Rövid ismertető az új európai betonszabványról

Milyen betont használjunk házunk építéséhez?

Magyarország Európai Uniós csatlakozásával jelentős változások következtek be mindennapi életünk és gazdasági tevékenységünk sok területén. A törvényeket és előírásokat (szabványokat) harmonizálnunk kellett az európai normáknak megfelelően, s e harmonizációs folyamat az építőipart, ezen belül a beton előállítását és megfelelőségének értékelését is érintette.

A korábban alkalmazott MSZ 4719 és MSZ 4720 betonszabványok helyett hazánkban is bevezették az MSZ EN 206-1:2002, illetve ennek hazai megfelelőjét az MSZ 4798-1 szabványt. Ellentétben a korábbi időszakkal, amikor a betonokkal szemben támasztott legfontosabb követelmény az előírt szilárdságnak való megfelelőség volt, az új szabályozás szerint a káros környezeti hatásokkal szembeni ellenálló képesség (tartósság) a döntő. Az új szemlélet a betonszerkezetek és a betonösszetétel tervezésénél a használati élettartamot helyezi előtérbe. Ma már a betonokat olyan megfelelő tulajdonságokkal kell tervezni, elkészíteni és beépíteni, hogy az igénybevételnek és környezeti hatásoknak a használati élettartam alatt ellen tudjon állni.

Az építkezéshez szükséges megfelelő betontípus kiválasztásának új szempontjai:

1. A környezeti hatás meghatározása

Annak definiálása, hogy az építendő betonszerkezet milyen környezeti hatásoknak lesz kitéve (pl.: karbonátosodás, sókorrózió stb.). Fontos, hogy amennyiben a beépítésre kerülő betont egyszerre több korróziós hatás is érheti, minden esetben a nagyobb kockázatot jelentő tényezőnek is ellenálló betontípust válasszuk!

2. A szilárdsági osztály meghatározása

Ez azt jelenti, hogy a betonszerkezeteket a használati élettartamuk alatt ért különböző terhelések alapján kategorizálják. Ennek a meghatározását általában a statikus tervezők végzik el. Amennyiben a tervezett terheknek megfelelő nyomószilárdsági osztály alacsonyabb (régi szabvány szerinti csoportosítás), mint a környezeti korróziós hatásnak megfelelő, előírt minimális szilárdsági osztály (új szabvány szerinti osztályozás), mindig a magasabbat kell választani.

3. A beton konzisztenciájának meghatározása

Válasszuk ki a bedolgozás technológiájának legmegfelelőbb konzisztenciát (ez a beton mozgékonyságának, bedolgozhatóságának a mérőszáma, különböző előírt szabványos módszerekkel mérve). A leggyakrabban alkalmazott konzisztencia mérési módszer a terülés, illetve a roskadás mérése.

4. A beton megengedhető legmagasabb klorid-tartalmának meghatározása

A vasalást vagy más beágyazott fémet tartalmazó beton esetében lényeges és nem elhanyagolható kérdés - a vas esetleges korróziója miatt - a beton eredő klorid tartalma, így ezt is szükséges meghatározni a megfelelő beton kiválasztásához.

A beton szilárdsági osztályának jelölése a korábbi és a jelenlegi szabvány szerint:

A régi (MSZ 4719 és MSZ 4720) szabvány szerint: pl. C25-32/FN
ahol C = beton (concrete)
25 = a beton előírt szilárdsági jele (nyomó szilárdság N/mm2)
32 = maximális szemcseméret, szemcsenagyság (mm)
FN = földnedves, a beton előírt konzisztenciája, azaz csak döngöléssel lehet bedolgozni

Az új (MSZ EN 206-1, és annak hazai megfelelője, az MSZ 4798-1) szabvány szerint: pl. C8/10-XN(H)-16-F3
ahol C = beton (concrete)
8/10 = a beton előírt szilárdsági jele (nyomó szilárdság N/mm2; hengeren/kockán mérve)
XN(H) = a meghatározott környezeti kitéti (korróziós) osztály
16 = maximális szemcseméret, szemcsenagyság (mm)
F3 = a beton előírt konzisztenciája (terülés méréssel meghatározva)

Nagyon fontos tisztázni, hogy a korábbi szabvány szerinti betontípusok nem párosíthatóak össze az új szabvány alapján felállított betonkategóriákkal, hiszen a két osztályozás eltérő szempontokat vesz alapul, így az építendő létesítmény kivitelezéséhez szükséges, a követelményeknek megfelelő minőségű beton kiválasztásával, szállításával, bedolgozhatóságával, utókezelésével kapcsolatos kérdésekkel minden esetben forduljon szakemberhez! Ebben a Holcim Hungária Zrt. betonüzemeiben dolgozó munkatársak készséggel állnak az Önök rendelkezésére.

Migály Béla, betontechnológus
Holcim Hungária Zrt.
Tel.: +36 1 889 9326; Fax: +36 1 889 9327

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szulfátálló cementek

A szulfátálló cementből olyan beton készíthető, ami ellenáll a talajban található agresszív kémiai anyagok romboló hatásának. Főként esővel, talajvízzel vagy szennyvízzel közvetlenül érintkező...


BetonX betonkerítések

15 éves tapasztalattal rendelkezik betonkerítések gyártásában. Akerítések egyszerűen, gyorsan telepíthetők, tartós megoldást kínálnak, legyen szó utcafronti, oldal- vagy akár ipari kerítésről....