Tavaszi tennivalók és a cserepes növények védelme

A tavasz beálltakor az időjárás még annyira szeszélyes, hogy a kerti növényeinket igencsak veszélyezteti. A kertet védő feladatainkat ilyenkor is el kell végeznünk.

A tavasz közepére a fák és cserjék már olyan erőteljes növekedésnek indulhatnak, hogy ilyenkor kerüljön sor a nitrogén műtrágya kiszórására, négyzetméterenként 4-5 dkg mennyiségben. Ezt haladéktalanul be kell kapálni vagy gereblyézni a talajba, hogy a talajnedvességtől feloldva minél előbb a gyökerekhez jussanak a hatóanyagok. Ügyeljünk viszont arra, hogy a talaj közeli évelő növényeink leveleire ne kerüljön a trágyából, mert megperzselheti.
A tavaszi ültetésű facsemeték és cserjék beöntözését is most célszerű elvégezni. A folyamatos talajnedvességi állapot teszi biztonságossá a jó kihajtásukat és kezdeti fejlődésüket is. A növekvő korban lévő, alakuló koronájú fák hajtásfejlődését figyelemmel kell kísérni, és a korona belsejében törekvő ikerhajtás egyikét tőből el kell távolítani. A túl meredeken feltörő növésű hajtásokat pedig legjobb kikötözni, vagy kitámasztó karóhoz erősíteni. Előfordulhatnak vadhajtások is, amiket szintén az eredésüknél, tőből ki kell vágni.
A virágzás utáni növényvédelmi permetezést semmilyen körülmények között ne felejtsük el. Ez nagyon fontos, mert így a kártékony élőszervezetek elhatalmasodása még csírájában meggátolható. Ezt szükség szerint ismételjük meg pár héttel később.
A szabadba kipalántázott fagyérzékeny palántákat ilyenkor még meg kell védeni az esetleges fagyveszélyektől. Tarthatjuk műanyag fólia- vagy műanyag flakon alatt, de laza, porhanyós földdel is beboríthatjuk őket. Az egynyári virágmagok vetését pedig április második felében célszerű elvégezni, amikor a talaj már egy kicsit felmelegedett. Ilyenek például a díszbabok, a hajnalkák, a nebáncsvirágok, a porcsinrózsák és a sarkantyúvirágok. A tátika, illetve az oroszlánszáj az éjszakai lehűlések miatt inkább csak április végén kerüljenek kiültetésre.

Cserepes növények védelmére

A pozsgás szobanövények és elsősorban a kaktuszok tőrésze érzékeny a rothadásveszélyre, valamint a vízzel felcsapódó földszemcsékre. Legegyszerűbb védekezés ellenük, ha a tartóedényükben lévő földre kavicsot vagy murvát szórunk. Erre a célra megfelel valamilyen dekorációs granulátum is. Két, három cm-es vastagságban kell a földre szórni. Nem csak hasznos, de igen mutatós is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hónapról hónapra a kertben - február

Az egyre gyakrabban kisütő, és olykor-olykor már érezhető meleget is adó Nap jelzi: bár kertünkben még nem sok nyoma van a tavasznak, ez bármelyik pillanatban megváltozhat. Akkor pedig beköszönt a...


Passzívházba cserépkályhát?

Tudta Ön, hogy Ausztriában az alacsony energiaigényű és passzívházak jelentős részébe is építenek kályhát? Még egy passzívházban is jólesik egy langyosan sugárzó felület, amihez odabújhatunk...