Mit nyerünk a hőszigeteléssel?

2023-06-11 22:07:26 | Módosítva: 2023-06-11 22:11:35

A hőszigetelés talán még soha nem volt ennyire aktuális kérdés, mint az elmúlt hónapokban. A következőkben a legfontosabb tudnivalókat tekintjük át röviden.


Az épületek hőveszteségének kb. 30-40 százalékáért a falak a „felelősek”. Egy jól méretezett hőszigeteléssel ennek akár 90%-át is megtakaríthatjuk, ami az egész épületre vetítve kb. 30%-os megtakarítást jelent. A megtérülési időt a jelen gazdasági helyzet bizonytalansága mellett nem is olyan egyszerű pontosan kiszámolni, de az energiahordozók árának folyamatos emelkedése mellett biztosak lehetünk abban, hogy a hőszigetelésre fordított pénz egyre gyorsabban fog megtérülni. A számításnál azt is figyelembe kell venni, hogy a hőszigetelés – miután „visszahozta az árát” – folyamatosan nekünk dolgozik, hiszen a rezsiköltségeink egy jóval alacsonyabb szinten maradnak ezután is.

A homlokzatra – azaz a külső oldalra – elhelyezett hőszigetelés további előnye, hogy télen a falak belső felületi hőmérséklete magasabb lesz, ezáltal nő a beltéri komfortérzet, megszűnik a „húzó” hideg hatása. A külső oldali hőszigetelés megvédi a falszerkezetet, csökkenti annak hőmozgását, ezáltal növeli az épület élettartamát.


Hőszigeteléssel sokkal jobban ki tudjuk használni a falazatok hőtároló képességét, és amellett hogy növeljük az ingatlanunk értékét, még a környezetet is szebbé tehetjük igényes homlokzati színek választásával.

A homlokzatok hőszigetelésénél a legfontosabb szabály, hogy csak minősített anyagokat és komplett rendszereket építsünk be – csak így kapunk gyártói rendszergaranciát! A gyártók által szállított komplett rendszerek minősítésében szereplő valamennyi paraméter (hőszigetelő képesség, páratechnikai tulajdonságok, mechanikai ellenállás stb.) csak a rendszerengedélyben szereplő anyagokra vonatkozik!

Nem elhanyagolható szempont a pontos méretezés sem, hiszen a túl vékony szigetelés ugyanúgy hibás választás, mint az indokolatlanul vastag. Azt sem árt tudni, hogy a hibás, azaz nem előírásszerű kivitelezés nemcsak esztétikailag hagy kívánnivalókat maga után, hanem a hőszigetelés hatékonyságát is veszélyezteti.


A Baumit által forgalmazott:

– Baumit open (alkalmazható ismeretlen összetételű, vegyes, illetve különleges (pl. vályog, pórusbeton) falszerkezetek esetében is).

– Baumit Star EPS (extrém beépítési körülmények között is alkalmazható).

– Baumit Star ásványi (bármilyen épülettípusnál alkalmazható).

– Baumit Pro (panel- és társasházak homlokzati felújítására ideális).

A Baumit homlokzati hőszigetelő rendszerekre, a mindenkor hatályos törvényekben, jogszabályokban és rendeletekben meghatározott kötelező szavatosság mellett, 25+5 év rendszergaranciát vállal.


Bővebb információ: www.baumit.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Álmodjunk zöldet!

Komfortot biztosít a lakóknak kényelmi és egészségi szempontból. A jelenleg ismert „zöldség” netovábbja pedig a „hosszú távon fenntartható” épület, amelynél minden zöld kritérium teljesül, azaz...


Szigetelés okosan

Hogyan kerüljük el a gazdasági totálkárt a felújításnál?Elszabadultak az energiaárak. Az infláció régen látott méreteket öltött, megtakarított pénzünk pedig minden nappal kevesebbet ér. Nem...