Gyepgondozás nyáron

2019-07-25 08:04:37 | Módosítva: 2019-07-25 08:23:18

A gyep ápolási munkái leginkább tavasszal esedékesek, ilyenkor nyáron elég csak nyírni, és élvezni a kerti fű zöldjét, puhaságát. Ha jól nyírjuk, azzal szebb, hosszabb életű lesz a füves rész, jobban felkészül a télre, amit jellemzően jobban át is vészeli majd. Összeszedtünk néhány aprónak tűnő, de annál fontosabb tippet a helyes fűnyírással kapcsolatban.


Fontos hogy a fűnyíró pengéje éles legyen, ha életlen pengével vágunk, az károsítja a fű levelének felső részét, ami két napon belül megszürkül, később bebarnul, akár bojtossá is válhat. Ez nagy mennyiségben fehéres fátyolszerű látványt okoz, tehát távolról nézve nem zöld, hanem halványabb lesz a gyepünk, esztétikai értéke csökken, és a gyepet alkotó füvek sem érzik jól magukat az ilyen hanyag vágástól.

A fűnyírás gyakoriságát a gyepalkotók növekedés üteme határozza meg. Ha rendszeresen öntözzük, vagy sok a csapadék, akkor többször kell nyírni. Szárazabb időben lassabban nő a fű, akkor kevesebbszer kell vágni. Tavasszal gyors a fűfélék növekedési üteme, nyáron ez lelassul, ősszel pedig időjárásfüggővé válik. Persze a nyári lassabb növekedés sem igaz rendszeres öntözés, és tápanyag utánpótlás mellett.


A tavaszi első vágást akkorra ütemezzük, amikor a fű 10-12 centiméteres, de ekkor a felénél ne vágjunk le többet belőle. Minél rövidebbre vágjuk a füvet, annál nagyobb igénye lesz az ápolási munkákkal kapcsolatban, hiszen a rövidre nyírt fű – annak érdekében, hogy megújuljon – több és rendszeresebb öntözést igényel. Nyáron az az optimális, ha olyan gyakran nyírunk füvet, hogy a fű-levél hosszának harmadánál többet ne kelljen levágni. Amennyiben túl magasra nőtt a fű, akkor inkább két menetben vágjuk le. Ha a magas füvet egy menetben próbáljuk levágni, akkor a penge nem vág, hanem tép, eközben kimozdítja a növényt a talajból, ez nagyban csökkenti az életerejét, saját magának a megújítási képességét. A legjobb a füvet rendszeresen és mindig ugyanolyan méretűre vágni. A rendszeresen műtrágyázott és öntözött gyepet hetente kell levágni, az extenzívebben tartottat elég lehet kéthetente is, főleg a nyári, aszályos az időszakban.

Ha olyan telkünk van, amit csak ritkán látogatunk, akkor – főleg nyáron – véletlenül se vágjuk nagyon rövidre a füvet, mert így szárad ki a legkönnyebben. Rövidre vágott fű is csak annyira legyen rövid, hogy a fű csomósodási pontját ne érje el a penge, mert ha ebbe vágunk bele, akkor megsértjük azt a helyet, ahonnan az „újra termelné” a magasságát. Fontos hogy a csomósodási pont fölött vágjunk. Rendszeresen öntözött gyepet lehet alacsonyabban tartani, ritkábban öntözött vagy nem öntözöttet magasabbra hagyjuk, és így sokkal ellenállóbb lesz a szárazsággal szemben.

Hazánk klímája

A legideálisabb a 4-6 centiméteres fűmagasság. Célszerű ezen a szinten tartani a gyepet: a megfelelő vágási magasság meghatározása a hőmérséklettől az évszaktól és az időjárástól is függ, hiszen csapadékos időben a gyorsabb megújulás miatt alacsonyabbra is vágható. A nyári száraz, aszályos időben ne vágjuk túl mélyre a füvet, mert minél kisebb levél marad a növényen, annál könnyebben fog kiszáradni és a levágott részben a növény által tárolt tápanyagok elvesznek. Nem előnyös sem túl magasan hagyni sem túl alacsonyan tartani a füvet. Egy ideig a talajra merőlegesen, felfelé nő a fűszál, de amikor egy bizonyos hosszúságot elért, akkor elhajlik, mert nem tudja magát megtartani. Az egymásra boruló fűszálak a reggeli harmattól befüllednek, majd rothadásnak indulhatnak. Azért is érdemes rendszeresen vágni a füvet, hiszen ha rendszeresen vágunk, és a vágásokkor viszonylag kisméretű részt távolítunk el, az szinte magától mulcsozódik: a talajon elfekszik, később lebomlik, és tápanyaggal dúsítja a talajt. Amennyiben ritkán vágjuk a füvet, akkor szedjük össze a fűkaszálékot, és hordjuk el a területről, mert a nagyméretű kaszáléktól is – pont úgy, mint az egymásra boruló fűszálak alatt – befülledhet a gyep.


A túl alacsonyra vágásnak élettani és esztétikai hátrányai vannak. Egyrészt a fű sokkal nehezebben képes magát újranöveszteni, hiszen kevés asszimiláló felületet hagyunk rajta. Esztétikailag sem szép a túl alacsonyra vágott fű, hiszen talaj felszínén a gyökérnyaki rész körül száraz fűszálak is találhatók és a túl alacsonyra vágott fűnél nincs elég zöldtömeg, ami ezeket takarja. Tehát az alacsonyra vágott fű sárgás-barnás hatású az alulról kilátszó száraz részek miatt.

Sokan szeretnének golfpályához hasonló gyepet a saját kertjükben. Ez nem lehetséges mivel a golfpályákra vetett keverék fajösszetétele teljesen más, mint a lakossági felhasználásra árusított fűmagkeverékeké. Arról nem is beszélve, hogy egy golfpálya ápolási munkáinak az idő- és költségigénye körülbelül 8-10-szerese egy átlagos lakossági felhasználású gyephez viszonyítva.


Általánosan elterjedt tévhit hogy nyáron minél alacsonyabbra 3-4 centiméterre vágjuk a füvet. Ez már közel van a csomósodási pontokhoz, aki ennyire rövidre vágja, az gyomosodásra, mohásodásra számíthat, valamint helyenként kipusztulhat a gyep. A magyarországi pázsitfüvek többsége nem bírja az alacsony nyírást, az aszályos időszakban a 8-12 cm-es füvet maximum 6 centiméteresre nyírjunk vissza.

A rendszeres nyírás nem pusztítja ki a gyomokat, de állományukat megtizedeli. A fűgyomok között sok olyan van, amelyik nem kedveli a rendszeres nyírást, ezek valóban eltűnnek majd a fűből. De más fajok, mint a gyermekláncfű, vagy a százszorszép, nagyon jól tud alkalmazkodni a nyíráshoz. Érdemes megfigyelni, hogy természetes körülmények között a gyermekláncfű akár 15-20 cm hosszú száron hozza a virágát, míg ha rendszeresen nyírjuk a füvet, a gyermekláncfű az alkalmazkodik ehhez, és akár fél-egy centiméteres száron is ki tudja bontani a virágait. Tehát csupán a rendszeres vágással nem garantálható a gyep gyommentessége.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Intelligens, kényelmes, hálózatba kapcsolt

Az AL-KO 2019-ben új, nagyobb felületre szánt robotokkal egészíti ki a tavaly bevezetett 3. generációs robotfűnyíró családját. Az 1200-as és 2000-es típuscsalád gépei 1200 m2, illetve 2000 m2-es...


Gépesített gyepápolás

A pázsit a kerteknek mindig egy központi területe. Minősége, kondíciója az egész kertre rányomja bélyegét. A pázsit, gyep ápolásának számos művelete gépesíthető, támogatható hasznos technikai...