Fürdőszobai segédeszközök mozgáskorlátozottaknak

2011-08-27 21:15:04 | Módosítva: 2011-08-27 21:28:18

Képes összeállításunkban semmiképpen nem hasznos tanácsokkal szeretnénk ellátni a mozgásukban korlátozottakat. A bemutatott sok, szellemes eszköz azonban remélhetőleg segítség lehet számukra. Ezek zömmel a mindennapos használati tárgyak kissé módosított változatai, amiket a sok gyakorlati tapasztalatot összegyűjtött gyártók fejlesztettek ki. Mindegyik készen megvásárolható termék, gyártásukkal és forgalmazásukkal több szakcég is foglalkozik.


Ergonómiai ülőke tetővel és elülső nyílással

 

A mosdó formája illeszkedjen az ülő ember mellkasához. A homorú homloklap lehetővé teszi, hogy a kerekesszéket használó térde kényelmesen elférjen a mosdó alatt, valamint, azt, hogy ülő testhelyzetben is elérhető legyen a mosdóra vagy falra szerelt csaptelep. A mosdószifon szorosan a fal előtt helyezkedjen el, hogy elegendő szabad tér legyen a mosdó alatt. A mosdónak legyen könyöktámasza.
A mosdó mellé, U alakú, a falra merőleges kapaszkodót használjunk. A mosdó fölé dönthető tükröt szereljünk.

 

Akril ülő kád nyitható oldalsó ajtóval

 


Úgy gondoljuk, hogy a képekhez nem szükséges hosszú magyarázatokat fűzni, mert az érintettek sokkal hamarább értékelni tudják, hogy nekik melyikre van igazán szükségük, melyékre nem.
Az itt bemutatott segédeszközök a fürdőszobához, WC-hez kapcsolódnak. Nem véletlenül, hiszen a mozgáskorlátozottak – a lakáson belül – talán itt igénylik a legtöbb segítséget, és a speciális eszközöket.


 

Porcelán mosdó könyökpihentetővel

 

A kerekes székes és idős használók számára általában a zuhanyzás az ideálisabb fürdési lehetőség, mert a kádba nehézkesebb a beülés. A perem nélküli zuhanytálca kerekesszékkel könnyen megközelíthető. A zuhanyzóban legyen fix, felhajtható vagy felakasztható ülőke.

 

Üvegszál erősítésű, padlósíkba építhető műgyanta zuhanytálca

 

WC csésze szemből és oldalról is legyen megközelíthető. Az ülés magassága 46-48 cm legyen. A magasított WC csésze megkönnyíti a kerekesszékből való átülést, illetve kényelmesebb az idősek számára, akik nehezebben tudnak leülni, vagy ülő helyzetből felemelkedni. Az ülőke legyen elől nyitott.
A WC két oldalán legyen kapaszkodó; az egyik oldalon merev, másikon fel- és lehajtható. Mindkét oldalon egyforma magasságban legyenek felszerelve.

 

Egykaros álló csaptelep hosszú karral

 

A fürdőkád belső felülete legyen bordázott, csúszásmentes. A kád végében lévő ülőfelülettel, vagy külön berakható ülőkével könnyebb a használata. A falra szereljünk hosszú kapaszkodót.

 

Rozsdamentes mosdó, csaplyukkal

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fürdőszoba átgondoltan

Fürdőszobát tervezni sokkal komolyabb megfontolást igényel, mint egy átlagos lakószobát, mert minden berendezési tárgy fix helyet kap, és mindezekhez falon belüli egységek is tartoznak. Utólagos...


Mosdós ötletek

A lakásban lakók igényességéről a konyha és a fürdőszoba adja a legtöbb információt az odalátogatóknak. És az igényesség nem csupán a tisztaságra, hanem a helyiség kialakítására is vonatkozik.