Térelválasztók tetőtérben

A térosztó bútordarabokra főként a nagyobb alapterületű tetőtéri helyiségekben lehet szükség. Ezek kialakítása csupán annyiban tér el a szokványos polcos tárolók megoldásaitól, hogy ezek többnyire ferde falrészhez csatlakoznak, így alakjuk kissé szokatlan, de pontosan ezért nagyon dekoratívak is lehetnek. Ha erre mód van, oszlopszerűen alakítsuk ki, ami azonban polcos kivitele miatt nem tömören robosztus, hanem funkcionálisan is átlátható lesz.

Az első változat a mennyezetig felnyúló keskeny polcból és az azt kiegészítő, mellvédszerűen csatlakozó polckávából áll. Az így leválasztott térben fekhely, vagy ülőbútorokkal berendezett nappali, esetleg otthoni munkára alkalmas hely is kialakítható. A polcos pillér 300 mm széles oldallapjainak élét domború, fóliázott párkányidomokkal érdemes megvastagítani. A közéjük pontosan beszabott polclapok készülhetnek akár vastag üvegből is, de 16 mm vastag fóliázott bútorlapok is megfelelnek, hiszen maximum 500 mm szélesek.
Az oldallapokat alul és felül ajánlott sarok vasalatokkal a padlóhoz illetve a mennyezethez ferdén rögzíteni, a legalsóbb polcot meg egy-egy lábazati léccel megemelve oldható csapos összehúzó szerelvényekkel erősítsük az oldallapok közé. A tetőlapot – az oszlopelem elhelyezéséhez igazodva – a ferde falrésszel azonos szögben ferdén, vagy részben a vízszintes mennyezethez is igazítva fogassuk felül a falakhoz. Az oszlop és az oldalfal közötti helyet keskenyebb szekrénnyel, vagy nyitott polcos szekrénnyel egészítsük ki. Így a lehatárolt részre ágyat, ülőbútorokkal berendezett „társalgót”, vagy akár otthoni munkára alkalmas irodát is létesíthetünk. Az alacsony polcos, vagy ajtókkal felszerelt bútordarabot mindig az ideálisabb oldalról, vagy akár mindkét oldalról is tegyük hozzáférhetővé.
A másik megoldás is hasonló kialakítású, de ennél a változatnál az egész lehatárolt oldalfelület polcos, amelynél a mellvéd felett az átláthatóságot vastag üveglapokból leszabott lapokkal biztosíthatjuk.
A bútort több különálló darabból érdemes kialakítani, amelyeket néhány bútorösszehúzó csavarral foghatunk szilárd egységbe. A menynyezetig érő oszlopszerű elem valójában egy félkerek polcos elem, amelynek lapjait akár készen is megvásárolhatjuk bármelyik barkácsáruház faosztályán. Sőt, kis szerencsével az alsó szekrényelemet is megvásárolhatjuk készen, így már csak a hátlapját kell „szalonképessé” tennünk. A felette levő – a ferde fal miatt egyre rövidülő – polcokat kell leszabatnunk, majd a szélső bútorelem és a falsík közé erősítenünk. Az ilyen kész elemekből összeállított egységek hátránya, hogy anyaguk színtónusa nem lesz egységes. Ezt csak a lapszabászatokban kiválasztott és leszabatott darabokból tudjuk biztosítani. E változatnak az összeállítási rajzát is bemutatjuk. A félkerek polcokat ennél az oszlop elemnél egy vertikális és teljes magasságában felfutó támrúd beépítésével célszerű megerősítenünk, mégpedig „emeletenként” csapokkal összefogott darabokból összeállítva. Egy hosszú, polírozott fémcső is megfelel e célra, ha a polclapokat összefogva egyszerre fúrjuk ki, és szorítócsavarokkal oldjuk meg a polcok csőhöz erősítését.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Térelválasztás a kertben

Akár csak házunkban szükség van egyes terek elválasztására – hiszen nem lenne szerencsés egybe nyitva a fürdőszoba a konyhával – erre a kertben is lehet igény. Bizonyos részeket, mint a komposzt...


Gipszkarton falak hangszigetelése

Otthonunk helyiségeinek kialakításához sokszor a leggazdaságosabb – és gyakran az egyetlen – beépíthető megoldás a gipszkarton szerkezetből készült fal, amelyet a zavaró zajok kiszűrése...