Igazság a belső hőszigetelésről

2018-08-30 07:28:37 | Módosítva: 2018-08-30 07:32:26

Mint oly sok mindenről, a belső oldali hőszigetelésről is hetet-havat összehordanak néha, így arra gondoltam, érdemes lenne kicsit rendbe rakni a kérdést. Annál is inkább, mert egyáltalán nem mindegy, a sok létező megoldás közül melyiket választjuk.


A hőhídról már én is többször írtam

Sajnos személyes rossz tapasztalatom is van róla, márpedig amikor a belső hőszigetelés kérdését vizsgáljuk, akkor a jelenség megkerülhetetlen. Mégpedig azért, mert ha egy lakás vagy ház esetében elmarad például a tetőterasz födémlemezének a hőszigetelése, az a csatlakozó falszerkezetekben hőhidat okoz, ami egyenes út a penészhez. Csakúgy, mint a homlokzati falakban futó vasbeton szerkezetek elégtelen hőszigetelése.

Ráadásul ilyenkor sokan hajlamosak beleugrani egy nyílászáró-cserébe, amivel csak rontanak a helyzeten. A modern (sokszor műanyag) ablakok ugyan nagyszerű légzáró képességgel rendelkeznek, ám ennek komoly hátránya, hogy akadályozzák a természetes légcserét. Így aztán azt vesszük észre, hogy nagy pénzekért kicseréltük az ajtókat-ablakokat, ám a helyzet nemhogy javult volna, inkább tovább romlott, az otthonunk pedig olyan párás, hogy a kiteregetett ruha meg sem szárad. (Eleve egy kisebb lakásban a száradó ruha már önmagában gondot jelenthet, de ebbe most ne menjünk bele.)

Amit ilyenkor tehetünk, hogy gyakran szellőztetünk, vagy beépítünk egy műanyag membrános szellőzőt, esetleg időszakosan bekapcsoló ventilátorral próbálunk segíteni – de hát egyik sem maga a tökély.Visszatérve a belső oldali hőszigetelésre, érdekes módon a legtöbben nem kifejezetten a rezsiköltségeket szeretnék csökkenteni vele, hanem éppen a penészedés, párakicsapódás, gombásodás ellen keresnek megoldást.


Erre megoldást jelenthet a kívül-belül használható Multipor. Ez egy olyan ásványi hőszigetelő rendszer, amelyhez nem kell párazáró réteg, mert nagyon hatékonyan adja le a bejutó nedvességet. Nem szívesen mennék bele nagyon szakmai részletekbe (végtére is inkább a végeredmény érdekel mindenkit, az pedig elég látványos), de a lényeg az, hogy ezek a hőszigetelő lapok a nedvességet a belső légtér felé szállítják, ahol a víz elpárolog.

Értelemszerűen a Multipor lapokat a teljes falfelületre fel kell ragasztani, mert így képesek a nedvességet elszállítani, és még a falazat szárításában is segítenek. Ráadásul természetes alapanyagokból (homok, cement, víz) készül, környezetbarát és nem éghető, azaz egy lakástűz esetén is véd (de ezt inkább soha ne kelljen megtapasztalnunk).

Aki ennél is részletesebb, szakmai elemzést szeretne, annak ajánlom figyelmébe a Drezdai Műszaki Egyetem vizsgálatai alapján készült összeállítást (természetesen magyarul): www.epiteniakarok.blog.hu

Csák Gyula


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szigetelőanyag szalmából

Már-már unalomig bizonygatjuk –mi is –, hogy a leggazdaságosabb energia a fel nem használt energia. Energiaínségünket és az egyre növekvő energiaárakat nem azzal érdemes kompenzálni, hogy egyre...


Hőszigetelés lépésről lépésre

Alapvető elvárás egy épülettel szemben, hogy a belső térben nagyjából ugyanaz legyen a hőmérséklet a nyári és a téli időszakban is. Természetesen az esztétikum sem elhanyagolható szempont egy-egy...