A fűnyírás művészete

2A gondozott és strapabíró gyepszőnyeg megőrzésének egyik legfontosabb alapfeltétele a rendszeres nyírás. A későtavaszi hónapoktól kezdve a kerttulajdonosok rendszeresen előveszik fűnyíró gépüket, hiszen májustól 10-14 naponként, júniustól inkább hetente nyírni kell a füvet. A vágás az oldalirányú hajtások erőteljesebb burjánzására serkenti a füvet, így a gyep sűrű és strapabíró lesz.

Normál igénybevételnél a megfelelő vágási magasság 3,5 és 5 cm között van, száraz periódusban azonban ne vágjuk a füvet 4 cm-nél rövidebbre. Árnyékos területen ajánlatos a füvet 5 cm-esre vágni. Itt ugyanis a fényhiányt nagyobb levélfelülettel kell kompenzálni.
Ha a füvet már jó ideje nem nyírtuk (pl. nyaralás miatt), akkor az ezt követő vágáskor két lépésben dolgozunk. Az első vágáskor rövidítsük a füvet a felére, majd a második alkalommal vágjuk vissza a normális magasságra. Ha már a nyaralásnál tartunk; elutazás előtt ne vágjuk a füvet túl rövidre. Ezzel elvennénk víztartalékának nagy részét és legyengítenénk ellenálló képességét, így egy szárazabb időszakot nem lenne képes átvészelni károsodás nélkül (a rendszeres öntözés hiányában).
Tekintettel a szükséges vágási magasság különbségekre, az ideális fűnyíró könnyen hozzáférhető magasságállítási lehetőséggel rendelkezik. A megfelelő vágási magasság mellett a vágási minőségnek is fontos szerepe van a szép gyepszőnyeg kialakításában. A kopott, életlen penge inkább tépi a fűszálakat, mint vágja. Az így kialakult szálkás vágási él nagyobb támadási felületet biztosít a fűbetegségek kialakulásához, ezért mindig figyeljünk arra, hogy a fűnyíró kése éles és sima legyen.
1Az igazi angolgyep kedvelők még a legélesebb késel sem elégszenek meg. A hagyományos elektromos fűnyírók forgókéses mechanikájának ugyanis megvannak a korlátai. Aki az igazi angol stílust kedveli, az orsós fűnyíró gépet használ (ilyen pl. a Bosch ASM 30-as). Ennél a forgó orsó egy stabilan beépített alsó késsel szemben dolgozik, így ollószerű pontos vágás lesz az eredmény. A fűszálak nem roncsolódnak, nem szakadnak, és mindig egészségesek maradnak. Az orsós fűnyíró ráadásul sokkal kisebb teljesítményfelvétellel dolgozik, magyarul kevesebbet fogyaszt.
Új fűnyíró vásárlásakor feltétlenül gondoljuk meg azt is, nem lenne-e érdemesebb akkumulátoros gépben gondolkodni. Estleges hátrányként kalkuláljunk azzal, hogy az akkus gépek - természetesen teljesítményük és az akkumulátor kapacitásának függvényében - inkább csak kisebb területek nyírására ajánlhatók. Egy feltöltéssel 200-550 m2 gyepfelület lenyírására alkalmasak. Feltétlenül előnyösek viszont akkor, ha a kertet sok bokor és fa tagolja, a villamos áram kivezetése problematikus, és a benzinüzemű gépeknél könnyebb, csendesebb, környezetbarát megoldást kívánunk választani.
Duit (Bosch kiadványból)

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fűnyírás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Trükkök a szép gyepért

A gyep kertünk szabad terén lévő szőnyeg, ami látványos és hasznos is, hiszen jó mikroklímát biztosít a kertben élő többi növény számára. Összeszedtünk néhány tippet, ami hozzásegít ahhoz, hogy...


Soha többé fűnyírás

A munkát hagyja csak a Bosch Indego robotfűnyírójára. A gép lenyírja afüvet, magától utat talál mindenhol, és mindig tökéletes vágási minőséget produkál. Hogyan éri el ezt? Egyszerűen – a...