Ha akarnánk, sem tudnánk

Nem használjuk a visszaváltó automatákat

2024-04-11 12:08:10 | Módosítva: 2024-04-11 12:12:21

A januártól életbelépő szabályozás szerint az italcsomagolások visszaváltási rendszerének már működnie kellene. A visszaváltást kötelezően gépi úton (RVM, visszaváltó automatában) kell biztosítani a 400 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező olyan üzleteknek, amelyek forgalmának döntő része élelmiszerértékesítésből származik. Jelenleg már kétezer körüli ilyen automatát láthatunk az üzletekben, de senki nem használja.


A magyar környezettudatos lakosság már szívesen megtenné ezt, de április közepéig még szinte csak mutatóban találkozhatunk olyan PET palackokkal és fémdobozokkal, amin rajta van a visszaválthatósági piktogram. Nem mellesleg ezeket a dobozokat 50 Ft-tal drágábban tudnánk megvenni a boltban, de a gyártók kihasználják a fél éves moratóriumot, és nem gyártanak ilyen csomagolásokat.

Mi – átlagemberek - ennek kicsit örülünk, mert így nem kell egy karton ásványvízért plusz 300 forintot fizetnünk, és az üres palackokat is egyszerűbb kitaposni, és a sárga kukába dobni, mint visszavinni az RVM automatába. Csak hát a tapasztalatok szerint azért a műanyag és fém hulladék nagy része nem kerül a szelektív gyűjtőbe, és fél év alatt – amíg nyitva van a kiskapu - még jó pár ezer tonna szemetet termelünk!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Palackokból melléképület

Lapunkban korábban is mutattunk már be olyan épület-megoldásokat, melyekben üdítős PET palackok újrahasznosításán alapultak. Ímeegy újabb változat, mely stabil, olcsó, egyszerű. A képeken ezek...


Határtalan fantázia

A „PET-művészeti ágat” az élteti, hogy egyszerre szeretnénk megszabadulni a természetkárosító PET palack áradattól, és egyszersmind egyéni művészi fantáziánkat is kiélni. Ez a fantázia pedig...