Faházak hőszigetelése PUR-habbal

2020-09-10 15:37:48 | Módosítva: 2020-09-10 15:48:51

Aki építkezést tervez, az hamar találkozik az eldöntendő dilemmával; miből készüljön a ház. A lehetőségek sokszínűek, házunk falazata készülhet betonból, téglából, könnyű szerkezetből, fából stb., mindegyiknek megvan az előnye és néhány hátránya is. Az építtetőnek sokszor azt is mérlegelnie kell, hogy a létrehozott érték – legtöbbünknél egy élet munkájának eredménye – valójában mekkora lesz a befektetett értékhez képest.


A fenti építőanyagok közül sokan a fát választják a természetessége, a hangulata, a stílusa miatt. Különösen akkor jön szóba a fa – mint lehetőség –, amikor hétvégi házról, nyaralóról beszélünk. A fa kitermelése és megmunkálása viszonylag könnyű, és például egy téglaházzal szemben a felépítése sem olyan hosszadalmas. Gerendaház csodákat, különlegesen szép kialakítású rönkházakat, faházakat nagy tömegben építenek Észak-Amerikában, Skandináviában, az Alpokban, de Oroszországban is. A különféle típusú faházak építésének évezredes hagyományai vannak olyan területeken, ahol nagy kiterjedésű erdők uralják a tájat. Európa más vidékein is érezhető egy új trend, ami a faházat helyezi előtérbe.

A közhiedelemmel ellentétben a fából készült épületek előnyei több területen megmutatkoznak a hagyományos szerkezetekkel szemben. Több generációt képesek kiszolgálni, sőt ha jól karban vannak tartva, több száz éven át is fennmaradhatnak. A könnyűszerkezetes házak technológiájának köszönhetően a gyorsasággal megspórolt munkadíjjal épp ott lehetünk, mint ha téglaházat építenénk.


A faszerkezetes használt házak ára azonban jóval alacsonyabb a hagyományos szerkezetűeknél – itt van rögtön a fenti ellentmondás, hogy a létrehozott érték kisebb lesz, mint a kőház esetén. Ez abba az irányba tereli az építkezőt, hogy érdemes használtan megvásárolni a kiszemelt házat, különösen ha az hibátlan, jó állapotban van. Ha viszont már alaposan látszik rajta a kor, az elöregedéssel járó problémák, akkor ezeket orvosolni kell, ha sokáig élvezni akarjuk barátságos, meghitt légkörét.

A faházakat szendvics szerkezetben készítik

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy két réteg fa közé egy ásványgyapot réteget helyeznek el. A fa lélegzik, él, az ásványgyapot pedig magába zárja a levegő nedvességét, idővel elöregszik, és összeesik. Emiatt szigeteletlen falrészek alakulnak ki, és az épület hőszigetelő képessége csökken, a fűtési költségek persze növekednek.

Ilyen esetben megoldás lehet az egyik oldali fa rész kibontása, a sérült ásványgyapot eltávolítása, majd zárt cellás poliuretán hab felszórása. Nyitott cellás PUR-habot is lehet ez esetben használni, de ilyenkor biztosítani kell a külső oldali párazárást. Gerendaházak esetében is működik ez az utószigetelés az épület szerkezetének belső oldalán zárt cellás poliuretán habbal. A felszórást követően a hab gyorsan duzzad, és pillanatok alatt résmentesen szárad. Ennek köszönhetően hőhíd-mentes falfelületet alakítható ki. Száradás után lambériával, gipszkartonnal, hajópadlóval borítható a belső falfelület, míg a külső oldal rusztikus megjelenése érintetlen marad. A hézagmentes PUR-hab szigetelés lakóingatlanok esetében az egyik legjobb megoldásnak számít, segítségével akár 50-70%-os energia-megtakarítás is elérhető.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Európa évente 500 milliárd euró értékű energiát pazarol el

Az Európai Bizottság szerint a kontinens államai már nem tudják előállítani saját energiaigényük felét sem. Az Európai Unió tagállamai, benne Magyarország évi 600 milliárd eurót költenek...


Hőszigetelés új építésnél

Új építésnél ajánlott egy kifejezetten jó páraáteresztésű (open) homlokzati hőszigetelő rendszert alkalmazni, mert ez hatékonyan segíti a falakban lévő építési nedvesség távozását. A fokozottan...