Lépéshang-gátlás

2010-06-02 02:31:00 |

A födémek testhangterjedéseit összefoglalva lépéshangkeltésnek nevezzük, dacára annak, hogy ez nemcsak az emberek lépéseitől ered. A lépéshang-gátlás a födémen való járásból, koppanásból származó zaj csökkentése, valamilyen hanglágy anyag segítségével.

Egy épület különböző helyiségei között a hang két jól elkülöníthető mechanizmus szerint alakul ki, és terjed tovább; léghangokat és lépéshangokat különböztethetünk meg egymástól. Ha közvetlenül a levegővel határos a hangforrás rezgő felülete (pl. zene, beszéd, rádió stb.), akkor léghangokról és ezzel kapcsolatosan léghangszigetelésről beszélünk.
A hangforrásokhoz közvetlenül csatlakozó épületszerkezetekben testhangok is kialakulnak, amelyek terjedése nagyban függ a szerkezet mechanikai jellemzőitől. Tipikus testhangok az épületakusztikában: ajtócsapódás, elhaladó villamos, közvetlenül a födémre helyezett centrifuga, épületgépészeti berendezések, vízvezetékek, emberi járkálás okozta zajok. A két hangfajta azonban nem független egymástól, egyfelől a testhangok kialakulásakor általában léghang is megjelenik, másfelől a léghang a szerkezetekbe behatolva részben testhangként terjed tovább.

Az épületek hangszigetelésében az egyik - talán a leggyakrabban előforduló - testhang külön nevet is kapott: a födémeken történő emberi járás-járkálás okozta testhangot lépéshangnak nevezzük. A lépéshang-gátlás külön hangszigetelő réteg (ún. hanglágy anyag) lefektetésével oldható meg az úsztatott padlószerkezet kialakítása során.

Hanglágy anyagok

Habosított polisztirol

A speciális gyártási eljárással rugalmassá tett habosított polisztirol lépéshangszigetelő termékek, úsztatott padlókban, úsztató rétegként megfelelően csökkentik a padlókon át terjedő, úgynevezett kopogó hangokat, lépéshangokat. A polisztirol termékek beépítése során az úszó réteget - aljzatbeton, esztrich padozataljzat - és a burkolatot az oldalfalaktól el kell választani. A lépéshangszigetelő anyagra kerülő vizes keverékek beépítése előtt technológiai fóliával szükséges megakadályozni, hogy a cementtej, cementhabarcs, a táblaillesztések közé folyva, megszilárdulásukat követően átmenő úgynevezett hang hidakat képezhessenek. Lépéshangszigetelésre a speciális technológiával előállított EPS termékek alkalmasak.

Polifoam

A Polifoam hablemezek vékony (10 mm vastagság alatti) rétegben közvetlenül a kontakt jellegű padlóburkolatok alatt elhelyezve jelentős mértékben csökkentik a két szint közötti lépés- és kopogóhang áthallást. A szabványos követelményértéket azonban ennél az anyagnál is csak az úsztatott padlók képesek kielégíteni.

Csendlap

A csendlap műgyantával átitatott papírból, illetve különleges mikrohomokból épül fel. Ennek köszönhetően olyan lapok készülnek, amelyek tetszés szerint vághatóak, alakíthatóak. A két fedőlap között még 5 réteg található, 3 hullámos réteg mikrohomokkal töltve, illetve 2 köztes kartonréteg. A hullámos rétegek elforgatva találhatóak benne, hogy a homok kevésbé szóródjon ki vágásnál. Nem jelentenek problémát a gáz vagy fűtéscsövek, könnyedén kivágjuk a helyét a gázórának vagy a csőtartó idomoknak. Alkalmazható falra, plafonra, padlóra. Előnye, hogy nem tartalmaz semmiféle káros anyagot, hiszen homokból és faszármazékokból áll. Rendkívül nyomásálló, viszont kellemes rajta járni. Szagtalan és szerkezete miatt diffúziót biztosít.

Parafa

A parafa különleges sejtszerkezetének köszönhetően jó hő-, és hangszigetelő, antiallergén, rugalmas természetes anyag. Előnyei között tartják számon a polisztirolhoz képest hosszabb élettartamot, valamint, hogy a hőszigetelő-képessége, mérete és más fizikai tulajdonságai az idő múlásával nem változnak jelentősen. Nagyobb mechanikai szilárdsággal rendelkezik, sérülésnek kitett helyeken is használható. Jól ragasztható és ragasztóból kemény kéreg képezhető a felületén.
Laboratóriumi tesztek alapján a fapadlók 85-88 dB-es lépészaja a parafa-szigeteléssel 76 dB-re csökken és mintegy 8 dB-lel javul a lépéshang-szigetelésük is. A parafa-szigetelés napjainkban nagyon fontos előnye, hogy megújuló forrásból származó anyag, hiszen a paratölgy lehántható kérgéből készül (a fát nem vágják ki), és újrahasznosítása is könnyen, kis energiafelhasználással megoldható.

Alkalmazás

Úsztatott padlószerkezetek kivitelezése során lényeges szempont, hogy az ún. úszó réteg (általában beton, vagy esztrich padozataljzat) alul és oldalt is hanglágy ágyazattal készüljön. Ezáltal sem a padozaton vagy födémen át, sem a határoló falakon keresztül, nem történik hangvezetés abból a tartományból, ami a padozaton kopogó-hangként, mint zajforrás jelentkezik. Mivel a speciális expandált polisztirol lemezek hőszigetelő képességgel is rendelkeznek, ezért e tulajdonságukat is figyelembe lehet venni. Amennyiben a lépéshangszigetelő lemez vastagsági mérete nem elégséges hőszigetelésre, akkor azt megfelelő szilárdságú normál lemezzel kell kiegészíteni.
Általános szabály, hogy mindig a lépéshangszigetelő anyag kerüljön alulra, hogy a normál lemez - ami hangszigetelésre nem vehető figyelembe - a padozat aljzatával együtt kerüljön az úsztató rétegre. Csak a hibátlan kivitelű úsztatott padló biztosítja a födémszerkezet elvárt lépéshangszigetelését, ezért nagyon fontos a kivitelezés szabályainak betartása.

A nyers födémet a munka megkezdése előtt alaposan meg kell tisztítani. Kiemelkedő, úgynevezett "hanghidat" képező beton és betonvas részek, habarcscsomók a felületen nem maradhatnak. Szükség esetén száraz homokot is lehet teríteni a felület kiegyenlítése érdekében. A falak mentén peremszigetelő sávot kell elhelyezni, ami legalább egy centiméterrel nyúljon az aljzatbeton fölé.
A lépéshangszigetelő táblák fektetését az ajtótól legtávolabbi sarokban kell elkezdeni. A lemezek soronként kötésben, szoros illesztéssel kerüljenek a födémre. A kiegészítő hőszigetelést ugyanígy kell a lépéshangszigetelő rétegre helyezni. Az egész felület befedése után helyezhető el a technológiai szigetelés. Ezt legalább tíz centiméteres átfedéssel kell teríteni, és a falak mentén a peremszigetelés fölé kell vezetni. Az úszóréteg elkészítésekor ügyelni kell arra, hogy a lépéshangszigetelő lemezek ne sérüljenek meg, ezért a szigetelés védelméről gondoskodni kell!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Laminált padlók lerakása

A laminált parkettákból kialakított padlóburkolatok tagadhatatlanul dekoratív, tartós és ellenálló, ezen felül pedig változatos felületek kialakítását teszik lehetővé. Kedvező áruk mellett külön...


Lamináltpadló

A lamináltpadló lassan a legáltalánosabb padlóburkolónknak tekinthető. Olcsósága, ennek ellenére eleganciája, gyors és könnyű kivitelezhetősége a burkolás során és tartóssága fontos érvek az...