Kádak, mosdók tisztítása

2013-02-18 21:27:55 | Módosítva: 2013-02-24 18:57:44

Amíg új a kád vagy a mosdó, nincs is gond a tisztántartásával. Idővel azután a felületük fokozatosan megváltozhat, ha a tisztításuk csak tessék-lássék módon lesz elvégezve. Ha pedig az alaposabb takarítások alkalmával már szemet bántó a felületi fátyolosságuk, akkor előbb enyhébb, majd erősebb hatású tisztítószeres dörzsöléssel igyekszünk visszanyerni a felületi tisztaságukat és csillogó fényüket. Ez pedig sokszor árthat is.

Először is nem szabad idáig eljutni. A fényes zománcozott felületeken, mázas kerámián, akril felületeken is megtapadnak a különféle lerakódások. A tisztálkodáshoz használt különféle szerek pedig még lemosás után is különféle csapadék fátyolt képeznek a nedves felületeken, amelyek napközben megszáradnak. Még ha frissiben leöblítik tiszta vízzel, akkor sem távolíthatók el teljesen. Ha pedig mosdás, fürdés után még ezt sem csináljuk meg, és szárazra sem töröljük a mosdót vagy a kádat, a lerakódások akár már egy-két hét alatt láthatóan fátyolossá teszik az eredetileg csillogóan fényes felületeket.

Ezt egy nagy zsíroldó hatású alapos mosással (pl. WU 2-s samponnal), azonban el lehet távolítani. A dörzsis szivacs használata nélkül, mert ez finom karcok millióit idézi elő a mosdók, kádak bevonatán, sőt még a kerámiamázat is megkarcolja. A kedvelt Cif súroló krém is hatásos, de csak ha azonnal tiszta bő vízzel öblítjük le a szer maradékát. A jó zsíroldó hatású szerrel, mikroszálas törlőkendővel vagy finom szivaccsal így könnyen eltávolíthatók a különféle lerakódások. A használat után nem szárazra törölt felületeken a vízkőfátyol alakulhat ki, amit nedvesen, citromsavas kendővel vagy ecettel távolíthatunk el. Az alapos öblítés és a felületek szárazra törlése alapvetően szükséges.

Ha a felületek még nem elég fényesek, újabb munkafázisra, finom polírozásra lesz szükség. E művelethez a finom autópolírozó paszta is megteszi, amit pamutanyag segítségével vagy csapos polírozó koronggal lehet felhordani a kádak belső felületére. Az ilyen szerek némi kemény viaszt is tartalmaznak, és ha ezt követően tiszta törlőkendővel eltávolítjuk a felesleges polírozó szert, akkor az fényes, vízlepergető és szennyletapadást gátló réteget alkot a zománcozott, akril vagy akár a fajansz mosdók felületén is, ami azonban a használat során fokozatosan eltűnik. Az ilyen műveletek végzésekor célszerű gumikesztyűt használni.

Az alaposan letisztított és megújult szaniter tárgyak felületét minden használat után ajánlott szárazra törölni, amihez nedvszívó tulajdonságú mikroszálas kendő az ideális. Ennek finom szálai a szennyeződések jó részét is eltávolítják szárazra törlés közben. Ez viszont nem jelenti azt, hogy a napi többszöri használat miatt ne kellene a szanitereket rendszeresen és alaposan letisztítani, szárazra, fényesre törölni. Így egyébként a fényes kerámiacsempe burkolatokat is újszerű állapotukban lehet tartani.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: kád, fürdőszoba, mosdó

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Búcsú a kellemetlen szagoktól

A WC-ben a szagok korábban problémát jelenthettek, de már van megnyugtató megoldás: a Geberit DuoFresh. A Geberit DuoFresh közvetlenül a WC-kerámiából szívja el, és szűri meg a szagokat....


Lemez- és akrilkádak

A kádak régebben többnyire öntöttvasból készültek, súlyosak és a felületük – a technológiából adódóan – nem volt makulátlan, amit még a testes tűzi zománcréteg sem volt képes kellően...