A fűnyírás művészete

2A gondozott és strapabíró gyepszőnyeg megőrzésének egyik legfontosabb alapfeltétele a rendszeres nyírás. A későtavaszi hónapoktól kezdve a kerttulajdonosok rendszeresen előveszik fűnyíró gépüket, hiszen májustól 10-14 naponként, júniustól inkább hetente nyírni kell a füvet. A vágás az oldalirányú hajtások erőteljesebb burjánzására serkenti a füvet, így a gyep sűrű és strapabíró lesz.

Normál igénybevételnél a megfelelő vágási magasság 3,5 és 5 cm között van, száraz periódusban azonban ne vágjuk a füvet 4 cm-nél rövidebbre. Árnyékos területen ajánlatos a füvet 5 cm-esre vágni. Itt ugyanis a fényhiányt nagyobb levélfelülettel kell kompenzálni.
Ha a füvet már jó ideje nem nyírtuk (pl. nyaralás miatt), akkor az ezt követő vágáskor két lépésben dolgozunk. Az első vágáskor rövidítsük a füvet a felére, majd a második alkalommal vágjuk vissza a normális magasságra. Ha már a nyaralásnál tartunk; elutazás előtt ne vágjuk a füvet túl rövidre. Ezzel elvennénk víztartalékának nagy részét és legyengítenénk ellenálló képességét, így egy szárazabb időszakot nem lenne képes átvészelni károsodás nélkül (a rendszeres öntözés hiányában).
Tekintettel a szükséges vágási magasság különbségekre, az ideális fűnyíró könnyen hozzáférhető magasságállítási lehetőséggel rendelkezik. A megfelelő vágási magasság mellett a vágási minőségnek is fontos szerepe van a szép gyepszőnyeg kialakításában. A kopott, életlen penge inkább tépi a fűszálakat, mint vágja. Az így kialakult szálkás vágási él nagyobb támadási felületet biztosít a fűbetegségek kialakulásához, ezért mindig figyeljünk arra, hogy a fűnyíró kése éles és sima legyen.
1Az igazi angolgyep kedvelők még a legélesebb késel sem elégszenek meg. A hagyományos elektromos fűnyírók forgókéses mechanikájának ugyanis megvannak a korlátai. Aki az igazi angol stílust kedveli, az orsós fűnyíró gépet használ (ilyen pl. a Bosch ASM 30-as). Ennél a forgó orsó egy stabilan beépített alsó késsel szemben dolgozik, így ollószerű pontos vágás lesz az eredmény. A fűszálak nem roncsolódnak, nem szakadnak, és mindig egészségesek maradnak. Az orsós fűnyíró ráadásul sokkal kisebb teljesítményfelvétellel dolgozik, magyarul kevesebbet fogyaszt.
Új fűnyíró vásárlásakor feltétlenül gondoljuk meg azt is, nem lenne-e érdemesebb akkumulátoros gépben gondolkodni. Estleges hátrányként kalkuláljunk azzal, hogy az akkus gépek - természetesen teljesítményük és az akkumulátor kapacitásának függvényében - inkább csak kisebb területek nyírására ajánlhatók. Egy feltöltéssel 200-550 m2 gyepfelület lenyírására alkalmasak. Feltétlenül előnyösek viszont akkor, ha a kertet sok bokor és fa tagolja, a villamos áram kivezetése problematikus, és a benzinüzemű gépeknél könnyebb, csendesebb, környezetbarát megoldást kívánunk választani.
Duit (Bosch kiadványból)

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fűnyírás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kertápolás akkus gépekkel

Az immáron több mint 25 éve Magyarországon működő Andreas STIHL Kft. megalakulása óta aprofi fogyasztók igényeit kívánja kiszolgálni. Ikonikus termékén, vagyisa STIHL láncfűrészen...


Fűnyírásról, biztonságról

A legáltalánosabb kerti szerszámgépünk. Akinek csak egy mákszemnyi kertje is van, kicsi pázsittal, annak már fűnyíróra is szüksége van. Persze a terület nagyságától, a gyep minőségétől és a...