Panelépületek felújítása

Az évtizedekkel ezelőtt épült házgyári épületek többsége hőtechnikai szempontból korszerűtlen, felújításra szorul. A hézagok, repedések egyrészt az idő múlásának, másrészt a szakszerűtlen kivitelezésnek a következményei. Cikkünkben a hibák okaival, és a korszerű felújítási eljárások alapelveivel foglalkozunk.

Magyarországon a 60-as évektől kezdődően nagy mennyiségű házgyári technológiával készülő panelos lakóház épült. Az ilyen lakások száma megközelíti a 600 ezret. A fokozatosan romló állapotú épületek átfogó felújítása még nem kezdődött meg. A lakosság jelentős része él panelházakban, amelyekről napjainkra igen rossz kép alakult ki az emberekben: szürke, koszos, sivár, korszerűtlen, rosszul szigetelt.
Az általános fal- és lábazati elemek, erkélyek, és azokhoz közvetlenül kapcsolódó szerkezetek készítése során előforduló hibák, hiányosságok hosszas elemzésre szorulnak. A tipikus hibákat megismerve/felismerve felújíthatóak a szerkezetek, amelyek így már rendeltetésszerűen betöltik szerepüket, esztétikusak, hosszú élettartammal bírnak. Ehhez elengedhetetlen feladat az esztétikai, épületfizikai, anyagtani, szerkezeti, technológiai és gazdaságossági kérdések komplex vizsgálata. A rosszul működő épületszerkezetek többlet-energia felhasználást, magas üzemköltséget, rövidebb élettartamot, nagyobb hőveszteséget eredményeznek, így azok helyes működése környezetvédelmi szempontból is rendkívüli fontosságú.
A témakör egyik legtöbb vonatkozásával rendelkező épületrésze a homlokzat, aminek felújítását, illetve hőszigetelését és burkolását legtöbbször gazdasági szükségszerűséggel indokolják. Természetesen ezt a területet sem lehet elszigetelten kezelni, mert az egész panelépület szorosan összefüggő elemekből áll. Tehát, hogy mit is tegyünk, vagy mit ne, erre mutatunk be irányokat a tájékozódáshoz.
A külső falak esetén előforduló homlokzatkárok részben tartószerkezeti okokra vezethetők vissza. Hibás lehet a fal- és födémelemek csomóponti kapcsolata, károsodhatnak a homlokzati panelek, a három rétegű szendvicspanel kéregelemeinek felfüggesztése vagy a homlokzati hézagok tömítése.
A szigeteletlen külső falhézagok átnedvesedését, légáteresztését eredményezheti a csapóeső ellen védő szalagok hibás beépítése, a sarkok és szegélyek letöredezése, de ugyanígy az utólagos hézagszigetelő kikenés megkeményedése és repedezése, vagy ha a vízszintes fugában a habarcságy az elemfelfekvés alatt hiányos.
A falazat külső oldali hőszigetelése a komplex megoldás, ami több előnnyel is jár. Javul a homlokzat akusztikai tulajdonsága, megoldja a fugákkal kapcsolatos problémákat és javítható az esztétikai kép is. A külső hő- és hangszigetelés javítására és homlokzatburkolásra több megoldás javasolható, most két alaptípust mutatunk be.

Vakolt rendszerű hőszigetelések

A vakolt hőszigetelő rendszerek sok típusa ajánlható, amelyek megkülönböztethetőek az elhelyezett anyagok fajtája, a hőszigetelő lemezek rögzítés technikája és a külső vakolat felépítése szerint. Szokás szerint a hőszigetelő vastagság 6-8 cm között változik. A WDVS felhordása számára előfeltétel a teherhordásra alkalmas aljzat, amely a rendszer rögzítését lehetővé teszi. Az új német tartományokban az iparosított építéssel készült épületek esetében átfogó fúráspróbát, dübel kihúzó próbát alkalmaznak. A betonminőség általában nem felel meg a dübelhez támasztott követelményeknek. A problémát - ha nincs nagy aljzatvastagság - a kivitelezési móddal és a felhasznált anyagok kiválasztásával lehet megoldani. Az aljzatban lévő egyenetlenségeket 5 mm-ig ragasztó habarccsal lehet áthidalni, nagyobb mélyedéseket pedig kiegyenlítő vakolattal kell megszüntetni. A felületi eltéréseket 2-3 cm-ig, esetenként 7 cm-ig is sínrendszerrel tudják kiegyenlíteni.

Átszellőztetett homlokzat

A szerelt burkolatú, átszellőztetett homlokzat többrétegű rendszer, melynél a hőszigetelést és a burkolatot egy légrés választja el. A hőszigetelés az aljzatra van felragasztva és mechanikusan rögzítve. Hőszigetelő anyagként elsősorban ásványgyapot lemez alkalmazható. A szigetelés 10-12 cm között használatos. A VHF egy statikailag méretezett aljzatszerkezetet igényel. Ez többnyire préselt alumínium profilból, ritkábban fából készül. A burkolathoz síkfelületű, szerelt, nagy- vagy kisformátumú lemezt használnak. A burkolat anyaga kerámiától, a terméskövön és cementkötésű lemezen át, a fémtáblákig és fémkazettákig terjed. A külső héjnak az aljzatszerkezetre való rögzítéseként kapocs, csavar és szegecselés szolgál.
Az elkövetkező lapszámokban bemutatjuk a legismertebb hazai gyártók konkrét panelrekonstrukciós rendszereit.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vízszigetelés a pincében

Egy pince nedvesedésének sok oka lehet, a hiba legtöbbször az építéskor történt hiányosságokra vezethető vissza. A jelenség észlelése azonban nagyon is egyértelmű: penészesedő, elszíneződő falak,...


Jellegzetes hőszigetelési hibák

A hőszigetelés fontosságáról már keveseket kell győzködni, afogalom benne van a köztudatban. Azviszont már kevésbé, hogy egy hibás hőszigetelés több kárt okozhat, mint, ha nem csináltunk volna semmit.