Nedvesség és terhelés?

2020-10-12 15:39:31 | Módosítva: 2020-10-21 09:05:47

Egy családi ház valahogy „mindig épül”… Új épület felhúzásánál a lakó boldogan figyeli, ahogy tégláról-téglára emelkedik az álomház, majd lassan megtelnek a belső terek is tartalommal. Jöhet a beköltözés, amikor is nagyon hamar kiderül, hogy a házikó valójában mennyire komfortos a mindennapok során. Kezdődhetnek a szépítések, javítások, „energia-hatékonyítások” – és ezekkel el lehet játszani egy életen át.


Szigetelés extrudált polisztirollal

Hogyan vessünk véget a javítások-felújítások sorának, legalább az energiafogyasztás optimalizálását illetően? Az egész épületet megszakítatlanul és felület-folytonosan körbe kell szigetelni a pincepadlótól egészen a magastetőig ahhoz, hogy az épület hőveszteségét minimalizáljuk.


Ahol a szigetelés konkrét fizikai terhelésnek és közvetlen nedvességnek is ki lehet téve, ott az XPS beépítése jelenti az ideális megoldást. Mit takar a rejtélyes elnevezés? Az URSA XPS egy halványsárga színű, zártcellás extrudált polisztirol keményhab hőszigetelő, melynek különlegessége abban rejlik, hogy a táblák terhelhetősége nagy, és nedves környezetben is csekély a vízfelvételük. Alacsony hővezetési tényezővel rendelkeznek (azaz kitűnő hőszigetelők), és speciális egyenes vagy lépcsős élkialakításuk révén az illesztéseknél a különböző hőhíd hatásokat is hatékonyan ki lehet velük küszöbölni.


Mi az, amire már az építkezés kezdetekor kiemelt figyelmet kellene fordítani? A talajba kerülő épületszerkezetekre mindenképpen, mivel azok utólagos javítása rendkívül költségesés, nagyon sok esetben lehetetlen. A pincepadló, pincefal és talajon fekvő padló esetében a hőszigetelésnek bírnia kell majd az épület terheit, ellen kell állnia a talajból eredő nyomásnak, a víz behatásainak – talajpára, talajnedvesség, talajvíz – és a téli fagyhatásoknak is.

Földszintes épület padlójának vagy pincék szigeteléséhez ideális az URSA XPS N-III-L, N-V-L, N-VII-L vagy N-III-I termékek bármelyike, mivel ezek mind messzemenően teljesítik a felsorolt kritériumokat. Pincefalhoz alkalmazás esetén ez a különleges termék a vízszigetelés felületi védelmét is remekül ellátja.

A termékek furcsán „római” megnevezése a nyomószilárdságukat is mutatja: a III, V, illetve VII jelölések az XPS táblák 10%-os összenyomódásánál mutatják, hogy 30, 50 illetve 70 tonnával terhelhető az adott szigetelőlap négyzetméterenként. A termék nevének L vagy I betűje pedig a lépcsős, illetve az egyenes szélképzésre vonatkozó tulajdonságot szemlélteti félreérthetetlenül.


Az épületek lábazatán olyan hőszigetelő anyagra van szükség, amely bírja nemcsak a téli fagyhatásokat, hanem ellenáll a talajból felszivárgó nedvességnek és a mechanikai igénybevételeknek, valamint megfelelő ellenállással rendelkezik a légköri csapadékból származó ún. mandíner vizekkel szemben is. Az URSA XPS PLUS MAK keményhab termékek azért tökéletesek a lábazatok szigeteléséhez, mert különlegesen strukturált felületi kialakításuk lehetővé teszi a könnyű és tartós cementalapú vakolást. Az ostyás kiképzésű táblákra egyszerűen felkenhető, és stabilan tapad az üvegszövet hálót fogadó felületképző tapaszréteg. Fontos tudni, hogy az URSA XPS hőszigetelő táblákat az elkészült felvezetett lábazat vízszigetelés felületére kell felragasztani. Az esetleges hőhíd hatások elkerülése végett az egyszerű kézifűrésszel vagy akár éles késsel méretre vágott táblákat szorosan kell egymás mellé illeszteni, rögzítésüknél pedig ügyelni kell arra, hogy a szakma szabályainak és az alkalmazástechnikai előírásoknak megfelelően a talajnedvesség elleni szigetelés sértetlen maradjon.


Talán nem gondolnánk rá, de ha minden részletében törekszünk az épületben a hőhidak megszüntetésére, akkor érdemes az XPS termékeket vasbeton szerkezetek bentmaradó zsaluzataként, például egy falazott falban elhelyezkedő vasbeton pillér elé, vagy vasbeton áthidaló elé is beépíteni.

Az URSA extrudált polisztirol termékek felhasználási területei nem szorítkoznak csak a fentiekre. Egyre divatosabbak a lapostetők, és kifejezetten „zöld” döntést képviselnek a szintén lapos kialakítású terasztetők és zöldtetők. A fordított szigetelési rétegrend – azaz amikor a hőszigetelés a vízszigetelés felett helyezkedik el – műszakilag sok szempontból előnyös. Nem alakul ki páratechnikai probléma, ráadásul a vízszigetelés élettartama is növekszik, hiszen a hőszigetelés megvédi azt a hőmérséklet okozta káros behatásoktól.

Ezeknek a speciális lapostetőknek a szigeteléséhez a lépcsős élkialakítású URSA XPS N-III-L, N-V-L, és N-VII-L termékek jelentik a legjobb választást.

Összetett szigetelési rendszerekben is kihagyhatatlan összetevő elem az URSA XPS. Földszintes épületeknél a padlásfödémet, beépített tetőteres családi házaknál pedig a ferde tetőt kell átgondoltan szigetelni ahhoz, hogy az épület bent a lakótérben tartsa a nyáron a szobák hűtésére, télen a fűtésre fordított energiát. Az URSA szakemberei mindkét alkalmazási területre kidolgoztak egy minden igényt kielégítő szigetelőrendszert, amely URSA ásványgyapot, URSA XPS és URSA SECO tetőfóliák kombinált alkalmazásával egyszerűen és költséghatékonyan megvalósítható.


Padlásfödém esetében a födémszerkezet felső síkjára URSA extrudált polisztirolból vágott „hasábokból” készített teherhordó vázszerkezetet kell rögzíteni, amelyre min. 2,5 cm vastag colos deszka kerül felragasztásra. Ez az „URSA XPS bakos szendvics-szerkezet” adja meg a hőszigetelés vastagságát, ez oldja meg a vonal-menti teherátadást és ez fogadja majd a szegezett vagy csavarozott járható* deszkaborítást is. Az XPS-bakokon is átvezetett, átlapolásainál egymáshoz légtömören (URSA SECO PRO KP ragasztószalaggal) leragasztott URSA SECO PRO 2 páratechnikai fólia leterítésével biztosítjuk a szerkezet megfelelő párafékezését és légzárását, majd az így kialakított közökbe kerül elhelyezésre az URSA szálas ásványgyapot szigetelőanyag min. 20 cm vastagságban.

* Legalább részben járható padlásfödémre nemcsak a padlás felületének raktározás céljára való kihasználása miatt van szükség. Célszerű legalább „szerviz utakat” kialakítani járható felülettel, pl. a kéménykürtő megközelítésére, tetőkibúvó elérésére stb.

Beépített tetőtér ferde tetőjének szigetelésénél egy még komplexebb rétegrend építése javasolt. A belső burkolat elé URSA SECO PRO 2 páratechnikai fólia kerül, majd a szarufa speciális magasítását URSA XPS bakokkal oldjuk meg, amelyekkel a vonalmenti hőhidakat csökkentjük minimálisra. A szarufaközöket teljes magasságában kitöltve minőségi URSA BiOnic ásványgyapottal, elhelyezve az URSA SECO 0,02 cserépalátét fóliát, (majd az ellenlécet, a cseréptartó lécet, és a cserepeket) biztosítjuk a komplett szerkezet tökéletes hőszigetelő teljesítményét.

Az extrudált polisztirollal igazán forradalmi, 21. századi, fenntartható építészeti megoldások valósíthatók meg. A lakó most már elégedetten dőlhet hátra kényelmes foteljében: a ház szigetelése kipipálva.


URSA Salgótarján Zrt.
www.ursa.hu

">

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Falazóanyagok és hőszigetelés

Házunk, építményünk színe és kinézete mellett nagyon fontos az, hogy milyen építőanyagot találunk a borítás alatt. Több szempontból is ilyen például a falazóanyag, építőelem típusa, továbbá a...


Tartsuk bent a meleget

A tavalyi télen a magyar családok 40%-a havi 30 ezer forintnál is többet költött fűtésre, 15%-uk pedig 45 ezer forint feletti fűtésszámlát volt kénytelen otthona melegére költeni. Ennek...