Eleven árnyékvető

A kúszó-, lián növények viszonylag rövid idő alatt több méteresre is megnyúlnak, ezért kiváló védőfalat nyújtanak a perzselő nap, a száguldó szél és a tapintatlan tekintetek ellen. Nemcsak a kertekben, hanem erkélyeken és teraszokon is kialakítható ez a kis pompás lugas. A legfontosabb a megfelelő tartóedény és a támaszték biztosítása.

Támasztékként a legegyszerűbb, ha a tartóedény földjébe egymástól arasznyi távolságokban vessződarabokat, fenyőfalécet vagy rudakat szúrunk le. Ez azért fontos, hogy szilárdan, biztosan álljanak. Sokszor megoldható a futtatás zsineggel vagy rafia szálakkal. Fontos, hogy ezeket arasznyi távolságban feszítsük ki egymástól, hogy fel tudjanak rá kúszni a növények.
A sokféle kúszónövény közül elsősorban a tölcsérformájú többnyire égszínkék hajnalkát, a fogyasztható termésű tűzbabot és a sarkantyúkát érdemes futtatni. Ezek a kúszónövények magról nevelhetők, akár egy tejfölös pohárban is előnevelhető belőlük a palánta. A kacsokkal vagy tapadókorongokkal kapaszkodó vadszőlők, a repkények, vagy az erdőből ismert iszalag több éven át jól megtarthatók és szépen felfuttathatók. Ilyen még a magyar lonc, a hibrid lonc, a trombitacserje és a lilaakác is. A fényszegénységet jól tűrő kúszónövények az örökzöld borostyán és a sárga cirmos japán lonc.
Bármelyik kúszónövényt választjuk, a tartóedényébe minden esetben tápanyagokban gazdag tőzeges földkeverék kerüljön. Alkalmas még erre a célra a rostos tőzeg, komposzt vagy jó minőségű kerti föld is. Ilyen földet lehet kapni a virágüzletekben Florasca B és C jelzéssel. A föld betöltése előtt viszont ne felejtsünk el a tartóedény aljába cserépdarabokat helyezni és fölé egy ujjnyi sóderréteget elteríteni, vízelvezetőnek.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Télikert fűtése, szellőztetése

A különféle típusú télikertek ránézésre nagyon hasonlónak tűnnek, műszaki tartalmukat tekintve viszont jelentős eltérések fedezhetők fel közöttük. Használati módjuktól függően elengedhetetlen a...


Reluxák

Az egyik legkedveltebb és leggyakrabban alkalmazott beltéri árnyékoló szerkezet. Egyszerűen kezelhető, lamelláinak szögbe állításával mindig az igények szerinti fényviszonyok teremthetők a...