Gyepgondozás nyáron

2019-07-25 08:04:37 | Módosítva: 2019-07-25 08:23:18

A gyep ápolási munkái leginkább tavasszal esedékesek, ilyenkor nyáron elég csak nyírni, és élvezni a kerti fű zöldjét, puhaságát. Ha jól nyírjuk, azzal szebb, hosszabb életű lesz a füves rész, jobban felkészül a télre, amit jellemzően jobban át is vészeli majd. Összeszedtünk néhány aprónak tűnő, de annál fontosabb tippet a helyes fűnyírással kapcsolatban.


Fontos hogy a fűnyíró pengéje éles legyen, ha életlen pengével vágunk, az károsítja a fű levelének felső részét, ami két napon belül megszürkül, később bebarnul, akár bojtossá is válhat. Ez nagy mennyiségben fehéres fátyolszerű látványt okoz, tehát távolról nézve nem zöld, hanem halványabb lesz a gyepünk, esztétikai értéke csökken, és a gyepet alkotó füvek sem érzik jól magukat az ilyen hanyag vágástól.

A fűnyírás gyakoriságát a gyepalkotók növekedés üteme határozza meg. Ha rendszeresen öntözzük, vagy sok a csapadék, akkor többször kell nyírni. Szárazabb időben lassabban nő a fű, akkor kevesebbszer kell vágni. Tavasszal gyors a fűfélék növekedési üteme, nyáron ez lelassul, ősszel pedig időjárásfüggővé válik. Persze a nyári lassabb növekedés sem igaz rendszeres öntözés, és tápanyag utánpótlás mellett.


A tavaszi első vágást akkorra ütemezzük, amikor a fű 10-12 centiméteres, de ekkor a felénél ne vágjunk le többet belőle. Minél rövidebbre vágjuk a füvet, annál nagyobb igénye lesz az ápolási munkákkal kapcsolatban, hiszen a rövidre nyírt fű – annak érdekében, hogy megújuljon – több és rendszeresebb öntözést igényel. Nyáron az az optimális, ha olyan gyakran nyírunk füvet, hogy a fű-levél hosszának harmadánál többet ne kelljen levágni. Amennyiben túl magasra nőtt a fű, akkor inkább két menetben vágjuk le. Ha a magas füvet egy menetben próbáljuk levágni, akkor a penge nem vág, hanem tép, eközben kimozdítja a növényt a talajból, ez nagyban csökkenti az életerejét, saját magának a megújítási képességét. A legjobb a füvet rendszeresen és mindig ugyanolyan méretűre vágni. A rendszeresen műtrágyázott és öntözött gyepet hetente kell levágni, az extenzívebben tartottat elég lehet kéthetente is, főleg a nyári, aszályos az időszakban.

Ha olyan telkünk van, amit csak ritkán látogatunk, akkor – főleg nyáron – véletlenül se vágjuk nagyon rövidre a füvet, mert így szárad ki a legkönnyebben. Rövidre vágott fű is csak annyira legyen rövid, hogy a fű csomósodási pontját ne érje el a penge, mert ha ebbe vágunk bele, akkor megsértjük azt a helyet, ahonnan az „újra termelné” a magasságát. Fontos hogy a csomósodási pont fölött vágjunk. Rendszeresen öntözött gyepet lehet alacsonyabban tartani, ritkábban öntözött vagy nem öntözöttet magasabbra hagyjuk, és így sokkal ellenállóbb lesz a szárazsággal szemben.

Hazánk klímája

A legideálisabb a 4-6 centiméteres fűmagasság. Célszerű ezen a szinten tartani a gyepet: a megfelelő vágási magasság meghatározása a hőmérséklettől az évszaktól és az időjárástól is függ, hiszen csapadékos időben a gyorsabb megújulás miatt alacsonyabbra is vágható. A nyári száraz, aszályos időben ne vágjuk túl mélyre a füvet, mert minél kisebb levél marad a növényen, annál könnyebben fog kiszáradni és a levágott részben a növény által tárolt tápanyagok elvesznek. Nem előnyös sem túl magasan hagyni sem túl alacsonyan tartani a füvet. Egy ideig a talajra merőlegesen, felfelé nő a fűszál, de amikor egy bizonyos hosszúságot elért, akkor elhajlik, mert nem tudja magát megtartani. Az egymásra boruló fűszálak a reggeli harmattól befüllednek, majd rothadásnak indulhatnak. Azért is érdemes rendszeresen vágni a füvet, hiszen ha rendszeresen vágunk, és a vágásokkor viszonylag kisméretű részt távolítunk el, az szinte magától mulcsozódik: a talajon elfekszik, később lebomlik, és tápanyaggal dúsítja a talajt. Amennyiben ritkán vágjuk a füvet, akkor szedjük össze a fűkaszálékot, és hordjuk el a területről, mert a nagyméretű kaszáléktól is – pont úgy, mint az egymásra boruló fűszálak alatt – befülledhet a gyep.


A túl alacsonyra vágásnak élettani és esztétikai hátrányai vannak. Egyrészt a fű sokkal nehezebben képes magát újranöveszteni, hiszen kevés asszimiláló felületet hagyunk rajta. Esztétikailag sem szép a túl alacsonyra vágott fű, hiszen talaj felszínén a gyökérnyaki rész körül száraz fűszálak is találhatók és a túl alacsonyra vágott fűnél nincs elég zöldtömeg, ami ezeket takarja. Tehát az alacsonyra vágott fű sárgás-barnás hatású az alulról kilátszó száraz részek miatt.

Sokan szeretnének golfpályához hasonló gyepet a saját kertjükben. Ez nem lehetséges mivel a golfpályákra vetett keverék fajösszetétele teljesen más, mint a lakossági felhasználásra árusított fűmagkeverékeké. Arról nem is beszélve, hogy egy golfpálya ápolási munkáinak az idő- és költségigénye körülbelül 8-10-szerese egy átlagos lakossági felhasználású gyephez viszonyítva.


Általánosan elterjedt tévhit hogy nyáron minél alacsonyabbra 3-4 centiméterre vágjuk a füvet. Ez már közel van a csomósodási pontokhoz, aki ennyire rövidre vágja, az gyomosodásra, mohásodásra számíthat, valamint helyenként kipusztulhat a gyep. A magyarországi pázsitfüvek többsége nem bírja az alacsony nyírást, az aszályos időszakban a 8-12 cm-es füvet maximum 6 centiméteresre nyírjunk vissza.

A rendszeres nyírás nem pusztítja ki a gyomokat, de állományukat megtizedeli. A fűgyomok között sok olyan van, amelyik nem kedveli a rendszeres nyírást, ezek valóban eltűnnek majd a fűből. De más fajok, mint a gyermekláncfű, vagy a százszorszép, nagyon jól tud alkalmazkodni a nyíráshoz. Érdemes megfigyelni, hogy természetes körülmények között a gyermekláncfű akár 15-20 cm hosszú száron hozza a virágát, míg ha rendszeresen nyírjuk a füvet, a gyermekláncfű az alkalmazkodik ehhez, és akár fél-egy centiméteres száron is ki tudja bontani a virágait. Tehát csupán a rendszeres vágással nem garantálható a gyep gyommentessége.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gyepek ifjítása természetesen

Egy ház gyepfelületének megálmodásakor, mindenki golfpályaszerű, gyönyörű élénk zöld, sehol sem foltos, de gyommentes, mindig szépen alacsonyra nyírt fűről álmodik. Azután jönnek a...


Zöldhulladék gyűjtése

Tavasszal megkezdődött a zöldövezetes területeken azöldhulladék szervezett gyűjtése, a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás feltételeiről szóló 385/2014. (XII. 31.) Kormányrendelet alapján....