Fa mézgásodások

A fák ún. mézgásodása sajnos ismétlődő jelenség. Először sárgás színű és kocsonyás állagú váladék képződik, ami később barnára színeződik és megkeményedik. A népiesen macskaméznek is nevezett váladékképzés többnyire arra figyelmeztet, hogy valami nincs rendben. Valamilyen élettani zavar lépett fel, amire érdemes figyelmet fordítani.

Elsősorban a csonthéjas fákat - cseresznye, meggy, kajszibarack, őszibarack, szilva és mandulafákat - támadja a betegség, bár az említett fajoknál azért előfordulhat egészséges állapotukban is a mézgakiválasztás. A már kóros mézgásodást az elhanyagolt fákon, a nem kezelt sérüléseken, a fagyfoltokon vagy csonkolásszerű, túlzásba vitt metszéseken figyelhetjük meg. Különösen hozzájárulhatnak a mézgásodás megindulásához a levéllikasztó és levélfodrosító gombabetegségek.
A baj alapvető oka a nem megfelelő a talaj és a mészhiány. Ezek együttes hatására bekövetkezhet egy olyan mértékű mézgásodás is, ami nemcsak néhány ágat pusztít el, hanem a fa teljes pusztulását is okozhatja.
A megelőzésnél fontos, hogy ne legyen egyoldalú nitrogéntrágyázás, és ne kerüljön fagyzugos vagy magas talajvizes helyre a fa. Mindig következetesen kell védekezni a gombabetegségek és a rovarkártevők ellen is. A már erősen mézgásodott részeket úgy kell lemetszeni, hogy az egészséges részből is vágjunk le egy kis darabot. Alaposan ki kell kaparni a le nem metszett részeknél is a mézgát, egészen addig, amíg zöldes-fehér egészséges részig nem jutunk el. Ezután egy 1%-os töménységű sóskasavas vagy ecetes ecsetelés szükséges a gyorsabb behegesedés érdekében.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: mézgásodás, fa gond

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Macskaméz

A mézgásodást a növények szívinfarktusának is nevezik, és tényleg komoly problémát takar. A gond csak az, hogy nem egyszerű kikövetkeztetni, mi az okozója ennek a tünetnek, mert sokféle dolog...