Sablonnal mintázott útelemek

2012-08-30 21:49:22 | Módosítva: 2012-08-30 21:49:22

A különféle térkövekből kialakított kerti utak nem kevés pénzbe kerülnek. Aki ennél kevesebből szeretne az úthoz tartós alapanyaghoz jutni, az választhatja a saját kezű, sablonnal formázott betonelemek készítését. Ez természetesen időigényes munka, ám több sablont használva az idő lerövidíthető. Ilyen formázó sablonok a barkácsáruházakban is beszerezhetők, nagyobb terhelhetőségű utakhoz legalább 6 cm vastagságúak a megfelelők.

A sablon használatához formaleválasztóként lenolaj vagy más formaleválasztó is megfelel. A forma kitöltéséhez való beton 2/3 rész 0,5-3 mm szemnagyságú sóder, 1 rész portland cement összetételű legyen, amelyet földnedves állagúra kell keverni. Ez a keverékanyag gyöngykaviccsal is erősíthető, a felszín kopásállósága pedig finom műkő őrleménnyel dúsítva javítható.

A munkához mindig csak annyi anyag kerüljön bekeverésre, amennyi a sablon teljes kitöltéséhez elégséges. Előbb az esetleges kopásálló felső réteg kerüljön a felső oldalára fektetett sablonba, majd tömörítés után erre kerüljön a normál betonréteg. A sablon tetején - zömítés után – a beton felületét egyenesre kell húzni, majd az öntvényről - a hőmérséklettől függően kb. fél nap múlva - enyhe mozgatás közben le lehet húzni a sablont. A kész burkolóköveket ezt követően az egyéb beton felületekhez hasonlóan locsolni kell, mert az elemek csak 3-4 hét múlva lesznek megfelelő szilárdságúak, bár ennél jóval hamarább is beépíthetők.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Padlóburkolat választása

Új épületeknél, vagy a régi padlók felújításakor nagyon fontos, hogy milyen új burkoló anyag kerüljön az aljzatara. A célnak leginkább megfelelő padlólap kiválasztása azonban nem is olyan könnyű...


Lakásfelújítási munkák ragasztói

A lakásfelújítási program dübörög országunkban. Sokan az egyre nehezebben elérhető szakcégekkel, mesteremberekkel dolgoztatnak, sokan saját munkájukat is hozzáadják ehhez. E munkák során szinte...