Védettségük és tartósságuk különböző

Por- és páramentes lámpatestek

2008-08-29 00:06:39 | Módosítva: 2008-08-29 00:16:49

Ezek nem szokványos lámpatestek, alkalmazásuk főként olyan helyeken indokolt, ahol a jó fényviszonyok biztosítását esetenként szélsőséges körülmények között kell biztosítani. Alkalmazási helyük tehát elég változatos. Fontos feladatuk van a műhelycsarnokokban és a kis műhelyekben éppen úgy, mint igényes magánterületek biztonsági külső világításánál, vagy fedett házi medencék, télikertek, nyitott előterek, garázsok világításában. Lényeges azonban, hogy milyen közegben kell funkciójukat tartósan ellátni.

Az ilyen lámpatestek nem csak küllemükben, hanem kivitelükben és anyagukban is eltérnek a szokásos beltéri lámpatestektől. Ezekről a fokozott biztonsági és minőségi kérdésekről beszélgetünk Nagy Jánossal, a Világítástechnikai Társaság elnökével.

A szakember néhány kritikus anomáliára világított rá. - Az emberek általában nem fordítanak kellő figyelmet sem a lámpatestek kiválasztására, sem a szerelés kellő gondosságára - mondja és ezt számos szélsőséges példával is illusztrálta. Mivel ezek a lámpatestek többnyire szélsőséges közegbe vannak telepítve, általában olyan anyagokból készülnek, amelyek az agresszív hatásoknak hosszú ideig ellenállnak. A lámpatest háza a kommersz polisztirol helyett polikarbonát, vagy üvegszál erősítésű poliészterből készül, a búrák anyaga pedig ugyancsak polikarbonát, vagy akril, amelyek nem sárgulnak, ütésállók és az UV sugaraknak is ellenállnak.

Az ilyen por- és páramentes lámpatestekre jellemző, hogy ún. IP (Ingres Protection), azaz behatolás elleni védettséggel minősíttettek. Ezt szabvány írja elő, amelynek fokozatait gyakorlati tesztek alapján határoztak meg. E fontos IP minősítés két számjegyből áll; az első a szilárd anyagokkal, a második a folyadékokkal szembeni védelmükre vonatkozik, és minden esetben szerepelnie kell a kültérben, vagy agresszívabb légtérben felszerelendő lámpatesteken. Ha egy por és páramentes lámpatest pl. IP 56 minősítésű, akkor ez azt jelenti, hogy az első számjegy - 5 - alapján por ellen jól védett. A második szám - 6 - minősítése alapján pedig erős vízsugár és vízbe merítés ellen is védett, ám nem károsító hatású szivárgás azért még megengedett. A lámpatest IP minősítése tehát lényeges, és minél magasabbak ennek számai, annál nagyobb védettségű az adott lámpatest. Beszerzéskor tehát ezt mindenképpen szem előtt kell taratani a szerint, hogy milyen körülményeknek lesz kitéve maga a lámpatest.

Ezt sok esetben még a szakemberek is "elvétik", amiből később számos meghibásodás következhet. Kerti világításra pl. nem ajánlottak az olyan lámpák, amelyeknél az érték IP 44-nél kisebb. Továbbá mindenképpen kerülni kell az olyan lámpákat, amelyeken az IP szám nincs feltüntetve, mert ezek akár közvetlen életveszélyt is jelenthetnek.

A minősítéssel nem rendelkező külső lámpatesteknél gyakori hiba, hogy a burát rögzítő sztirol békazárak hamar eltörnek, a búra pedig leeshet. Ha a szerelőlapot meg a hőre kényesen reagáló lámpatest házban kialakított felfogási kalodák helyettesítik, ezek idővel az előtéteket és a többi felmelegedő szerelvény rögzítését sem láthatják el megfelelően, kieshetnek a helyükről. A sztirolból készült lámpaburák pedig a hamar károsodhatnak a fénycső által kibocsátott UV sugárzás hatására. Ezeket a fogyatékosságokat a hőálló műanyag lámpatest házával együtt kialakított szerelvényrögzítő idomok, vagy a különállóan felerősíthető fém szerelőlapok megakadályozzák, az UV álló anyagból készült búrák pedig időtállóak.

A tápkábel vízmentes becsatlakozását általában tömszelence szolgálja, ám ha ez nem kellően záródik a kábelre, a lámpatestbe hamar beszivárog a csapadékvíz, ami az elektromos csatlakozásoknál korróziót vagy akár rövidzárlatot is okozhat. Lényeges a búra vízmentes szigetelését biztosító gumi záróperem tartós elasztikussága és UV állósága éppen úgy, mint maga a búra alapanyaga.

Ha kültérre, vagy szélsőséges légkörű helyiségbe energiatakarékos és biztonságos lámpatesteket kell szerelni, akkor a jó megvilágítás és a hosszú élettartam érdekében a fentieket fokozottan ajánlatos figyelembe venni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Beton padlók pormentesítése, festése

Családi- és társasházaknál többnyire az igénytelenebb helyiségek, pl. pincék, tárolók és garázsok padlója csaksimított beton. Ez vonatkozik a betonból készített kerti utakra is. Az ilyen...


Elektromos páramentesítők

A nagyteljesítményű páramentesítő készülékeknek ipari változatai mellett megjelentek a háztartásokban használható változataik is. A fűtési, szellőztetési szokások, valamint a korszerű, azaz jól...