Egy szerelő naplójából 2.

Az emberi hozzá nem értés tipikus példái közé tartoznak az olyan hiba- bejelentések, melyekben jobb sorsra érdemesített mosógépeinket és azok fő darabjait hibáztatjuk. Ilyen esetek például az ürítési, centrifugálási hiba- bejelentések zöme. Általában a felhasználó ilyen esetekben azzal kezdi, hogy teljesen tönkrement a gépében a programkapcsoló, mert a gépe nem centrifugál vagy víz marad benne. Ezekben az esetekben általában azzal a kérdéssel fordulnak a hibafelvevőhöz, hogy mennyibe kerül az új programkapcsoló cseréje. Olyan alkatrész meghibásodására tippel a tisztelt felhasználó, melynek a hiba lehetősége igen kicsi. A tényleges hiba nem ott keresendő, általában maga a felhasználó is el tudná a hibát hárítani, ha tudna annak okáról és létezéséről.

Mi is ez az igen gyakori hiba valójában? A magyarázatot a gép működésében kell keresni. Ha egy adott mennyiségű vizet a gépbe vezettünk, annak onnan el is kell távoznia. Az ürítést a gépbe épített szivattyú végzi el. Ha a kiáramló víz útjába akadály kerül, abban az esetben a fölöslegessé vált víz a gépben, marad. A centrifuga a külföldi gépek esetében el sem indul, mert a szintszabályzó annak működését letiltja. Hazai gépeknél (Energo gépeknél) pedig a fedélkereten át, igyekszik a víz távozni.
Mielőtt szerelőt hívnánk, ellenőrizzük le a víz elvezetésének útvonalát, tisztítsuk ki a gép szűrőjét. Sajnos a hiba ezzel nem szűnik meg automatikusan, ha a gépünk egy fali csatlakozóhoz van kötve, mert azt is ellenőrizni, tisztítani kell. A burkolók zöme figyelmen kívül, hagyja, hogy a beépített fali csatlakozót rendszeres időközönként ugyanúgy tisztítani kell, mint a gépben lévő szűrőt. Ez általában olyan módon van beépítve, hogy annak a tisztító nyílásához nem lehet hozzáférni, mert, gondosan a csempe alá került. Ebben az esetben is el kell végezni a tisztítást, de sajnos csak roncsolással lehet az adott tisztító fedelet eltávolítani. A beépített fali csatlakozót takaró lemez aszimmetrikus kialakítású, ennek az a magyarázata, hogy a lemez nagyobbik része takarja, el a csempén vagy a falazatban kialakított tisztító nyílást, esztétikai okokból. A burkolók erről nem tudnak vagy nem akarnak tudomást venni, és rendszeresen befalazzák az adott csatlakozót, ami ennek hatására tisztíthatatlanná válik. Erről a hibajelenségről úgy győződhetünk meg legegyszerűbben, hogy levesszük a kifolyócsövet a fali csatlakozóról, és próbaképpen mosdóba, vagy a kádba végeztetjük el a géppel az ürítési folyamatot, ha ezeken a helyeken a gép jól funkcionál, akkor sajnos ki kell vésni a csatlakozó nyílást a fölöslegesen befalazott részből. A fali csatlakozó sematikus rajzán látható, hogy abban egy golyó található (általában, de létezik eltérő típus is), ennek a golyónak a bűzelzárás a szerepe. Könnyen, akadálymentesen kell mozognia a fészkében, mert ellenkező esetben a szivattyú nem képes azt megemelni, és így gátat képez a víz kifolyásának útjában.
Ha ezeket a hibákat elhárítottuk, akkor az ürítésből és centrifugálásból eredő problémák általában megszűnnek, ezzel jelentős összeget takaríthatunk meg a háztartás kiadásaiból. A burkolásnál pedig ügyeljünk arra, hogy a tisztítónyíláshoz könnyen hozzáférhessünk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Salánki Gábor

Címkék: szerelő, szerviz

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Bison ragasztók, minden feladathoz

Újra fénykorát éli a tapétázás. Egyre többen szeretnék az otthonukat díszes tapétákkal feldobni. Sokszor nehéz a döntés, melyik szín és minta illik a legjobban az adott szoba hangulatához, nem...


Javítsuk vagy cseréljük?

Sokszor hallhatjuk azt az érvelést, hogy túlságosan gyorsan dobjuk ki használati tárgyainkat, gépeinket, ha a legkisebb gond van velük. Pedig még gond nélkül meg lehetne javítani, és utána újra...