A váltásra számos lehetőség van

Mosdócsere

2010-08-30 22:01:49 |

A divatirányzatok változásával óhatatlanul változik az emberek igénye is. Ez pedig a lakás mindegyik helyiségére kihat, így a fürdőszobára is. A tisztálkodást szolgáló helyiség, ma már szinte "kultkikus" hely lett, ahol élvezet ellazulni. A berendezésénél is az igényesebbre, szebbre való törekvés érvényesül, még akkor is, ha csak a régi avitt mosdó kicserélése a cél. Hogy ki, milyen mosdót választ, azt azonban több körülmény is befolyásolja. Forma és minőség tekintetében a választék szinte zavarba ejtően bőséges, ám közben buktatókra is lehet számítani.

A hagyományosnak mondható fali mosdók cserélhetők ki a legegyszerűbben. Ezeket ugyanis csak két, a falba mélyen behajtott műanyag dübeles tőcsavarra kell felerősíteni. Cseréjüknél számítani lehet arra, hogy mosdók felfogó furatai eltérőek lehetnek a régitől. Az újakon a lyuktávolság általában 280, vagy 360 mm, ezért az új kagylóhoz célszerű új felfogó csavar készletet is beszerezni. Az új kagylót érdemes a lefolyócsőre szimmetrikusan elhelyezni, mert a szifon beszereléséhez ez a legideálisabb állapot.
Szűkös helyen a mosdó mérete is meghatározó. A kagyló felső peremének a magassága 760-800 mm legyen, igazodva a használók igényeihez. Az oldalirányú "helyváltoztatásnál" a nem középre kerülő szifon bekötési problémákat okozhat, ami egyébként minden más mosdónál is gondokat jelenthet. Ha a felfogó csavarok távolsága nem egyezik a régivel, akkor az új helyre, vízszintbe állítva kell az új csavarokat a falba erősíteni.

A mosdó csaptelepe némely típusnál oldalt van A mosdóra már előbb beszerelhető a csaptelep, annak flexibilis bekötőcsövei és a lefolyó csonkja. Ezek külön tartozékok, tehát külön választhatók. Az így előszerelt új mosdót két műanyag gyűrű közbeiktatásával lehet a csavarszárakra erősíteni, és következhetnek a flexibilis vízcsövek, továbbá a lefolyószifon felszerelése. Ennek a faltól és a mosdó aljától való távolságának beállítását megkönnyítik a könnyen méretre vágható és jól szigetelt összekötőcsövek. Ezt követően már csak a csempe és a kagyló közötti rést kell szilikonos szaniter masszával tömíteni, és már használható is az új mosdó. Az igénytelenebb műanyag szifon elrejtését megoldják a falra erősíthető takaró kerámiák vagy a mosdóláb, ám ezek csak néhány típusú mosdóhoz választhatók. Egy elegánsan csillogó, krómozott szifont azonban felesleges takaró elem mögé rejteni.
A falra erősíthető mosdók között is többféle formájú és méretű típus között lehet válogatni, ám főként a méretük a meghatározó, ugyanis a kényelmes használathoz hely szükséges. Különösen a kis alapterületű fürdőszobákban fontos szempont ez, ahol régebben kisebb méretű mosdó volt. Sok esetben a forma az is a helytől függ. A csap oldalt elhelyezett is lehet, ha ez a használatakor nem okoz kényelmetlenséget. Az ilyen mosdókra az is jellemző, hogy kicsi a rakodó felületük, ezért a kiegészítő eszközök csak külön szaniterpolcokon, vagy szekrényekben helyezhetők el.

A félig beépíthető mosdók

A fenti hátrányt küszöbölik ki az ún. félig beépített mosdók. E típusnak számos előnye van: a szép formák mellett bő tároló hely van a medence mögötti pulton, és könnyen lehet utólag oldalsó szekrényekkel kiegészíteni. Hátránya, hogy csak pultra szerelhető, vagy megfelelő szekrénybe építhető. Mosdószekrényekben már gyárilag is sokszor ezt a típust használják. Felújításoknál nagyon előnyösek, mert formailag szépek, és a szerelésük sem ördöngösség, ha van pult a felerősítésükhöz.

Mosdók, pultra, előfalra ültetve

A falba hajtott tartócsavarokra kissé körülményes a mosdó felerősítéseA felülről beépített mosdók mostanság talán a legkedveltebbek. Rendkívül gazdag a formaválasztékuk és pultba, szélesebb előfal tetejére, vagy mosdószekrénybe egyaránt beépíthetők. Jellegzetességük, hogy a peremük kiáll a pultból, és bármilyen síkfelületre könnyen ráépíthetők. Könnyű aláépített szekrényrészekkel kiegészíteni, és így a szifon is rejtve marad, bár az ilyen mosdók alá az elegáns kivitelű szifonok bármelyike takarás nélkül is felszerelhető.
Alapként a szokásos konyha pultok bármelyike, vagy egyéb anyagból épített és többnyire csempével burkolt pultok is megfelelnek. A mosdó széle mindig fedi a kivágott nyílást, de ezért a szélek mentén alapos szigetelés szükséges, sőt a perem alatt is előnyös a talpat szigetelőanyagba ágyazni. Ez a mosdótípus, jellegzetes formáival a mediterrán jellegű fürdőszobáknak is kedvelt darabja.

Pult alá is kerülhet a mosdó

Alulról beépített mosdót csak különleges igényű fürdőszobákban szoktak alkalmazni, mert bár könnyű a tisztántartása, ám körülményes a beszerelése, és az ilyen mosdókhoz kő-, vagy márvány pult dukál. Főként luxuslakásokban és szállodákban alkalmazzák a különleges hatásuk miatt. Nagyobb fürdőhelyiségekben nem ritkák a párosan beszerelt, főként ovális vagy kerek csészék, ám ezek csak nagyobb családoknál előnyösek, különösen a reggeli "csúcsforgalom" idején. Beszerelésüket célszerű szakemberre bízni, mert a mosdók speciális felfogást és szigetelést igényelnek.

Szekrényekbe épített mosdók

A lábon álló mosdószekrényeket is célszerű a falhoz rögzíteniDivatosak a mosdószekrények is, amelyek többnyire a bútorral összeépítve, beszerelésre kész állapotban vásárolhatók meg. Rendkívül változatos stílus és méretválaszték jellemzi e bútorokat, és ennek megfelelően az áruk is igencsak tág határok között mozog.
Falra szerelt, és lábon álló változatok között lehet választani. A falra szerelt előnye, hogy a szekrény alatt is könnyű a padló tisztítása, és a helyzete szilárd. A mosdó ideális peremmagassága itt egyáltalán nem mellékes, amit a felszerelésekor kell biztosítani. A lábon álló mosdószekrények magassága 760-850 mm közötti, gyártmánytól függően. Bár lábakon állnak, a beállításuk után célszerű ezeket is a falhoz erősíteni. A lábak nem túl magasak, ezért a takarítás nehézkes a szekrények alatt.
Ezeknél a mosdó mindig tartozék, viszont a csapot, a lefolyót és a szifont külön egységként kell megvásárolni. A tükör és a különféle oldalszekrénykék is csak ritkán tartozékai a mosdószekrényeknek. Ezekre tekintettel a komplettírozásuk után némelyiknek igencsak megnő a végső ára. Előnyük, hogy a szifont eltakarják, és e mellett még számos kelléknek, kiegészítőnek tároló helyet biztosítanak. Ennek ellenére nem könnyű feladat a megfelelő formájú és stílusú darab kiválasztása, különös tekintettel a lefolyó csatlakoztatási kötöttségére és az adott helyiség adottságaira. A fürdőszobába állításuk eleve meghatározza a helyiség arculatát, harmóniáját, még a kiegészítő szaniterek szempontjából is. Főként felújításkor és átalakításkor előnyös a beszerzésük, mert ezzel feleslegessé válnak egyéb tároló helyek a fürdőszobában, és ezáltal a zilált zsúfoltság érzete is megszüntethetők általuk.

Csaptelep és szifon választás

lekerekített formájú mosdók előnyösebbekSzinte bármelyik mosdóhoz külön kell a csaptelepet, az ahhoz szükséges bekötő flexibilis csövet és a lefolyószifont vásárolni. Ezek esztétikailag mindig igazodjanak a már meglevő kádtöltő- vagy zuhany csaptelephez. A műanyagszifont érdemes eltakarni, viszont az igényes külsejű krómozottakat felesleges elrejteni. Különösen a falra erősített mosdóknál igen jól egészítik ki a mosdócsapot az ilyen csillogó felületű lefolyók.

A mosdók anyaga

Nem lényegtelen szempont az sem, hogy a kiválasztott mosdó milyen anyagból készült. Legelterjedtebbek a porcelánból készültek, amelyeket fehér- vagy különféle színű mázzal vonnak be. A jó minőségű porcelánnak nagy a szilárdsága, kemény a máza, és csekély a vízfelvevő képessége. A fajansz anyagúaknak kissé nagyobb a vízfelvevő képessége és esetenként hajszálrepedések is láthatók a felületükön.
Ezeken kívül fémből, márványból, akrilból és üvegből is készülnek magas esztétikai igényeket kielégítő mosdókat, amelyeket esetenként különleges szenny- és vízkő lerakódást gátló bevonattal is ellátnak.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: mosdó, fürdőszoba, csap

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kádak, mosdók tisztítása

Amíg új a kád vagy a mosdó, nincs is gond a tisztántartásával. Idővel azután a felületük fokozatosan megváltozhat, ha a tisztításuk csak tessék-lássék módon lesz elvégezve. Ha pedig az alaposabb...


Sokoldalú bambusz

Az üreges szerkezetű, kissúlyú, hajlékony, rugalmas szárú növényeket különféle technológiákkal feldolgozva nagyon sokoldalúan, igen széles körben lehet hasznosítani. Készülnek belőle változatos...