Praktikus tárolók a lakásban

2010-02-16 13:35:48 |

Nemrégiben összegyűjtöttük a garázsokban, pincékben létrehozható praktikus tárolási lehetőségeket. Most a lakások rejtett zugainak, speciális adottságainak kihasználásával megvalósítható tárolókról adunk közre képes gyűjteményt.

Tároló helyekből soha nincs elég. Minél több új lehetőséget találunk ki, annál több telik be – szinte azonnal. Különösen a kisméretű lakásokban azonban érdemes újra és újra végiggondolni, hol teremthetünk még egy kis tárolókapacitást, anélkül, hogy a mozgásterünket túlságosan leszűkítenénk. A lehetőségek persze legtöbbször speciálisak, ezek kihasználásához nehéz is általános tanácsot, ötletet adni. Sok olyan praktikum is van azonban, amelyek kisebb-nagyobb módosítással bárhol megvalósíthatók. Talán nem is egetverő gondolat, csak éppen még nem gondoltunk rá. Nézzünk néhány ilyent!

Áthidalás

A kis lakás terének növeléséhez gyakran veszünk ki részben vagy egészben válaszfalakat – persze csak azt, amit statikailag lehetséges. A fal felső 40-50 centiméteres részének meghagyása jó kompromisszum, mert ez már a látómező fölé esik, a teret nem bontja meg, viszont praktikus polcot, szekrényt tudunk ráhelyezni.
Ez a konyha és az étkező közé felszerelt polc több mint 2 métert hidal át, ezért nem csak a széleken támaszkodik, hanem középen egy láncos felfüggesztést is kapott, így nem hajlik be még közepes terhelések alatt sem. Háztartási eszközök – esetleg saját dobozukban -, illetve fiókos tároló dobozok helyezhetők rá, amelyekben azután mindenféle apróság is elhelyezhető. A konyha felöl nyitott polc azért jól látható, rendetlenséget nem tarthatunk rajta. Alternatívaként ugyanide tolóajtós szekrényt is felszerelhetünk, ez kevésbé áttekinthető, viszont elrejt mindent.

Hűtő fölött

A konyhában, étkezőben sokszor kialakítják egy átlagos méretű hűtő helyét. A hűtők azonban nem érnek a mennyezetig, felettük jól kihasználható tárolóhely jön létre. Ennek hasznos beépítésekor csak arra kell vigyázni, hogy a hűtő hátsó hőleadó rácsainak a kiszellőzését lehetővé kell tenni. Különösen a nyári melegekben nem elég egy pár centiméteres rés, szükséges, hogy a levegő akadálytalanul áramolhasson lentről fölfelé. A polcos beépítés ebből a szempontból jobb, mert kevésbé akadályozza a légáramlást.

Előszobában

Az előszoba mérete rendszerint kicsi, viszont rengeteg használati tárgyunkat éppen itt a legpraktikusabb elhelyeznünk; cipők, kabátok, sapkák, esernyők, kulcsok stb. – ezeket itt vesszük fel vagy le. A kicsiny térben minden centimétert ki kell használnunk, itt még a térérzet csökkenésének kompromisszumát is érdemes felvállalnunk. Ha lehet, építsünk be gardróbszekrényt (benne legyen helye a fent említett ruhadaraboknak), cipős szekrényt, kulcstartót. Legyenek legalább apró polcok, és legyen helye az esernyőknek is. Különösen praktikus, ha van hová leülni a cipőváltáshoz.

Konyhai pult fölött

A konyhai pult fölött elhelyezett függesztő kampók tulajdonképpen helyet szabadítanak fel a fiókokban. A szép konyhai eszközök inkább díszítik a konyhát, mint rendetlenség látszatát keltik, ugyanakkor megkönnyítik a munkát. Jól áttekinthetők, nem kell keresgélni utánuk, és egyetlen mozdulattal elérhetők, leemelhetők. Túlzsúfolni persze nem szabad!

Konyhai pult alatt

A lábas konyhaszekrények alatti sok kihasználatlan helyet hasznossá tehetjük, ha a lábak közötti méretre, bútorgörgőn futó fiókot teszünk, a konyhaszekrény lábazatával azonos előlappal. A fiók kihúzásával könnyen takarítható marad a padló, és nagyon könnyen elérhető fiókjainkban remek helye van a cipőápoló vagy portörlő kellékeknek.

 

Mosdó alatt

A fürdőszobai mosdó alatti tér kihasználása aztán tényleg nem eredeti ötlet, mégis sokan nem gondolnak rá. A készen kapható, különböző árú és színvonalú kis szekrénykék közül bárki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet, és tapasztalatunk szerint egy-egy speciálisabb (méretű) darab elkészítése az asztalosoknak rutin munka.

 

 

Ágy alatt

Az ágy alá beépített ágyneműtartó is sok, ritkán használt kelme elhelyezésére alkalmas. Érdemes azonban a fekvőhely környékén ezen kívül is körülnézni, hol adódik még szabad terület. Az ágy alá begördíthető plusz fiók például biztosan nem fog zavarni bennünket, és sok – éppen nem használt – ruhanemű tárolóhelye lehet.

 

Ajtó felett

Ez az ajtó feletti kis zúg nagyon adta magát, hogy egy kis szekrénykének adjon helyet. Bár a szekrénnyel bezárt felület eredetileg üveges volt, így némi fényt engedett a mögötte lévő átjáróba, de ez nem hiányzik túlságosan, hiszen maga az ajtó továbbra is fényáteresztő. A méret persze speciális, arra kicsi az esély, hogy a készen kapható bútorelemek közül tudjunk felhasználni egyet erre a célra. De hát mire is való az otthoni barkácsolás, ha nem egy ilyen egyszerű szekrényke házilagos kivitelezésére?

 

WC hátfal mögött

Egy átlagos WC-ben alig tűnik fel, ha a hátfal 15-20 cm-rel előbbre jön. Ilyen mélységben, és a tartály fölötti magasságban pedig igen sok minden elhelyezhető, ha egy több polcos szekrényt alakítunk ki benne. Ha pedig a szekrény ajtaját még tükörlapból is készítjük el, akkor nemhogy a leszűkített teret érzékelnénk, hanem még meg is nő a térérzetünk. Az esztétika nevében sem lehet kifogást emelni; a tükrös szekrény látványa minden tekintetben szebb, mint az eredeti WC hátfal volt.

Az is felszabaduló tároló helyet jelent, ha valamelyik terjedelmesebb konyhai eszközt „el tudjuk tüntetni”, de közben használatban is tudjuk tartani. Ez történt a képen látható mikroval, ami egy szekrénybe került beépítésre. A szekrény – mikro melletti - felülete csak egy álajtót kapott; ez nem nyitható. Oldalról viszont elérhető a készülék ajtaja, zavartalanul melegíthetünk, süthetünk benne. Így nem kell a konyhai munkapult szűkös felületéből elvennünk a gyakran használt eszköz számára.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szerszámtároló házak

Ha kertes házban laksz szükséged lesz egy olyan – többfunkciós kerti házra, szerszámtárolóra –melynek segítségével egyszerre tudsz rendet tartani a kertben, és megvédi a szerszámaidat,...


Tolóajtó szerelvények

A tolóajtós rendszerek egyre kedveltebbek a bútorpiacon, aminek több oka is van. Napjainkban a lakások jó részét gardrób szobákkal vagy szekrényekkel tervezik. Ezek lezárásához a tolóajtók a...