoknál stb.) és a szerkezeti (vasbeton áthidalók, vasbeton koszorúk stb.) hőhidak. A Nikecell-rátétekkel készülő hőszigetelési kiegészítésekkel, gazdag lehetőség nyílik egy korszerű vakolat-architektúra elérésére is, amiben a dryvit felületképzőválaszték tovább segíti az építészeket, kivitelezőket, beruházókat, épület-tulajdonosokat.
A rendszergazda nem elégedett meg a kezdeti sikerekkel, hanem folyamatosan - megtartva a tradíciót - évről-évre újabb és újabb rendszer-összetevőkkel teszi gazdagabbá a választékot, igazodva a piac egyre szigorúbb igényeihez.

Bővebb információ: NIKECELL Kft.
8184 Fűzfőgyártelep, Pf. 60
Telefon: (88) 596-210
Fax: (88) 450-495
e-mail: nikecell@nikecell.hu
http://www.nikecell.hu/

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: hőszigetelő, vakolat

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kő- és vakolatvédelem

Mióta az emberiség építkezik, a víz az alkotásainak, építményeinek legfőbb ellensége. Az ember az évezredek folyamán számtalan építési technikát fejlesztet ki, számtalan építőanyagot használt fel,...


Multipor ExSal Therm

Hazánkban leggyakoribb falazati probléma a falszerkezet nedvesedése. Elégtelen vagy hiányzó hőszigeteléssel együtt ez a falazat salétromosodásához vezet. A salétromos fal nem csupán esztétikai...