Válasszunk fűnyírót az Ezermesterrel

2012-08-03 23:43:28 | Módosítva: 2014-02-11 11:15:33

Itt a nyár, kerti teendőink közül most aktuális a pázsit rendszeres karbantartása, a fűnyírás; a díszfák, bokrok ágainak esztétikai metszése és a gyümölcsösök permetezése. Kiskerttulajdonosként mindenki ápolt, dús pázsitot szeretne. Ezért fontos, hogy a fű egészségesen növekedjen, amihez nem is kell más, csak víz és napfény. No meg, a rendszeres, megfelelő fűnyírás.

Nyáron érdemes hetente egyszer füvet nyírni, mert ha elhanyagoljuk, a gyomok azonnal felütik fejüket, és a szezon végén azon vesszük észre magunkat, hogy a kertünkben már a fű se nő. A fűnyíráshoz persze elengedhetetlen a megfelelő fűnyíró kiválasztása. De, tudjuk-e, hogy milyen a számunkra – nemcsak kertünk számára - ideális fűnyíró?

Bár a legfontosabb szempont telkünk, kertünk nagysága, hisz nem érdemes a kiskertbe fűnyíró traktort venni – a 800 m2 alatti vágási területre elektromos fűnyíró; 2000 m2-ig benzines fűnyíró; 2000-8000 m2 között fűnyíró traktor a legmegfelelőbb – a választásnál kertünk más adottságait is érdemes figyelembe vennünk.

Összefüggő, nagy területnél jól jön az önjáró fűnyíró (akár elektromos, akár benzines), amit helyettünk a hátsókerék meghajtás tologat, ez bizony egy 2-3 órás fűnyírásnál érezhető fizika terheléskülönbséget jelent. Ha végeztünk a fűnyírással, addig még érdemes üzemben tartani, amíg a helyére tesszük, mivel kikapcsolt állapotban nagyon nehéz szimplán tolni.

Fontos figyelembe vennünk a terep dőlésszögét is, ugyanis a tartósan nagy szintkülönbségű terep a benzines fűnyíró motorját lefullasztja - a karburátorházban a benzin mindig vízszintbe áll, a porlasztó nagy dőlésszögét nem követi, így az nem tudja ellátni a motort megfelelően üzemanyaggal - ezért domboldalra, meredek, vagy lejtős területre elektromos fűnyíró javasolt.
Az egyenetlen, durva, kavicsos, földbuckás vagy netán szemetes talaj – a kívülről bedobált üvegtörmelék, szélfútta zacskómaradványok, egyéb hulladékok - akadályt jelentenek munka közben. A nagyméretű kerekekkel rendelkező fűnyírókat golyós csapágyazással látják el, így könnyen gurulnak, egyenetlen talajon is.

Az elektromos és benzines fűnyírónak is megvan a maga előnye és hátránya: a benzinmotoros fűnyíró erősebb, nagyobb teljesítményű, így gyors nyírást tesz lehetővé. Használata is kényelmes, hiszen nem kell folyton a figyelni a kábelre, hogy el ne vágjuk, vagy elég hosszú-e, hogy elérjünk vele kertünk végéig - anélkül, hogy kirántanánk a falból a konnektorral együtt.

Ugyanakkor a hölgyeknek, időseknek mégis az elektromos fűnyíró előnyösebb. Használata egyszerűbb és könnyebb. A benzines „berántása” nem könnyű művelet – főleg, ha a fűnyíró már nem új –, másrészt a tankolása sem egyszerű, és rendszeres karbantartást (olajcsere, gyertyacsere, szűrőtisztítás stb.) igényel. Az elektromos nem füstöl, működése halk. Emellett nincs szükség arra sem, hogy fűnyírás előtt állandóan ellenőrizgessük; van-e elég benzin.
Bár esőben általában nem nyírunk füvet, nedves fűnél az elektromos fűnyíró akkumulátoros változatával a legbiztonságosabb a munka.

A levágott fű összegyűjtése is örök dilemma; ha a fűgyűjtő kosarat felhelyezzük, 5 percenként megállhatunk kiüríteni, ha nem tesszük, lefullad a fűnyíró. Ha nem szereljük fel, a nyírás végén állhatunk neki összeszedni a levágott füvet. A mulcsozókéssel ellátott fűnyíró olyan apróra vágja a füvet, hogy a nyesedék tökéletesen beborítja a talajt a fű között, így értékes komposzttal szolgál a földnek.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fűnyíró, de más, mint a többi

Végre itt a tavasz és végre kiszabadulhatunk a négy fal közül. Kezdődhetnek a kerti partik, a grillezések, a kertben eltölthető kikapcsolódás, pihenés előkészületei. Persze ehhez nélkülözhetetlen...


Intelligens, kényelmes, hálózatba kapcsolt

Az AL-KO 2019-ben új, nagyobb felületre szánt robotokkal egészíti ki a tavaly bevezetett 3. generációs robotfűnyíró családját. Az 1200-as és 2000-es típuscsalád gépei 1200 m2, illetve 2000 m2-es...