Mozgáskorlátozottak támogatási lehetőségei

Amikor egy családban valaki mozgáskorlátozottá válik, legyen az előre látható betegség, vagy egy baleset következménye, a lakás több helyisége átalakításra szorul. A Lakás Akadálymentesítési Támogatás (LÁT) immár húsz éve indult, ám a támogatási összeg az elmúlt két évtized során nem változott. Ebből az összegből akkor még ki lehetet alakítani egy komplett, akadálymentes fürdőszobát. Jelenleg jó, ha egy, a kerekes székesek részére készült, állítható mosdót lehet vásárolni belőle.

A tervező sokszor luxusnak számít

Ha egy családban valaki mozgássérültté, mogáskorlátozottá válik, a szükséges átalakítások mindig attól függnek, hogy a lakás mennyire volt akadálymentes, illetve a mozgáskorlátozott személynek milyen szükségletei keletkeztek az állapotából adódóan. Egyes esetekben elég lehet a fürdőkád cseréje zuhanytálcára, más esetben már a csapokat is le kell cserélni, kapaszkodókat kell felszerelni, de sor kerülhet az ajtók szélesítésére, cseréjére is. Olykor szükségessé válik a mellékhelyiség átalakítása, a fűtés korszerűsítése, rámpa vagy lift beszerelése is.
"Tehát ahány ember, annyi eset. A leggyakoribb feladat a fürdőszoba teljes akadálymentesítése, a padlóburkolat csúszásmentesre cserélése, a küszöbök felszedése, kapaszkodók felszerelése, a nyílászárók megnagyobbítása, rámpa vagy lift készítése, elektromos ajtónyitók felszerelése. Fűtéskorszerűsítés, a gáz bevezetése"- említette Szakály József.
A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) főtitkára szerint nehéz meghatározni, hogy egy lakás akadálymentessé alakítása mennyibe kerül. A MEOSZ vezetőségének véleménye szerint a szükséges akadálymentesítés költségeinek a 70-80 százalékát kellene állami támogatásból finanszírozni a rászoruló ember számára. Az átalakítás költségigénye nagyon változó, de egy fürdőszoba kialakítása ma már közel egymillió forintba kerül. És ezen belül lehetne differenciálni, hogy a mozgássérült állapotából adódóan milyen speciális akadálymentesítésre van szükség.
A MEOSZ-nál és tagegyesületeinél is megtalálhatóak azok cégek, akik szakszerűen elvégzik a lakás akadálymentesítést, de ezek árait jelenleg csak nagyon kevesen tudják megfizetni.
"A jelenlegi rendszerben a MEOSZ és tagegyesületei végzik el a támogatási kérelmek elbírálását, majd javaslatunkra a pénzintézet folyósítja a támogatást. A rászorulók és hozzátartozóik a támogatással kapcsolatban részletes és szakszerű tanácsot kapnak a szövetség tagegyesületeinek munkatársainál. Az egyesületeknél rendelkezésükre tudják bocsátani a tervezéssel foglalkozó szakemberek elérhetőségét is. Jelenleg csak abban az esetben kérjük a tervező és kivitelező szakember közreműködését, ha engedélyköteles munkákról van szó, mert ellenkező esetben a tervező bevonása jelentős költségkihatással járna" -tudtuk meg Szakály Józseftől.

Kevés a támogatás, de van

Ha a családnak nincs elegendő pénze az akadálymentesítésre (ami elég gyakori), a LÁT-on felül igénybe tudnak venni minden olyan támogatást, amit más emberek is. A probléma itt a jövedelmi viszonyokból ered, mert egy fogyatékossággal élő embernek - és többnyire a családjának is - olyan alacsony a jövedelme, hogy a hitelképesség vizsgálatánál elutasítják a kölcsön kérelmét.
A MEOSZ főtitkára hangsúlyozta, hogy a LÁT egy vissza nem térítendő támogatás, amit egy személy csak egyszer igényelhet. Az átfutási idő az utóbbi időben lerövidült, az összes előírt anyag beadását követően 20-40 napon belül megkapja a támogatást.
Az elbírált kérelmeknél - amíg a jelenlegi elszámolási rendszer nem lépett életbe - a támogatási összeg sok esetben csak a költségvetés 15-25 százalékát érte el, tehát el lehet mondani, hogy mintegy negyedét, egyhatodát" fedezte az állami támogatás. A LÁT maximális összege meglévő lakásnál 150 ezer forint, új lakás építésekor 250 ezer forint, ha a tulajdonos a támogatásra jogosult személy, eltartott mozgáskorlátozott személy számára pedig 100 ezer forint.
A Lakás Akadálymentesítési Támogatás létrejöttének éveiben, azaz 1987 körül, a támogatási összegből ki lehetet alakítani egy komplett, akadálymentes fürdőszobát. Sajnos az elmúlt évek során a támogatás összege nem változott, így jelenleg esetleg egy állítható magasságú mosdót lehet venni belőle. Tehát semmit sem változott, annak ellenére, hogy a jogszabály többször módosult" - említette A MEOSZ főtitkára.

Kapaszkodóktól a gázfűtésig

Támogatás főként a tipikus akadálymentesítési munkákra igényelhető. Azok a munkálatok tekinthetők ilyeneknek, amelyeknek az elvégzése után az ingatlan piaci forgalmi értéke nem emelkedik, csupán a mozgássérült ember számára jelent használati érték emelkedést.
Ilyenek általában a rámpák, korlátok, kapaszkodók, speciális lakás felszerelések és berendezések (például belső liftek távkapcsolók, speciális gépek). Ezekre mindig lehet támogatást kérni. Nem támogathatók azok a munkálatok, amelyek a felújítást szolgálják, de szükségesek mindenki, tehát más ott lakók számára is.
Természetesen a fűtéskorszerűsítés is akadálymentesítésnek minősül, hiszen nélküle az akadályok miatt nem lenne biztosítva, hogy a mozgáskorlátozott ember tudja fűteni a lakását, mondjuk fa, vagy vegyes tüzelésű kazánnal.
"Nemzetközi összehasonlításban hazánk helyzetét tekintve ellentmondásos a helyzet. Más az otthoni környezet, lakás, és megint más a mindenki számára használható közterület és közhasználatú épületek valamint a tömegközlekedés. Az Európai Unióban a frissen csatlakozó országok kivételével sokkal jobb a helyzet, és más a szemlélet is, mint hazánkban.
Ezekben az országokban, ha szükség van az akadálymentesítésre, a mozgáskorlátozott lakásának átalakítására, akkor azt át is alakítják. Minden olyan költséget, amely a hátrányainak a megszüntetésére irányul, átvállal az állam. Nálunk sajnos 2000-ig a fogyatékossággal élő emberek támogatása szociális szemléletű volt, azóta szép lassan kezd átalakulni hátránykompenzációs támogatássá" - mondta a MEOSZ munkatársa.
Hazánkban is elkezdtek akadálymentesen kialakított lakásokat építeni, de erre - pontosan a jövedelmi viszonyok és a támogatás alacsony volta miatt - még kicsi a kereslet.
A közhasználatú épületek mintegy 30 százaléka mondható akadálymentesnek, a többibe segítség nélkül nem, vagy még azzal sem tudnak bejutni a fogyatékkal élők, illetve aki meg be tud jutni, azzal nem tudnak kommunikálni.
A szakemberek szerint a tömegközlekedési eszközöknél sajnos még ennél is rosszabb a helyzet, mert ott a ráutazás megoldatlan. Hiába megy a budapesti 12-es busz vonalán akadálymentes, alacsonypadlós busz, ha onnan más irányba nem lehet akadálymentesen továbbutazni...

További információk: www.meoszinfo.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nzr


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fürdőszobai innovatív ötletek

A fürdőszoba kialakítás, felújítás gyors, tiszta és hatékony módja az évtizedek óta széles körben alkalmazott WEDI építőlemezek használata, melyek Styrofoam, extrudált polisztirol habból...


Sokoldalú bambusz

Az üreges szerkezetű, kissúlyú, hajlékony, rugalmas szárú növényeket különféle technológiákkal feldolgozva nagyon sokoldalúan, igen széles körben lehet hasznosítani. Készülnek belőle változatos...