Minőség és formai változatosság

Díszmű korlátok, rácsok

A mai építészetben tagadhatatlanul egyre nagyobb teret kapnak a különféle acél szerkezetek. Ezen belül a dekoratív lépcsők, erkélyek kialakításánál nélkülözhetetlenek a védő korlátok, amelyek funkcionalitásukon túl egyben az épületek díszei is. Azt, hogy milyen a kivitelük, természetesen nem csak igény, hanem anyagi kérdés is. Ettől függetlenül az egyszerű kivitelűek is lehetnek látványosak, igényesnek mondhatók, ám kevésbé értékesek, mint pl. a míves díszkovácsolással készültek. Ezek ugyanis minden darabja kézi munkával készül. Az pedig, hogy milyen tág ezen épület szerkezeti elemek formavilága, az a megrendelőn kívül a készítőjétől is sokban függ.

-Ez tekinthető egyféle készítői névjegynek is? - tettük fel a kérdés Kovács Márk kovácsmesternek, aki díszmű és szerkezeti lakatos munkákat is vállal.
- Az ilyen jellegzetes stílusjegyek csak kivételes munkáknál "jegyzik" a nevesebb alkotókat, és csak valóban igényes épületeknél, azok stílusához igazodó látványukkal érvényesülnek igazán. Ez pedig nem túl gyakran fordul elő, és nem is sokan engedhetik meg maguknak. A kisebb volumenű produktumoknál inkább a motivációs kreativitás a jellemző. Ezt pedig a mindenkori megrendelő igénye és anyagi lehetőségei is jelentősen befolyásolják. A reális igényt viszont feltétlenül figyelembe kell venni.
Ha az egyszerűség döntő szempont, akkor ennek megfelelően kell kialakítani a megbízás tárgyát képező darabokat. Többségükben pedig erre van igény, és hidegen hajlított elemekből is lehet szép, szemrevaló korlátokat, kerítés elemeket, sőt még lépcsőket is készíteni. A kreativitás e munkáknál is nagyon fontos "kellék".
-A szerényebb igényű munkáknál természetesen különféle félkész termékekből készülnek a keretek. Az azokat díszítő elemek pedig hideg, vagy meleghajlítással formázottak. Tíznél több elem esetén már szükséges sablont használni a formázásukhoz. A kevés számú idomdarabokat viszont mindig egy adott etalon darabhoz igazítva készítem el. Összeerősítésük általában hegesztéssel történik, ami szilárd kötést, szerkezeti egységet biztosít, és nyomai gépi csiszolással jól eltüntethetők. A hagyományos bundolást már szinte alig, vagy igény esetén a hegesztés elfedésére szoktam alkalmazni.
Ugyanez vonatkozik a szegecselésre is; ilyenkor a szegecsfejeket hegesztem az elemekre. Préskovácsolással készült kész elemeket is használok, de csak olyanokat, amelyek "megjelenésén" finomíthatok. Ezek alkalmazása természetesen a mívesség emelése mellett költségkímélő hatású is. Egyedileg elkészítve sokkal többe kerülnének.
-Nagyon ügyelek arra, hogy az elkészült elemegységek a korrózió ellen is kellően védettek legyenek. A kovácsoltvas jellegű dísztárgyakat általában festéssel szoktam a korrózió ellen védetté tenni. Ezt szórással, szükség esetén pedig ecsetelve szoktam elvégezni. A felületek szinterezése, azaz elektrosztatikus porfestése ugyanis jelentősen megdrágítja a végső árat. A legtökéletesebb védelmet ugyan a tűzi horganyozás adja, viszont ez is jelentős költséggel jár és a hőkezelés miatt az egyes elemekben a hajlításkor kialakuló feszültségek hatására káros és nehezen korrigálható deformációk is keletkezhetnek.
Beszereléskor pedig - a bevonat sérülése nélkül - csak a csavaros rögzítés jöhet szóba. A hagyományos festett védőbevonat előnye, hogy helyben lehet elvégezni és a beszerelési kötéseknél is alkalmazható. Természetesen alaposságot igényel, hiszen a legtöbb munkámon sok a nehezen hozzáférhető hely, ám erre mindig fokozottan ügyelek. Reklamációt eddig még nem kaptam, pedig sok kerítést, korlátot és egyéb dísztárgyat készítettem.
(Riportunk képillusztrációit Kovács Márk saját munkáit tartalmazó képgalériájából válogattuk. Készítőjével a mark.kovacs@freemail.hu e-mail címen létesíthetnek kapcsolatot olvasóink.)

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Karácsonyfa választás

A karácsonyi ünnepek közeledtével megjelennek a fenyőárusok, és foglalkozni kezdünk a karácsonyfa vásárlás gondolatával. Ehhez viszont jó tudni, hogy milyen is az igazán kívánatos, mégis...


Miért rozsdamentes?

Sokan keverik a saválló és arozsdamentes anyagot. Röviden így jellemezném: minden saválló rozsdamentes, de nem minden rozsdamentes saválló. Amostanában divatos minimál lakberendezési stílushoz...