Fokozható a védettségük

Garázsok biztonsága

A garázsban tartott autókat tulajdonosaik nagyobb biztonságban tudhatják. Ám ez esetenként csalfa illúzió, mert némelyik garázskaput bizony illetéktelenek is könnyen nyithatják. Különösen igaz ez a régebbi, nem motoros nyitású kapuk némelyikére. A biztonság fokozására azonban ezeknél is van lehetőség.

Előre bocsátjuk, hogy tökéletes biztonság nincs, csak az illetéktelen bejutás lehetőségét lehet megnehezíteni. Ez pedig mindig kényelmetlenségekkel és többnyire kiadásokkal is jár. A garázsok biztonságáról beszélgettünk Vadkerti Ádámmal, a Kling kaputechnikai cég szakértőjével.
Véleménye szerint ezekről a lehetőségekről a garázskapu megrendelésekor célszerű tájékozódni. Már ilyenkor is hasznos tanácsokat tudnak adni az esetleg később megvalósítható biztonságosabb zármegoldásokra vonatkozólag. Sőt, esetlegesen az utólagos beépítések kivitelezésében is szakszerű segítséget tudnak adni, mivel a régebbi kapukat és azok biztonságosabbá tételének lehetőségeit jól ismerik.
A garázskapuk nagy része billenő-, vagy szekcionált kivitelűek. Mindkét típusnak vannak kézzel- és motorral, távirányítóval működtethető változatai. A motoros meghajtásoknál szükségtelen különféle zárak utólagos beépítése, mert a motoros meghajtás megakadályozza illetékteleneknek a kapu nyitását. Sőt, a külön beépített biztonsági zár(ak) ezeknél komoly nyitási galibákat is okozhatnak. Ha az utólagosan felszerelt zárak nem az automatikus nyitás előtt lesznek kireteszelve, akkor indításkor a vezérlőautomatika észleli a nyitást gátló akadályt, és visszaindítja a motort, de közben befeszül az egész mozgató szerkezet, ami komoly károkat is okozhat. A biztonsági zár nyelve ilyenkor beszorul, és nem lehet megmozdítani. Ezt akkor kell (és lehet) nagyon gyorsan megtenni, amikor a vezérlő automatika vissza indítja a kaput. Aki "túlbiztosítja" a kaput, és több zárat is felszerel, a sorrend felcserélésekor komoly bajba kerülhet! Ez tehát a távnyitású motoros garázskapuknál nem ajánlott, ezek zárása megbízható külön beépített zár nélkül is!
A horgas nyelvű csapózár tokba szerelésével is javítható a kapu védelmeHasonló helyzet adódhat elő olyan esetekben is, amikor az eredetileg kézzel működtethető garázskaput utólag szerelik át motoros működésűre. Ilyenkor az eredeti zárat nem szerelik le, sőt többnyire használják is, ami magában hordozza a rossz nyitási sorrendet és ezáltal a káros rányitás lehetőségét. Az előállt hibát az előzőkben leírt módon lehet elhárítani, de utána ajánlatos a kaput megvezető síneket alaposan átvizsgálni. Az újabb, lágy indítású automatikáknál kisebb a sínek deformációjának a veszélye, de a kulcsos zárat mindig előbb kell kireteszelni, és csak ezt követően ajánlatos a távirányító gombját megnyomni.
Szekcionális garázskapuknál mód van arra is, hogy olyan zárszerkezettel lássák el, amely a zárást követően automatikusan két oldalról is zárja a kaput, de ez csak belülről nyitható, így csak olyan garázsokban alkalmazható, ahol közvetlen átjárás van a lakáshoz. Kireteszelése a zár kilincsének elfordításával lehetséges.
Természetesen a garázskapuk biztonságosságát egyéb módon magunk is fokozhatjuk. Ennek legegyszerűbb módja, ha a régi és kiálló réz hengerzár-betétet minőségire cseréljük, és a zárszaküzletekben beszerezhető pajzs felszerelésével tesszük törés ellen védetté. Fontos, hogy a betét lehetőleg szintbe legyen a pajzs felületével. Jobb megoldás, ha a régi egyszerű hengerzárat egy korszerű, biztonsági típusra cseréljük ki. Ez mindegyik garázskapun ajánlott, ahol régi olcsó betét működteti a kaput rögzítő rúdzárat.
Tovább fokozható a kézi működtetésű garázskapuk biztonságossága, ha kiegészítő csapózárat építünk be az ajtó keretébe. A négytollú kulcs nyílása alig észrevehető, a zár nyelve pedig szinte kifeszíthetetlenül zárva tartja a kapuszárnyat. Igaz, a zár és nyelv fészekének a kialakítása kissé munkaigényes, de a nagyobb biztonság megér ennyit. Még biztosabb az eredmény, ha a kaput belülről felszerelt speciális hevederzárral egészítjük ki, ami szélességében meg is erősíti a kaput, kívülről pedig szinte észrevétlen.
Annyi azonban bizonyos, hogy ezekkel csupán megnehezítjük a betörők dolgát, a magunkét pedig bonyolítjuk, továbbá csorbát szenvedhet a kényelmünk is. Aki azonban nagyobb biztonságban szeretné tudni a gépkocsiját és a garázsban tárolt egyéb értékeit, az előzetesen mindenképpen konzultáljon egy kaputechnikai szakemberrel, hogy a legideálisabb megoldást tudja kiválasztani.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gipszkarton falak hangszigetelése

Otthonunk helyiségeinek kialakításához sokszor a leggazdaságosabb – és gyakran az egyetlen – beépíthető megoldás a gipszkarton szerkezetből készült fal, amelyet a zavaró zajok kiszűrése...


Beton festése, színezése

Az igénytelenebb helyiségek – pl.garázsok, kisebb tárolóhelyiségek, raktárak, járdák, gépkocsi beállók stb.– padlóját többnyire simított betonnal burkolják. Egy idő után azonban a tulajdonosok...