Sablonnal mintázott útelemek

2012-08-30 21:49:22 | Módosítva: 2012-08-30 21:49:22

A különféle térkövekből kialakított kerti utak nem kevés pénzbe kerülnek. Aki ennél kevesebből szeretne az úthoz tartós alapanyaghoz jutni, az választhatja a saját kezű, sablonnal formázott betonelemek készítését. Ez természetesen időigényes munka, ám több sablont használva az idő lerövidíthető. Ilyen formázó sablonok a barkácsáruházakban is beszerezhetők, nagyobb terhelhetőségű utakhoz legalább 6 cm vastagságúak a megfelelők.

A sablon használatához formaleválasztóként lenolaj vagy más formaleválasztó is megfelel. A forma kitöltéséhez való beton 2/3 rész 0,5-3 mm szemnagyságú sóder, 1 rész portland cement összetételű legyen, amelyet földnedves állagúra kell keverni. Ez a keverékanyag gyöngykaviccsal is erősíthető, a felszín kopásállósága pedig finom műkő őrleménnyel dúsítva javítható.

A munkához mindig csak annyi anyag kerüljön bekeverésre, amennyi a sablon teljes kitöltéséhez elégséges. Előbb az esetleges kopásálló felső réteg kerüljön a felső oldalára fektetett sablonba, majd tömörítés után erre kerüljön a normál betonréteg. A sablon tetején - zömítés után – a beton felületét egyenesre kell húzni, majd az öntvényről - a hőmérséklettől függően kb. fél nap múlva - enyhe mozgatás közben le lehet húzni a sablont. A kész burkolóköveket ezt követően az egyéb beton felületekhez hasonlóan locsolni kell, mert az elemek csak 3-4 hét múlva lesznek megfelelő szilárdságúak, bár ennél jóval hamarább is beépíthetők.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Homlokzati burkolatok

Az épületek külső megjelenése nagyban függ a homlokzatok anyagától éskialakításától. A legtöbb esetben hagyományosan felvakolt habarcsokat használnak a csupasz falazatok burkolására, bár léteznek...


Kerti út építése

Térköveinkből betonozás nélkül, ún. szárazon rakott technológiával is kialakíthatunk kerti utakat, járdákat, kocsi beállót, egyéb kerti burkolatokat. Mint minden egyéb hasonló munkálatnál, itt...