FAKRO tetőtéri ablakok

A tetőtér beépítésekor a legjobb kihasználás érdekében több szempontot is szem előtt kell tartanunk. Az egyik legnehezebb feladat, hogy a tetőtér megfelelő megvilágítása céljából a beépített szerkezet minél nagyobb üvegfelülettel rendelkezzen. A legmodernebb hőszigetelő anyagok alkalmazása a tetőszerkezetben biztosítja a tetősík megfelelő szigetelését. A tetősíkba beépített nyílászáróknak ugyanúgy alkalmasaknak kell lenniük a nyári meleg, ill. a téli hideg bejutásának megfelelő megakadályozására.

A FAKRO tetőtéri ablakok teljesítik ezeket a követelményeket. Ám még a legjobb minőségű, kiváló megjelenésű és esztétikusan felületkezelt termékek is kevésnek bizonyulhatnak a különös, de a tetőterekre jellegzetes követelményekkel szemben. Tudnunk kell, hogy a gravitációs szellőzés az épületek legfelső szintjein a leggyengébb. A határoló szerkezetek (falak) és ablakok tömítettsége miatt még a nagy gravitációs szellőzőnyílásokon keresztül sem történik meg a légcsere, mert a megfelelő mennyiségű friss levegő beáramlása nincs biztosítva. A rendszeres ablaknyitás és szellőztetés javít a lakhatás komfortján, de erről gyakran elfelejtkezünk, vagy a mostoha időjárás miatt vonakodunk megtenni.
A FAKRO ablakok erre is megoldást nyújtanak, növelve a tetőtérben tartózkodás komfortját. Az ablakok korszerű szerkezete biztosítja csukott ablak mellett a külső friss levegő állandó, de mindenekelőtt szabályozott beáramlását. Ezt az ún. tokszellőző beépítése teszi lehetővé. Ez a szerkezeti megoldás a levegő áramlási útjának megfelelő kialakításának köszönhetően kiváló szűrési és akusztikai tulajdonságokkal rendelkezik. De a legfontosabb, hogy a tokszellőző nem alkot hőhidat, így minimálisra csökkenti a hőveszteséget.
Ettől függetlenül garantált, hogy a rácsból nem fog páralecsapódásból származó víz csepegni. A szerkezet lényege, hogy a légcsatorna az ablaktokban lett kialakítva, így nem csökkenti az üvegfelület nagyságát.
A FAKRO cég az ablakaiban olyan szerkezeti megoldásokat alkalmaz, melyek tartósságukról, biztonságukról kiváló hőszigetelő tulajdonságaikról gondoskodnak. Tartósságuk garanciája, hogy a tok és szárnyprofilok szárított erdeifenyőből ("borovi") rétegragasztott, vákuumos impregnálással telített fából készülnek. A csapolások a vízálló ragasztóanyag használatán kívül külön nedvesség elleni tömítést kapnak. A belső üvegfelületen megjelenő esetleges kondenzvíz nem folyik a farámára, mert kivezetése megoldott. A ráma keresztmetszetének kialakítása nemcsak az ablak esztétikáján javít, hanem elősegíti a levegő könnyebb áramlását is az üveg belső felületén.
A FAKRO tetőtéri ablakok nem kívánnak semmilyen utólagos felületkezelést, mert gyárilag kétszeri színtelen lakkozással látják el őket. A vevő külön kívánságára a gyárban színes lazúros, vagy fedő zománc felületkezeléssel (RAL színskála szerint) is készítenek ablakokat.
A kilincs az ablak alsó részén elhelyezve a felhasználó kényelmét szolgálja. A nyitáshoz, záráshoz nem szükséges nyújtózkodni, vagy sámlira állni. A kilincs egyúttal a zárt álláson kívül még két "mikronyitást" is lehetővé tesz, mely szellőzéshez kissé nyitott állapotban biztonságosan rögzíti az ablakot.
A különböző burkolókeretek lehetővé teszik az ablakok összeépíthetőségét mindenfajta anyagú és profilú tetőfedő anyaggal. A szériakeretek hamubarna alapszínben, UV-sugárzásnak ellenálló poliészter bevonatú alumíniumlemezből készülnek. Külön rendelhető bármely RAL színben, ill. réz és titáncink anyagból is. A csoportos ablakbeépítéshez egyesített burkolókeretek, sorolókeretek is rendelhetők.
A FAKRO tetősíkablakok függőleges, pl. homlokzati vagy a FAKRO által gyártott térdfal ablakokkal is összeépíthetők. A tetőtéri ablakok a vevő kívánságára tetszőleges alakban is készülhetnek (háromszög, trapéz, íves stb.). A FAKRO cég palettáján megtalálhatók a hőszigetelő tetőkibúvó ablakok is. Két méretben készülnek, oldalra derékszögben kinyíló szárnyakkal (lehet jobbos, balos is), ami a tetőre való kijutást kényelmessé és biztonságossá teszi. A tetőkibúvó mérete, a többi ablakkal egyező faszerkezete és burkolókerete tökéletesen beilleszti az épületbe beépített többi FAKRO ablak rendjébe.
Az üvegezésre érdemes külön kitérni. FAKRO ablakok a leggyakoribb hagyományos tetősíkablakokhoz képest - az ablak szerkezetéből adódóan - a lehető legnagyobb üvegfelülettel rendelkeznek. A FAKRO ablakok üvegezésének megnövelt ellenálló képessége garantálja tartósságukat, pl. jégveréssel szemben. Mindegyik ablak üvegezése nemesgázzal töltött. A szériaablakok háromféle üvegezéssel készülnek:

  • FAKRO Termo Standard 4-14-4 LOW-E, argonnal töltött üveg=1,2 W/m2K
  • FAKRO Termo Plus 4-16-4 LOW-E, argonnal töltött üveg=1,1 W/m2K
  • FAKRO Termo Lux 4-12-2x3 LOW-E, kriptonnal töltött, üveg=1,1 W/m2K

A Termo Lux üvegezés belső üvege ragasztott. Az ún. LOW-E (low emmission) üvegezésnél a belső üveg belső felületét vékony ezüstréteggel vonták be, mely csökkenti a sugárzásos hőveszteséget. Ezeken kívül fényvisszaverő, katedrál, hővédő (színezett), hanggátló üvegezés is rendelhető.
- x -

A FAKRO tetőtéri ablakok megvásárolhatók:

Metalloglobus Fém- és Építőtermék Kereskedelmi Kft.-nél:
1107 Budapest, Jászberényi út 57.
Telefon: 261-0920, 260-4487.

A FAKRO termékek gyártójának magyarországi képviselete:

FAKRO Magyarország Kft.
1113 Budapest, Diószegi út 54/A.
Telefon: 365-1432, fax: 365-1433

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: tetőtér, ablak

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

SolarWindow

A hagyományos napelem konkurenciája lehet az 50-szer nagyobb teljesítményű SolarWindow, mely tiszta energia-generátorként működik üvegfelületeken.


Hogyan történik a tetőablakcsere

Nehéz elképzelni, hogy egy tetőtéri ablak cseréje mivel jár, hogyan történik, mennyi idő. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.