Indukciós hurokerősítő hallássérülteknek

2017-02-20 09:28:16 | Módosítva: 2017-02-20 09:36:23

Zajos, visszhangos vagy a távolról érkező hangok a hallókészülék viselő hallássérültek számára érthetetlenné válnak. A hallókészülékek célja nem a teljes emberi hallás tartomány visszaadása, hanem a hiányzó beszéd frekvenciák megfelelő hangszínben, hangerőben történő pótlása. Az emberi agy működését nem képes a mai technológia pótolni. Ami egy zajos környezetben egy ép halló ember számára érthető, a hallókészülék mikrofonján keresztül érkező hang a hallássérült számára érthetetlenné válik. Indukciós hurokerősítő az infokommunikációs akadálymentesítés egyik eszköze. Az indukciós hurokerősítő segítségével mágnesen téren keresztül közvetítjük a hangot, a környezeti zajok kizárásával.


Hallókészülékek

Az audiológusok, hallásakusztikusok feladata, hogy a hallókészülékeket, az egyéni hallásvesztés alapján úgy állítsák be, hogy a készülék a hiányzó frekvenciákat megfelelően pótolja amellett, hogy a készülék a tudásának megfelelően a legnagyobb mértékben szűrje ki a környezeti, nem hasznos hangokat, zajokat. Az Európai Unióban alapvető követelmény, hogy a hallókészülék-viselők is tisztán érthető beszédhanghoz jussanak. Tekintettel arra, hogy ezt tökéletesen egyetlen hallókészüléknek sem sikerült még megvalósítani, ezért Magyarországon is, mint az Unió összes országában az indukciós mágneses mezőn történő információközlés alapvető elvárás a hallássérültek számára történő akadálymentesítés során.

Az indukciós erősítővel egy vagy akár egyszerre több hangforrásból – a prioritás szabályzásának lehetőségével – az indukciós hurkon belül létrejött mágneses mezőn keresztül, egy egyirányú információközlés hozható létre. A hallókészülékekben, típustól függően, a mikrofon mellett megtalálható egy telefontekercs néven ismert alkatrész (T-coil). Ez az alkatrész képes, mint hangforrás működni. Ha mágneses mezőbe kerül a telefontekercs, feszültség indukálódik benne. Ezt a beérkező jelet a hallókészülék mikrochip-je feldolgozza, és értelmezhető hanggá alakítja. A hallássérülteket egyezményes piktogrammal jelölt tábla figyelmezteti, hogy az intézményben indukciós hurok működik, kapcsolják át a hallókészüléküket a megfelelő pozícióba.

Képzeljük el, hogy egy csendes zajtalan környezetben egy ép hallású és egy hallókészüléket viselő hallássérült beszélget. A levegőn keresztül érkező hangok tiszták, a beszédértés a hallókészülék beállításaitól függően megfelelő. Ekkor a hallókészülékbe érkező hangok intenzitása is megfelelő. Ha a szoba ablakát kinyitjuk, és a forgalmas utcazajok betöltik a helyiséget, a beszédértés jelentősen romlik. Az indukciós hurokerősítő célja, hogy a csendes környezetnek megfelelő beszédértést biztosítson a mágneses téren keresztül. Itt nem a mikrofon, hanem a telefontekercs lesz a hallókészülék hangforrása. Indukciós erősítő telepítése előtt nagyon fontos szakember véleményét kikérni a készülékválasztásban és az indukciós hurok kialakításában. Amennyiben nem megfelelő az indukciós rendszer kiépítése, és nincs a megengedett tűréshatáron beül a mágneses térerő, a hallókészülék viselő számára a közvetített hang halk lesz.

A hangszín kalibrálása és a mágneses térerő megfelelő beállítása kiemelkedően fontos kritérium a használhatóság érdekében. Egyes emberek számára a mély, mások számára a magas hangok elvesztését kell pótolni. Ha az indukciós erősítő mély, közép és magas hangjai nincsenek megfelelően kalibrálva, könnyen előfordulhat, hogy egy pl. osztályteremben a hallókészülék viselő diák – annak ellenére, hogy működő indukciós rendszer van a helyiségben – nem fogja megfelelő módon hallani és érteni a tanár előadását.

Az indukciós hurokerősítő telepítése nagy szakértelmet igényel. Amennyiben az adott helyiségben túl nagy az elektromos hálózatok által gerjesztett mágneses zaj, az indukciós rendszer telepítése értelmetlenné válik. Ekkor a közvetített hang nem lesz jobb minőségű, mintha a hallókészülék a mikrofonon keresztül venné a környezet hangjait. Ennek értelmében az adott helyiségben az ilyen rendszer telepítése felesleges.
Az indukciós mágneses mező nem csak szabályos, kiépített hurokban hozható létre. A mobil, FM rendszerű rádiófrekvenciás adó és vevő készülékek segítségével a hallókészüléket viselő személy a hangforrásból érkező hangot – a környezet zajainak kizárásával – tisztán, érthetően tudja fogadni. A vevőegységhez tartozó nyakba akasztható indukciós hurok a fej körül kb. 30 cm-es körben hozza létre a mágneses mezőt. Ezen keresztül jut el a hang a hallókészülék T telefontekercsébe. Az FM rendszerű készülékek kiválóan alkalmasak oktatási intézmények előadótermeiben történő használatra, templomok, konferenciatermek akadálymentesítésére, tehát olyan helyekre, ahol nagyobb távolságra tartózkodik a hallókészülék viselő a beszélő személytől.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Házi liftek, lépcsőnjárók

A ház liftek végső soron leegyszerűsített felvonók, amelyek általában egy-két lakószint közötti közlekedésre szolgálnak. Két szint között a hagyományos liftek kialakításának nem lenne értelme,...