Nem a tervezésen kell spórolni

Segítség mozgáskorlátozottaknak

2010-03-14 16:28:05 |

Régóta problémát jelent a mozgáskorlátozottak akadálymentes közlekedése az épületekben, bár napjainkban a kérdés egyre jobban előtérbe kerül. Ez a mozgáskorlátozottak számára végre reményt jelent. Most, hogy már előírások vannak az akadálymentesítésre, egy sokrétű helyzet állt elő.

Szerencsére találkozhatunk olyan kivitelezőkkel és beruházókkal, akik fontosnak érzik a feladat szakszerű megoldását. Sajnos sok esetben szembesülnünk kell szakszerűtlen megoldásokkal is, amelyekben látszik, hogy csak a kényszer miatt készül el az adott kialakítás, és a lehetséges minimumot teljesíti a kivitelező. Csak azt a szintet láthatjuk, amire rá lehet fogni, hogy figyelembe vették a mozgáskorlátozottak szükségleteit, és erről meg tudták győzni a szintén kevés szakértelemmel rendelkezőket. A tájékoztatás még most sem mindenre kiterjedő, vagy nem jut el a felhasználókhoz, ezért most néhány gondolatot szeretnénk közreadni a szaniter-berendezésekkel és a vizes helyiségek kialakításával kapcsolatban.
Sokszor hivatkoznak a beruházási költségek megemelkedésére. Tudnunk kell, hogy ezek a berendezések és eszközök nem készülnek olyan sorozatban, mint a normál berendezési tárgyak, ezért az áruk valóban magasabb, de a probléma megoldásához szükséges a beépítésük.

A szakszerűtlen és spórolós megoldással dobjuk ki legtöbb pénz az ablakon, igaz nem a kivitelező (ő jó esetben olcsóbban kijön a dologból), de az építtető, a beruházó sokat költ majd erre. Olyan helyiséget épít, ami a célnak nem lesz megfelelő. Pont azok, akiknek építették, nem tudják majd használni. Vagyis - figyelembe véve a négyzetméterre vetített építési költségeket - drágán épít használhatatlan helyiségeket, amit némi plusz ráfordítással az érintettek is kényelmesen használhatnának.
Nem szeretnénk előírásokat felsorolni, inkább csak gondoljuk végig a használat módját. Emellett érdemes talán elbeszélgetnünk a mozgásukban korlátozottakkal, vagy netán beülnünk egy kerekes székbe, és kipróbálnunk, hogyan is működik ez a világ. Lehet, hogy átértékeljük, hogy min akarunk takarékoskodni, hogy érdemes-e ezt megtennünk, figyelembe véve az emberi tényezőket és a gazdasági kérdéseket is.

A helyiség kialakítása

A helyiségnek alkalmasnak kell lennie a kerekes székes közlekedésre. A bejáratnak minimum 0,9 m szélesnek kell lennie, ideális esetben egy teljes keresztmetszetében, mindkét irányba nyíló ajtót használjunk. Sok esetben elmarad, de az ajtóra szerelt rövid kapaszkodó nagy segítséget nyújt az ajtó behúzásához, mivel a kilincset kerekes székből nem lehetséges minden esetben elérni. Ezt az egy irányba nyíló ajtók esetében a nyitással ellentétes oldalon célszerű felszerelni.
A helyiségben olyan belső teret kell biztosítani, ahol kerekes székkel egy 180°-os fordulat végrehajtható, amihez szükséges egy szabad, minimum 1,5 m-es átmérőjű kör.

Tudnunk kell, hogy milyen módon kell megközelítenünk egy mosdót, egy WC-t vagy egy zuhanytálcát. Egy kerekes székről a WC megközelítése leginkább oldalról, vagy ferdén elölről lehetséges, szemből az átülés nagyon nehézkes, sok esetben majdnem lehetetlen. Ezért a WC-k mellett biztosítanunk kell egy kerekes széknyi helyet, ahol a WC és a határoló fal, vagy más berendezési tárgy legalább 0,8 m távolságra van egymástól. Az átülés biztosításához kapaszkodókat kell elhelyeznünk; az egyik oldalon, ha ott oldalfal van, akkor egy fix kapaszkodót, a másik oldalon - az átülés oldalán - egy felhajthatót, amit a használó az átülés után le tud hajtani. A felhajtható kapaszkodók megkönnyítik az esetlegesen jelen lévő segítő személyzet munkáját is. A kapaszkodókat 0,75-0,8 m magasra kell szerelni.
A WC magassága lehetőleg 0,46-0,48 m legyen, itt beépíthetünk akár konzolos, akár padlón álló típusokat. A konzolos WC-k esetében azokat nemcsak magasabbra kell szerelni, hanem a WC kinyúlásának is nagyobbnak kell lenni, mert ha a kerekes szék hátsó kereke a falhoz ér, akkor a normál hosszúságú WC még mindig nagyon hátul van, és az átülés nagyon körülményes. A WC-ülőke eleje a faltól legalább 0,8 m-re legyen.
A WC-k esetében érdemes az elöl nyitott típusokat használni, mert ezzel megkönnyítjük a mozgásukban korlátozottak tisztálkodását. Felszerelhetünk a WC mellé kézizuhanyt is, ami az elöl nyitott WC-ket rögtön bidet funkcióval is ellátja, és nagyobb komfortot biztosít.

A WC-k öblítésének működtetését vagy teljesen automatikusan, vagy könnyen elérhető távműködtető szerkezettel kell megoldani, ami pneumatikus működésű tartályokkal, az ezekhez külön rendelhető távműködtető egységgel lehetséges.
A mosdó egy konkáv peremkialakítású, könyöktámasszal ellátott nagyméretű típus legyen. Ezzel a kialakítással és ennek dönthetőségével tesszük lehetővé, hogy a használó biztonságosan a mosdó fölé hajoljon, és karját, kezét, az arcát meg tudja mosni. A megközelítés és a lábtámasz használata miatt a mosdót maximum 0,86 m magasra szereljük, és a fal síkjától 0,55 m-re álljon ki. Célszerű süllyesztett vagy flexibilis szifont elhelyezni a kellő lábtér érdekében.
A mosdó mellé kapaszkodókat szereljünk 0,8 m magasságba. Ha nincs oldalfal a mosdó mellett, akkor U alakú, a falra merőleges kapaszkodót használjunk. A mosdó fölé dönthető tükröt tegyünk, hogy sokféle pozícióban használhassák, a tükör alsó síkja legfeljebb 0,9 m-re legyen az aljzatsíktól.
A mosdókra hosszú keverőkaros vagy automatikus működésű csapokat szereljünk fel, amik vagy infravezérléssel vagy egy könnyen kezelhető működtető karral rendelkeznek, és automatikusan zárnak.

A kapaszkodók esetében a legelterjedtebbek a fém kapaszkodók; színterezett alumínium vagy acél és rozsdamentes acél anyagból. A rozsdamentes acél és az alumínium hosszabb élettartamú, mert a párás közeg nem okoz rajtuk rejtett korróziót. A legjobb - és egyben talán a legdrágább - megoldás a vastag műanyag bevonattal rendelkező alumínium szerkezet, mert ezeknek nincs "hidegfogásuk" és földelni sem kell azőket.
Ritkábban találkozunk zuhanyzókkal, de arról is érdemes pár szót ejteni. A zuhanytálcák esetében perem nélkülit válasszunk, hogy kerekes székkel megközelíthető legyen. A kapaszkodók elhelyezése mellett vagy felhajtható, vagy külön felakasztható zuhanyülőkét kell alkalmazni. A kézizuhanyos zuhanycsapot a tálcától 1,1 m magasra kell felszerelni. A 90 cm magas, kihajtható zuhanyfal rendszer a zuhanytálcát teljesen tegye nyitottá, és speciális módon zárjon le az alsó síkon a tálca perem nélkülisége miatt.

A fentiekből láthatjuk, milyen komoly jelentősége van a tervezésnek, mert a későbbi átalakítások során még több akadállyal kell szembenéznünk, és sokszor több kompromisszumot is kell vállalnunk. Beruházóként és kivitelezőként kalkuláljunk a valós költségekkel, és ne ezen a területen akarjuk pénzt megtakarítani, mert egyrészt használhatatlan területeket hozunk létre - ami a legnagyobb költség - és emellett legyintünk az embertársainkkal való szolidaritás kérdésére is.

Gyurcsovics Lajos

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Akadálymentesített lakás

Ha nincs mozgáskorlátozott ember a környezetünkben, és mi magunk sem próbáltuk még ki, milyen egy kerekesszékkel közlekedni lakáson belül, el sem tudjuk képzelni, mennyi akadályt, veszélyt és...


Apró ötletek nehezen mozgóknak

Az életkor előre haladtával egyre több idős embernek kell a környezetét megváltozott testi adottságaihoz igazítania. Esetenként időlegesen, ám gyakorta véglegesnek tekinthetők a változtatások, és...