Fürdőszobai segédeszközök mozgáskorlátozottaknak

2011-08-27 21:15:04 | Módosítva: 2011-08-27 21:28:18

Képes összeállításunkban semmiképpen nem hasznos tanácsokkal szeretnénk ellátni a mozgásukban korlátozottakat. A bemutatott sok, szellemes eszköz azonban remélhetőleg segítség lehet számukra. Ezek zömmel a mindennapos használati tárgyak kissé módosított változatai, amiket a sok gyakorlati tapasztalatot összegyűjtött gyártók fejlesztettek ki. Mindegyik készen megvásárolható termék, gyártásukkal és forgalmazásukkal több szakcég is foglalkozik.


Ergonómiai ülőke tetővel és elülső nyílással

 

A mosdó formája illeszkedjen az ülő ember mellkasához. A homorú homloklap lehetővé teszi, hogy a kerekesszéket használó térde kényelmesen elférjen a mosdó alatt, valamint, azt, hogy ülő testhelyzetben is elérhető legyen a mosdóra vagy falra szerelt csaptelep. A mosdószifon szorosan a fal előtt helyezkedjen el, hogy elegendő szabad tér legyen a mosdó alatt. A mosdónak legyen könyöktámasza.
A mosdó mellé, U alakú, a falra merőleges kapaszkodót használjunk. A mosdó fölé dönthető tükröt szereljünk.

 

Akril ülő kád nyitható oldalsó ajtóval

 


Úgy gondoljuk, hogy a képekhez nem szükséges hosszú magyarázatokat fűzni, mert az érintettek sokkal hamarább értékelni tudják, hogy nekik melyikre van igazán szükségük, melyékre nem.
Az itt bemutatott segédeszközök a fürdőszobához, WC-hez kapcsolódnak. Nem véletlenül, hiszen a mozgáskorlátozottak – a lakáson belül – talán itt igénylik a legtöbb segítséget, és a speciális eszközöket.


 

Porcelán mosdó könyökpihentetővel

 

A kerekes székes és idős használók számára általában a zuhanyzás az ideálisabb fürdési lehetőség, mert a kádba nehézkesebb a beülés. A perem nélküli zuhanytálca kerekesszékkel könnyen megközelíthető. A zuhanyzóban legyen fix, felhajtható vagy felakasztható ülőke.

 

Üvegszál erősítésű, padlósíkba építhető műgyanta zuhanytálca

 

WC csésze szemből és oldalról is legyen megközelíthető. Az ülés magassága 46-48 cm legyen. A magasított WC csésze megkönnyíti a kerekesszékből való átülést, illetve kényelmesebb az idősek számára, akik nehezebben tudnak leülni, vagy ülő helyzetből felemelkedni. Az ülőke legyen elől nyitott.
A WC két oldalán legyen kapaszkodó; az egyik oldalon merev, másikon fel- és lehajtható. Mindkét oldalon egyforma magasságban legyenek felszerelve.

 

Egykaros álló csaptelep hosszú karral

 

A fürdőkád belső felülete legyen bordázott, csúszásmentes. A kád végében lévő ülőfelülettel, vagy külön berakható ülőkével könnyebb a használata. A falra szereljünk hosszú kapaszkodót.

 

Rozsdamentes mosdó, csaplyukkal

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kádbeépítés

A régi építésű lakásokban számtalan átalakításra, felújításra lenne szükség. Ám ezek elvégzése jelentős anyagi ráfordítással jár, amit a tulajdonosok nagy része nehezen tud vállalni. Ilyen...


Fürdőszoba bútorok

A fürdőszobában sokszor alig marad felület tárolóhely kialakítására, ilyenkor szükség van egyedi megoldásokra. Szerencsére a pipere dolgok nem igényelnek mély szekrényeket és polcokat, egy...