Faházak hőszigetelése PUR-habbal

2020-09-10 15:37:48 | Módosítva: 2020-09-10 15:48:51

Aki építkezést tervez, az hamar találkozik az eldöntendő dilemmával; miből készüljön a ház. A lehetőségek sokszínűek, házunk falazata készülhet betonból, téglából, könnyű szerkezetből, fából stb., mindegyiknek megvan az előnye és néhány hátránya is. Az építtetőnek sokszor azt is mérlegelnie kell, hogy a létrehozott érték – legtöbbünknél egy élet munkájának eredménye – valójában mekkora lesz a befektetett értékhez képest.


A fenti építőanyagok közül sokan a fát választják a természetessége, a hangulata, a stílusa miatt. Különösen akkor jön szóba a fa – mint lehetőség –, amikor hétvégi házról, nyaralóról beszélünk. A fa kitermelése és megmunkálása viszonylag könnyű, és például egy téglaházzal szemben a felépítése sem olyan hosszadalmas. Gerendaház csodákat, különlegesen szép kialakítású rönkházakat, faházakat nagy tömegben építenek Észak-Amerikában, Skandináviában, az Alpokban, de Oroszországban is. A különféle típusú faházak építésének évezredes hagyományai vannak olyan területeken, ahol nagy kiterjedésű erdők uralják a tájat. Európa más vidékein is érezhető egy új trend, ami a faházat helyezi előtérbe.

A közhiedelemmel ellentétben a fából készült épületek előnyei több területen megmutatkoznak a hagyományos szerkezetekkel szemben. Több generációt képesek kiszolgálni, sőt ha jól karban vannak tartva, több száz éven át is fennmaradhatnak. A könnyűszerkezetes házak technológiájának köszönhetően a gyorsasággal megspórolt munkadíjjal épp ott lehetünk, mint ha téglaházat építenénk.


A faszerkezetes használt házak ára azonban jóval alacsonyabb a hagyományos szerkezetűeknél – itt van rögtön a fenti ellentmondás, hogy a létrehozott érték kisebb lesz, mint a kőház esetén. Ez abba az irányba tereli az építkezőt, hogy érdemes használtan megvásárolni a kiszemelt házat, különösen ha az hibátlan, jó állapotban van. Ha viszont már alaposan látszik rajta a kor, az elöregedéssel járó problémák, akkor ezeket orvosolni kell, ha sokáig élvezni akarjuk barátságos, meghitt légkörét.

A faházakat szendvics szerkezetben készítik

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy két réteg fa közé egy ásványgyapot réteget helyeznek el. A fa lélegzik, él, az ásványgyapot pedig magába zárja a levegő nedvességét, idővel elöregszik, és összeesik. Emiatt szigeteletlen falrészek alakulnak ki, és az épület hőszigetelő képessége csökken, a fűtési költségek persze növekednek.

Ilyen esetben megoldás lehet az egyik oldali fa rész kibontása, a sérült ásványgyapot eltávolítása, majd zárt cellás poliuretán hab felszórása. Nyitott cellás PUR-habot is lehet ez esetben használni, de ilyenkor biztosítani kell a külső oldali párazárást. Gerendaházak esetében is működik ez az utószigetelés az épület szerkezetének belső oldalán zárt cellás poliuretán habbal. A felszórást követően a hab gyorsan duzzad, és pillanatok alatt résmentesen szárad. Ennek köszönhetően hőhíd-mentes falfelületet alakítható ki. Száradás után lambériával, gipszkartonnal, hajópadlóval borítható a belső falfelület, míg a külső oldal rusztikus megjelenése érintetlen marad. A hézagmentes PUR-hab szigetelés lakóingatlanok esetében az egyik legjobb megoldásnak számít, segítségével akár 50-70%-os energia-megtakarítás is elérhető.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A káva hőszigetelése

Az épületeink fenntartási költségeinek a csökkentése érdekében egyre jobb hőszigetelésre törekszünk, összefüggő termikus burkot szeretnénk kialakítani. Viszont bizonyos szerkezeti elemeknél,...


Lassan újulnak meg a családi házak

A falusi CSOK új lendületet adhat az épület-energiahatékonyságnakMagyarországon évente alig 20-25 ezer családi házat újítanak fel és szigetelnek tulajdonosaik. Ha ebben az ütemben haladunk,...