Hőszigetelő rendszerek rögzítése

A hőszigetelő rendszerek mechanikai rögzítése elsősorban a szél szívóhatása és a folyamatos légmozgás okozta vibráció miatt szükséges. A viharos szél az épületek előtt elhaladva légnyomáskülönbséget, ezáltal erős szívóhatást hoz létre, amely képes arra, hogy részben vagy egészben letépje a hőszigetelést a homlokzatról.

A ragasztási technológia egyre többször helyettesíti a hagyományos kötési módokat. Az EPS hőszigetelő rendszert is elegendő csak ragasztani új építésű házak, falak esetén, amikor a falon nincs vakolat. A polistyrol ragasztótapaszok gyárilag előkevert, száraz, por alakú, cement- és műgyantakötésű, felhasználásra kész anyagok. A hungarocell hőszigetelő lapok ragasztásához és tapaszolásához valamint az üvegszövet háló felületi beágyazásához komplett hőszigetelő rendszereket fejlesztettek ki.
Vakolt alapfelületen azonban mindenképpen szükséges a ragasztás mellet a dübelezés is. A kényes pontot az alapfelületek minősége jelenti az alapfelület-ragasztó-szigetelőanyag rétegrendben. A Baumit megoldása ezt a kényes pontot iktatta ki. A vakolt falfelületre - illetve a teherhordó falazatra - ún. ragasztó tárcsákat rögzít, amelyek felületére ragasztópogácsákat helyez. Így a felületen teherbíró, erőátadó ragasztási pontokat hoz létre, az eddig alkalmazott dübel helyett a ragasztótárcsákat alkalmazva. E módszerrel a szigetelőanyag nincs átfúrva, így hőhidak sem jönnek létre. A rögzítés szempontjából közömbös a szigetelő tábla vastagsága is, hiszen minden esetben ugyanazok a ragasztótárcsák használhatók. Minél vastagabb a szigetelés, annál több időt és költséget takaríthatunk meg a hagyományos rögzítési módhoz képest.
Az épület homlokzatának külső hőszigetelésére már klasszikusnak mondható technológia a szigetelő tányéros rögzítés. A technológia gyors és egyszerű. A rögzítő elem számára szükséges furatokat egy lépcsőben - a szigetelő táblát és a falazatot egyszerre - fúrjuk át, majd a rögzítő elemet a furatba beletoljuk, és a beütő-szeggel elvégezzük a rögzítőelem terpesztését.
A rögzítő elemekből több gyártó - pl. a Fischer - komplett szortimentet kínál. Nem csak műanyagból, hanem fémből készült elemek is kaphatók, külön vakolatlan és vakolt falhoz. Ez utóbbinál a dübel terpesztése csak a falazat zónájában következik be, a vakolati résznél nem, így annak berepedése elkerülhető. A szigetelés anyagának - szálas szigetelő anyag vagy polistirol tábla - illetve vastagságának függvényében különböző tányérátmérőjű és szárhosszúságú szigetelés rögzítőket alkalmazunk.
Az ISOTECH rendszer a ragasztó-, hőszigetelő- és felületképző anyagokat, a szükséges kiegészítőket - üvegháló, élvédő és indító profilokat, a tárcsás dübeleket, szerszámokat - is tartalmazza.
A homlokzati hőszigetelő rendszer a polisztiroltáblák ragasztására és az üvegszövet beágyazására, átvonására üzemben előkevert, ásványi alapú "száraz" ragasztóhabarcsot használ. A hőszigetelés legalább 90 napig pihentetett, nagy méretpontosságú, újra feldolgozott habanyagot nem tartalmazó, nehezen éghető expandált polisztirol keményhab. Erre jön az üvegszövet-háló, - kb. 4 mm rácsosztású, műanyaggal bevont üvegszövet -, majd az ecsettel vagy hengerrel felhordható, gyárilag előkevert vakolatalapozó, végül a pigmenteket és tulajdonság javító adalékokat tartalmazó vékonyvakolat.
A szigetelőanyagot átfúró dübelek, igaz csak kismértékben, de ronthatják a szigetelés hatékonyságát. Mivel nem látjuk, hogy hova fúrunk, az esetlegesen fugákba vagy kisebb üregekbe rögzített dübelek nem jelenthetnek igazi mechanikai kapcsolatot. Kivitelezési tapasztalatok alapján körülbelül minden ötödik dübel ilyen.
Az EJOT 2003-ban hadrendbe állította az ejotherm STR U rendszert, amely alapjaiban változtatta meg a hőszigetelő rendszerek rögzítéstechnikáját. A megoldás minden falazattípus esetén alkalmazható, beleértve a pórusbetonokat is. Polisztirol (EPS) és ásványgyapot (MW) lapok egyaránt szerelhetők vele. A minimálisan szükséges lapvastagság 8 cm. Beton-, tömör- és üreges tégla rögzítési alapokra mindössze 25 mm-es, pórusbetonok esetén 65 mm-es rögzítési mélységgel kell számolnunk. A rövid rögzítési mélységnek köszönhetően csökken a szükséges dübelhossz, és jelentősen - beton falazatok esetén akár órákkal is - rövidül a dübelfuratok elkészítési ideje.
Az EJOT dübelek a gyakorlatban szinte csak mérhetetlenül csekély hatású hőhidat képeznek, de még ezek is megszüntethetők. A rendszer részét képező polisztirol, vagy ásványgyapot "pogácsákkal" eltakarhatók a besüllyesztett dübeltányérok, ezzel teljesen homogén felületet eredményezve.
Az épületek térelhatároló falainak külső hőszigetelésére (új és meglévő épületeknél egyaránt) a Magyarországon közel 30 éves, Dryvit külső hőszigetelő vakolat-rendszer a legelterjedtebb megoldás.

A Dryvit-rendszer felépítése

  • Falszerkezet vagy külső falburkolat.
  • Felragasztott Nikecell D hőszigetelés.
  • Felületerősítő üvegháló ragasztóanyagba beágyazva.
  • Dryvit vékonyvakolat.

A Nikecell felragasztásához, felületerősítő üvegháló beágyazásához a Dryvit Primusz ragasztó vagy a Dryvit por alakú ragasztó használható. A hőszigetelő réteg a Nikecell D expandált polisztirol kemény hablemez.
A hőszigetelés rögzítése történhet csak ragasztással (ez az általános) vagy mechanikai rögzítéssel kiegészítve. Kiegészítő rögzítés szükséges a paneles épületeken, utólagos hőszigeteléseknél meglévő, bennmaradó vakolatokon, négy szint felett, OSB lemez-, vagy faburkolatokon, festett homlokzatokon egyedi tervezői mérlegelés alapján.
A felületerősítő Dryvit üvegháló beágyazása a Dryvit-rendszer ragasztóanyagával történik. A Dryvit-rendszer, Dryvit Primusz ragasztókeverék használata esetén, nem igényel Dryvit vékonyvakolat alapozót. A por alakú ragasztó alkalmazása esetén viszont a vékonyvakolat alapozó felhordása kötelező.
Felületképzés Dryvit a dörzs- vagy kapart hatású vékonyvakolattal vagy hengerelt vékonyvakolattal történhet.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hőszigetelés számokban

Negyedére csökken lakásunk hővesztesége, a gázfogyasztásnak mindössze a 22 százalékát fizetjük, a megtakarítás akár 77 százalék, és mindez nem álom többé. Jól látszik, egy energiatakarékos...


Redőny motorral

Elsőre úri huncutságnak tűnik, hogy a redőnyöket motorizáljuk éstávvezérelhetővé tegyük. Valóban nem egy nagy fizikai attrakció az ablakhoz menni, és kézzel felhúzni, leengedni redőnyünket....