Egy szerelő naplójából 2.

Az emberi hozzá nem értés tipikus példái közé tartoznak az olyan hiba- bejelentések, melyekben jobb sorsra érdemesített mosógépeinket és azok fő darabjait hibáztatjuk. Ilyen esetek például az ürítési, centrifugálási hiba- bejelentések zöme. Általában a felhasználó ilyen esetekben azzal kezdi, hogy teljesen tönkrement a gépében a programkapcsoló, mert a gépe nem centrifugál vagy víz marad benne. Ezekben az esetekben általában azzal a kérdéssel fordulnak a hibafelvevőhöz, hogy mennyibe kerül az új programkapcsoló cseréje. Olyan alkatrész meghibásodására tippel a tisztelt felhasználó, melynek a hiba lehetősége igen kicsi. A tényleges hiba nem ott keresendő, általában maga a felhasználó is el tudná a hibát hárítani, ha tudna annak okáról és létezéséről.

Mi is ez az igen gyakori hiba valójában? A magyarázatot a gép működésében kell keresni. Ha egy adott mennyiségű vizet a gépbe vezettünk, annak onnan el is kell távoznia. Az ürítést a gépbe épített szivattyú végzi el. Ha a kiáramló víz útjába akadály kerül, abban az esetben a fölöslegessé vált víz a gépben, marad. A centrifuga a külföldi gépek esetében el sem indul, mert a szintszabályzó annak működését letiltja. Hazai gépeknél (Energo gépeknél) pedig a fedélkereten át, igyekszik a víz távozni.
Mielőtt szerelőt hívnánk, ellenőrizzük le a víz elvezetésének útvonalát, tisztítsuk ki a gép szűrőjét. Sajnos a hiba ezzel nem szűnik meg automatikusan, ha a gépünk egy fali csatlakozóhoz van kötve, mert azt is ellenőrizni, tisztítani kell. A burkolók zöme figyelmen kívül, hagyja, hogy a beépített fali csatlakozót rendszeres időközönként ugyanúgy tisztítani kell, mint a gépben lévő szűrőt. Ez általában olyan módon van beépítve, hogy annak a tisztító nyílásához nem lehet hozzáférni, mert, gondosan a csempe alá került. Ebben az esetben is el kell végezni a tisztítást, de sajnos csak roncsolással lehet az adott tisztító fedelet eltávolítani. A beépített fali csatlakozót takaró lemez aszimmetrikus kialakítású, ennek az a magyarázata, hogy a lemez nagyobbik része takarja, el a csempén vagy a falazatban kialakított tisztító nyílást, esztétikai okokból. A burkolók erről nem tudnak vagy nem akarnak tudomást venni, és rendszeresen befalazzák az adott csatlakozót, ami ennek hatására tisztíthatatlanná válik. Erről a hibajelenségről úgy győződhetünk meg legegyszerűbben, hogy levesszük a kifolyócsövet a fali csatlakozóról, és próbaképpen mosdóba, vagy a kádba végeztetjük el a géppel az ürítési folyamatot, ha ezeken a helyeken a gép jól funkcionál, akkor sajnos ki kell vésni a csatlakozó nyílást a fölöslegesen befalazott részből. A fali csatlakozó sematikus rajzán látható, hogy abban egy golyó található (általában, de létezik eltérő típus is), ennek a golyónak a bűzelzárás a szerepe. Könnyen, akadálymentesen kell mozognia a fészkében, mert ellenkező esetben a szivattyú nem képes azt megemelni, és így gátat képez a víz kifolyásának útjában.
Ha ezeket a hibákat elhárítottuk, akkor az ürítésből és centrifugálásból eredő problémák általában megszűnnek, ezzel jelentős összeget takaríthatunk meg a háztartás kiadásaiból. A burkolásnál pedig ügyeljünk arra, hogy a tisztítónyíláshoz könnyen hozzáférhessünk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Salánki Gábor

Címkék: szerelő, szerviz

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ha javíttatni kell

Az elmúlt években többször foglalkoztunk olyan témával, amikor valamilyen meghibásodott tartós használati készülék javíthatóságát taglaltuk. Most egy konkrét eset, egy meghibásodott gázkazán...


Praktikus Stanley szerszámok

A szakemberek alapszerszáma a szerelőkulcs, ami a mindennapi életből sem hiányozhat, ha meglazul a kerékpáron egy anya, vagy a csaptelepet kell megszorítanunk. Előfordul, hogy nincs elegendő hely a...