Passzívházak falaival szembeni követelmények

2011-01-10 18:20:57 |

A passzív ház olyan ház, ahol évente 15 kwó/m2-nél nagyobb energiafogyasztás nem történik. Ez a meghatározás elég laza. Nem határozza meg pl. hogy milyen külső időjárás mellett, vagy milyen földrajzi helyzetnél, milyen talajviszonyoknál stb. Így előfordulhat, hogy az ami Szicíliában passzív ház, az nálunk messze nem az, vagy ami az egyik évben az, a másik, hidegebb évben már nem az.

Ezért sokszor a passzívházat egy (vagy több) hőáteresztési tényezővel azonosítják, ami egy átlagos K=0,1-0,2 w/m2K érték a falakra nézve. (Vegyünk egy 0,15 w/m2K értéket alapul, de vannak, akik 0,126 w/m2K-t adnak meg)
Egy passzív ház falának számos követelményt kell kielégítenie:

A jó hőszigetelés

Ez elsősorban a fal hővezetésének lecsökkentését jelenti, de újabban a hősugárzás elleni védelmet is beleértik.

Jó hőtároló képesség

Amennyiben a fal megfelelő hőkapacitással rendelkezik, akkor könnyebb a hőszabályzó rendszerekkel az egyenletes hőmérsékletet fenntartani, a nagyobb hőingadozások megszűnnek.

Jó páraáteresztési tulajdonság

Polisztirol-beton-polisztirol szerkezet páraáteresztéseNem egységes az álláspont a szakértők között, hogy egy falnak képesnek kell-e lennie a páracserére. Mivel a teljes légcserének csak pár százalékát teszi ki a "fali légzés", ez egyesek szerint elhanyagolható. (Nekem erről más a véleményem.) Azt azonban senki sem tagadja, hogy páraáteresztés történik a falakon át. Amennyiben pedig ezek nem rendelkeznek megfelelő tulajdonságokkal, (pl. a hőszigetelés kívül van és nem belül), akkor előfordulhat, hogy a fal belsejében víz csapódik ki, ami gombásodást (pl. penész, de lehet akár könnyező házigomba is) okozhat.

Mechanikai tulajdonságok

Ilyenek a nyomószilárdság, ami a fallal felépíthető emeletek számát meghatározza, vagy a meglévő hőszigetelés védelme mechanikai hatások ellen. Például, ha a hőszigetelés polisztirol, ami sérülékeny, akkor arra külön védőhálót és vékony vakolatot kell felvinni. Ennél jobb a vastag (1,5-2 cm) vakolat, ami külön rozsdamentes vagy cinkezett rabitzhálóra kerül felvitelre, vagy még jobb megoldás, ha egy kemény, 3-5 cm vastag héjjal védjük meg. (Ilyen pl. a LiaTop falazóblokk.)

Jó megmunkálhatóság

LiaTop falazóblokk páraáteresztéseEz pl. bizonyos téglatermékeknél nem áll fent, azok sokszor csak horonymaróval dolgozhatók meg. Kézi vésésnél a tégla széteshet, ha pl. egy csővezetéket akarunk a falban vezetni. Ugyanakkor a falazatnak megfelelő keménységűnek kell lennie, hogy a rögzítéseket meg tudja tartani. Így pl. egy habbeton termékbe csak szárnyas dübellel lehet akármit is rögzíteni, a szeget, csavart az anyag nem fogja meg.
A megfelelő, jó tapadószilárdság biztosítja a vakolat jó tartását, ami az időjárástól védi a falakat. Morzsalékos szerkezetű, gyenge felületi szilárdságú anyagoknál - pl. habbeton termékeknél - ez probléma, ezért mélyalapozóval kell a felületet a vakolásra előkészíteni, ami nem a legjobb megoldás.

Léghanggátlás

A léghanggátlás az, amikor a falon átmenő zajt csökkentik le. Arra létezik szabvány, hogy milyen helységek közt, mekkora zajátvitel engedhető meg. (MSZ EN ISO 140-4:2000; MSZ EN ISO 15601-1:2007) Ezt vagy nehéz falazóelemekkel (pl. mészhomok falazóblokk), vagy olyan falazóblokkokkal oldják meg, amelyek részben súllyal, de részben hangabszorpcióval csillapítanak (pl. Liaphon), így könnyebbek, mint elődeik.
Külső falaknál a jó léghanggátlás az előírt alacsony belső zajszint miatt fontos, különösen forgalmasabb helyeken.

Védelem egyéb hatások ellen

Ilyen speciális hatások pl. a tűzvédelem, vízállóság, fagyállóság, egyéb hatások (speciális hatások, pl. elektromos szmog gátlás stb.)

Egyéb tulajdonságok
Ilyen például a légtömörség, amit a passzív házaknál külön vizsgálnak.

Fontos az összes fenti tulajdonságok stabilitása az időben. Tehát a passzív ház falazatoknak is teljesíteni kell, az egyébként minden fallal szemben megkövetelt általános tulajdonságokat. Nem lehet csak egy tulajdonságot (pl. a hőszigetelést) kiemelni a többi kárára.
Könnyű úgy passzív házat csinálni, hogy egy fa vázszerkezetre 30 cm hőszigetelést felviszünk, belül beburkoljuk gipszkarton lappal, kívül pedig bevakoljuk. Ez bizonyára olcsó lesz, és adott esetben k=0,15 w/m2K alatt lesz a hőszigetelése. De nincs megfelelő hőkapacitása, nincs megfelelő mechanikai szilárdsága, nincs megfelelő léghanggátlása, a mechanikai tulajdonságai gyengék, a szerkezetet a víztől védeni kell, nem időtálló stb. Biztos, hogy ez nem megfelelő megoldás a problémára. Ennek ellenére sajnos vannak ilyen szerkezetek.

Szólni kell a fal-ablak viszonyról, amit a passzív ház k=0,15 w/m2K átlagérték követelményben határoz meg. Ha négy egyenlő felületű fallal határolt teret nézünk, és ennek egyik falát üvegborításúra tervezzük, ami egy modern nappali esetében nem ritkaság, akkor a következőket tapasztaljuk. A passzív házakra ajánlott 3 rétegű külső üveges szerkezetek k=0,8 w/m2K értékűek. A fal legyen k= 0,11 w/m2K, (pl. LiaTop falazóblokk), ami egy nagyon jó érték. Ezekkel az értékekkel az adott teremre átlagban k=0,28 w/m2K jön ki, ami messze nem passzívház érték. Ilyen külalak mellett az adott passzívház érték (0,15 w/m2K) egyszerűen elérhetetlen.

Az ipari háttér (gépészettől eltekintve)

Fentiek alapján látható, hogy a nyílászáró-gyártás még nincs a helyzet magaslatán a passzívházas ablakok terén. Itt bőven van még fejleszteni való. Ezek az ablakok inkább az alacsonyenergiás házakhoz (k=0,2-0,3 w/m2K átlagban) alkalmasak.
Ami a falazó anyagokat illeti, megállapítható, hogy nincs olyan falazó anyag, amely 50-60 cm falvastagságban k=0,11 w/m2K hőáteresztést tudna biztosítani homogén állapotban. Ezért többkomponenses szerkezetek jöttek létre, ahol a mechanikai és egyéb tulajdonságokat az egyik anyag, míg a hőszigetelő tulajdonságokat egy másik anyag biztosítja. Ezek elhelyezkedhetnek "töltelékesen", mint pl. a Liapor SL falazóblokknál, vagy rétegesen, mint pl. a LiaTop falazóblokk esetén.
A Liapor könnyűbeton falazóblokkok a legújabb fejlesztések eredményei. Hőszigetelésük, hőkapacitásuk, hangszigetelésük, mechanikai tulajdonságaik jobbak, mint sok téglatermék esetén. Ezenkívül a vizet kevésbé szívják, mint a tégla vagy habbeton termékek, és fagyállóak, amit azokról nem lehet elmondani.
Az egyre növekvő energiaárak a passzív ház irányába mutatnak. A fejlődés nem áll meg, és új építőanyagok, új konstrukciók jönnek majd a mai megoldások lecserélésére.

Halász András
Liabau

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Elektromos padló-, fal- és mennyezetfűtés

Az elektromos felületfűtés jó alternatívája lehet a vízkeringtetéses fűtési rendszereknek. Alkalmazható önmagában, vagy átmeneti hónapokban kiegészítő fűtésként is. Kültéri felhasználásra is alkalmas.


A korszerű a költséghatékony!

Lanyhuló lendület jellemezte a2023-as év építőipari helyzetét. A beruházók visszafogottabban vágtak bele mind épület-felújításokba, mind új építésekbe. Mindenki próbált kivárni, amígteret...