Tavaszi tennivalók és a cserepes növények védelme

A tavasz beálltakor az időjárás még annyira szeszélyes, hogy a kerti növényeinket igencsak veszélyezteti. A kertet védő feladatainkat ilyenkor is el kell végeznünk.

A tavasz közepére a fák és cserjék már olyan erőteljes növekedésnek indulhatnak, hogy ilyenkor kerüljön sor a nitrogén műtrágya kiszórására, négyzetméterenként 4-5 dkg mennyiségben. Ezt haladéktalanul be kell kapálni vagy gereblyézni a talajba, hogy a talajnedvességtől feloldva minél előbb a gyökerekhez jussanak a hatóanyagok. Ügyeljünk viszont arra, hogy a talaj közeli évelő növényeink leveleire ne kerüljön a trágyából, mert megperzselheti.
A tavaszi ültetésű facsemeték és cserjék beöntözését is most célszerű elvégezni. A folyamatos talajnedvességi állapot teszi biztonságossá a jó kihajtásukat és kezdeti fejlődésüket is. A növekvő korban lévő, alakuló koronájú fák hajtásfejlődését figyelemmel kell kísérni, és a korona belsejében törekvő ikerhajtás egyikét tőből el kell távolítani. A túl meredeken feltörő növésű hajtásokat pedig legjobb kikötözni, vagy kitámasztó karóhoz erősíteni. Előfordulhatnak vadhajtások is, amiket szintén az eredésüknél, tőből ki kell vágni.
A virágzás utáni növényvédelmi permetezést semmilyen körülmények között ne felejtsük el. Ez nagyon fontos, mert így a kártékony élőszervezetek elhatalmasodása még csírájában meggátolható. Ezt szükség szerint ismételjük meg pár héttel később.
A szabadba kipalántázott fagyérzékeny palántákat ilyenkor még meg kell védeni az esetleges fagyveszélyektől. Tarthatjuk műanyag fólia- vagy műanyag flakon alatt, de laza, porhanyós földdel is beboríthatjuk őket. Az egynyári virágmagok vetését pedig április második felében célszerű elvégezni, amikor a talaj már egy kicsit felmelegedett. Ilyenek például a díszbabok, a hajnalkák, a nebáncsvirágok, a porcsinrózsák és a sarkantyúvirágok. A tátika, illetve az oroszlánszáj az éjszakai lehűlések miatt inkább csak április végén kerüljenek kiültetésre.

Cserepes növények védelmére

A pozsgás szobanövények és elsősorban a kaktuszok tőrésze érzékeny a rothadásveszélyre, valamint a vízzel felcsapódó földszemcsékre. Legegyszerűbb védekezés ellenük, ha a tartóedényükben lévő földre kavicsot vagy murvát szórunk. Erre a célra megfelel valamilyen dekorációs granulátum is. Két, három cm-es vastagságban kell a földre szórni. Nem csak hasznos, de igen mutatós is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tetőfedés kerámia tetőcseréppel

Funkcionális és esztétikai tartósság, életteli színek akár egy életre. Az agyag évezredek óta fontos része az emberi életnek – a természet ajándéka, éppúgy, mint a víz, vagy akár a napfény....


Tetők felújítása

Egy tető felújítása mindenképen nagy munka, és bizony sokba is kerül. Van azonban erre kevésbé költséges megoldás is, mégpedig a tetők átfestése. Természetesen ennek előfeltétele a tisztára...